Wagon

Wagon
A Short film by Coen Haver
Crowdfunding teaser: 
funded project
50
105%
€3.700
donated of €3.500
0
days to go
39
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEWagon gaat over de liefde zoals we die allemaal wel eens ervaren hebben: complex, allesoverweldigend en verwarrend, een liefde die moed vraagt.

Wanneer was jij voor het laatst echt eerlijk? Over je gevoelens? Over je dromen? Over je onzekerheden en twijfels? Wanneer durfde je er open over te praten? Zonder angst voor afwijzing of afkeuring.

Het duurde bij mij jaren voor ik radicaal voor mijn eigen geluk durfde te kiezen. Dat had deels te maken met mijn conservatieve opvoeding, maar ook door mijn onvermogen over mijn eigen gevoel te praten. Ik beredeneerde veel vanuit de kaders die ik vanuit huis had meegekregen. Dat veranderde tijdens mijn studietijd, waar ik nieuwe mensen ontmoette, met verschillende sociale en etnische achtergronden. Ik ontdekte hoe belangrijk het is om eerlijk naar jezelf te zijn, zelfs als het betekent dat je daarmee ingaat tegen de geldende opinie van je ouders of je sociale kring. Die ontdekking was een bevrijding.

Ik wens dezelfde bevrijding toe aan de twee hoofdpersonages uit Boxcar. Sterker nog, ik beloof je dat ze deze bevrijding zullen ervaren. 

Wagon gaat over NICK (20) en GREGORY (21) die niet samen naar het feest durfde te gaan in hun dorp en besloten hebben zich terugtrekken op een verlaten treinkerkhof. Als Gregory eindelijk de moed verzameld heeft Nick te vragen waarom hij niet met hem naar het feest durfde te gaan, barst die in woede uit. Nick staat op, verlaat het treinstel en rent de donkere nacht in. Na een paar minuten stopt hij, vol frustratie over zijn handelen. Dan kijkt hij achterom.

Voor mij is het omkijken de eerste stap naar erkenning dat Gregory het bij het rechte eind had en dat het ook voor Nick tijd is om toe te geven aan zijn eigen gevoelens. Als dat besef is doorgedrongen zal hij besluiten terug te keren naar de wagon. Maar door het terugkeren niet te laten zien, laat ik jou in dualiteit achter. Het is aan jou om zelf te bepalen wat Nick zal doen. Zal Nick inderdaad toegeven aan zijn gevoel? Of is het gevoel van verraad te groot? En is daarmee dus ook de kans dat ze überhaupt ooit nog vrienden zullen zijn definitief verkeken?

Ik ben al meer dan anderhalf jaar bezig met de film. In die periode ben ik de personage gaan leren kennen als mijn beste vrienden. 

Er is veel ruimte voor stiltes en visuele vondsten. De camera zoekt, zit dicht op de huid, met intense close-ups. Het interieur van het treinstel wordt via een lang tracking shot onthuld; we zien de viezigheid op de vloer, de peuken en de lege blikjes bier, tot de camera omhoog gaat en we in het gezicht van Nick kijken. Het rood in de openingsscène, wanneer we Nick zien trainen voor een bokswedstrijd, keert terug aan het einde. Beide keren markeren een moment waarop Nick tot het uiterste getest wordt. Subtekst is daarbij van groot belang. Wat wordt er niet uitgesproken, maar is wel voelbaar?

Met de bevestiging van de trein locatie in Beekbergen, vlakbij Apeldoorn, hebben we een geweldige locatie voor deze film. De oude Duitse, Nederlandse en Amerikaanse treinen geven de film een rauwe en claustrofobische sfeer, die zo goed past bij de state-of-mind van Nick.

Met de Nederlandse producent Revolver heb ik de best mogelijke productiepartner gevonden. Ze durven anders te zijn en produceren films met een internationale aantrekkingskracht. Daar komt bij dat ik Raymond’s en germen’s blik op wat film is zeer inspirerend. We beschouwen film als een medium waarmee we betekenisvolle verhalen kunnen vertellen. Ik ben ervan overtuigd dat WAGON ook zo een film zal zijn. 

Coen Haver (regisseur)

Quote that inspired the maker

Met WAGON is Coen erin geslaagd een zeer gelaagde film te ontwikkelen die onze commitment verdient.
Revolver Amsterdam