Zwartgemaakt

Zwartgemaakt
A Documentary by Arnold Scheer
Crowdfunding teaser: 
funded project
021
111%
€33.363
donated of €30.000
0
days to go
684
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEDe documentaire WILD GERAAS vindt zijn weg naar het Nederlandse publiek!

De discussie rond de racistische aspecten van het Sinterklaasfeest is nooit helemaal weggeweest maar barstte najaar 2013 tamelijk onverwacht in ongekende hevigheid los. Activist Quincy Gario was aanjager van het debat; hij ging zelfs zover te stellen dat iedereen die zijn gezicht zwart schminkt, een racist is. Professor Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties en hoofd van een VN-werkgroep die moest onderzoeken wat de rol is van Zwarte Piet, noemde het Sinterklaasfeest een racistisch fenomeen en een terugkeer naar het kolonialisme. Een deel van de Nederlandse samenleving reageerde als door een wesp gestoken: ‘ze moeten met hun poten van ons feest afblijven’ was de teneur en een ‘Pietitie’ die opriep tot het behoud van Zwarte Piet kreeg in korte tijd 2,1 miljoen likes op Facebook.

De Sint had persoonsbeveiliging nodig tijdens de landelijke intocht, in Amsterdam droegen de Pieten geen gouden oorringen meer en mensen die in Utrecht een buurtfeest wilden organiseren met bont gekleurde Pieten werden met de dood bedreigd. In mei boog zich de bestuursrechter in Amsterdam tijdens een bodemprocedure over de kwestie en in november volgt de uitspraak in hoger beroep.

Arnold-Jan Scheer doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar Sinterklaasvieringen in heel Europa. En altijd had hij een camera bij zich. Hij ontdekte dat het Sinterklaasfeest veel ouder is dan vaak wordt gedacht en wellicht zelfs teruggaat tot prehistorische rituelen. Dat Zwarte Piet een Afrikaan zou zijn, is een misvatting die pas in de negentiende eeuw voet aan de grond kreeg. In de documentaire ‘Zwart gemaakt’ voert hij de kijker terug naar de ware Zwarte Piet zodat de kijker zelf kan vaststellen wat de toekomst van de Piet moet zijn.

In de recente discussie lijkt iedereen klakkeloos aan te nemen dat Zwarte Piet rond 1850 is ontstaan door het kinderboek ‘Sint Nicolaas en zijn Knecht’ van de Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman. Op basis van dat boek is het beeld ontstaan van Piet als Afrikaanse slaaf, buitgemaakt in Afrika en verhandeld naar Amerika. Alsof Zwarte Piet daarvoor nooit had bestaan. In ‘Zwartgemaakt’ toont Arnold-Jan Scheer aan dat de Zwarte Piet al ver voor die tijd bestond, ouder is dan Sinterklaas en waarschijnlijk zelfs is terug te voeren tot heidense rituelen van ver voor de Europese kerstening. De documentaire voert de kijker door Europa en toont een onbekende exotische wereld. In afgelegen en geïsoleerde dorpen vieren mensen evengoed Sinterklaas, maar er zijn belangrijke verschillen.

Quote that inspired the maker

“Je hoeft niet alles af te schaffen wat je niet begrijpt”
Arnold Scheer
This project was successfully funded on 05-12-2014

Fund Project