Stoepfeestje

Stoepfeestje
A Documentary by Hugo Drechsler
Crowdfunding teaser: 
funded project
171
100%
€10.011
donated of €10.000
0
days to go
96
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINE‘Master Stu’ brengt tijdens de coronacrisis troost bij de eenzame senioren met zijn 'stoepfeestjes'.

VERHAALLIJN

De straten zijn uitgestorven. Waar normaal het leven van de bevolking zich met de komst van de lentezon naar buiten verplaatst, zitten de mensen nu op bevel van premier Rutte binnen. Binnen zien we de veelal oudere en alleenstaande bewoners (Covid-19 risicogroep) in typisch Amsterdamse interieurs: Ajax vlag, nummer 14 shirt aan de muur, porseleinen hondjes etc.

Ook de extraverte volkszanger ‘Master Stu’ zit thuis, tussen de boxen van zijn geluidsinstallatie. Zijn optredens zijn afgezegd. Hij bekijkt video’s van oude optredens in Paramaribo, waar in de buitenlucht enthousiast gedanst wordt op zijn muziek.

We zien Master Stu op de galerij van zijn flat, sjouwend met de zware speakers. In de auto geeft Master Stu alvast een voorproefje wanneer hij meeneuriet met zijn nieuwe coronahit. Er hangt een prettige, Surinaamse energie om hem heen. Master Stu heeft een voorliefde voor het Hollandse volksgenre.

Terug in Amsterdam-Noord: ouderen achter de televisie, of doelloos naar buiten kijkend, hard getroffen door de social distancing maatregelen. In de verte horen we hoe op een onhandige manier kabels en microfoon worden aangesloten: “test, test; 1-2-3!” en hier en daar wat gekraak van de microfoon.

In een totaalshot van het flatgebouw zien we gordijnen die worden opengeschoven; (grijze) hoofden nemen poolshoogte. Langzaamaan wordt het totaalshot opgevuld met mensen. De bewoners vertonen zich op hun balkonnetjes, klappen dansen en zwaaien vrolijk mee, er komt echt leven in de brouwerij. Met een kraan zorgen we ervoor dat Master Stu zelfs de bewoners van de bovenste flats een persoonlijke serenade brengt.

De eenzaamheid blijft, maar er ontstaat ondanks dat ook saamhorigheid. Master Stu ontvangt het warmste applaus dat hem ooit ten deel viel. Het verhaal van Master Stu is dat van de tomeloze optimist. Een artiest in hart en nieren die zijn podium verplaatst van het café naar de wijk, en de bewoners in thuis-isolatie een hart onder de riem steekt. En daarmee ook zichzelf. 

MOTIVATIE

Als maker ben ik gefascineerd door de kleinere verhalen die bijzonder zijn, maar die in het dagelijks leven niet opvallen. Dit maakt voor mij het maken van documentaires interessant. Een blijvend podium bieden aan het onbekende.

Ik vind het belangrijk dat dit verhaal verteld wordt, omdat we ons momenteel in een tijd bevinden waar we het over tientallen jaren nog steeds over zullen hebben. Een periode waarin er veel somberheid is, wat vooral bij de ouderen mensen om ons heen speelt.

Met deze film wil ik een ode brengen aan Master Stu, maar tegelijk ook aan alle andere mensen die een lichtpuntje zijn in deze aparte tijd. Het zijn momenteel de kleinere dingen in het leven die je even dat virus doen vergeten en een lach op je gezicht weten te creëren. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat dit soort liefdadigheidsacties saamhorigheid creëren in een sombere tijd.

VORM

De keuze om een film te maken in Amsterdam Noord komt voort uit de authenticiteit die wijken in Noord nog kennen. De bewoners van de oude ‘volksbuurten’ in Noord zijn een van de laatste ras- Amsterdammers. De opkomende gentrificatie en de vergrijzing van de oorspronkelijke bevolking geeft ons een gevoel van urgentie om de huidige situatie vast te leggen. De introductie zal vooral bestaan uit wijde shots om een sfeerbeeld van de verlaten wijken in Amsterdam-Noord te schetsen. De symmetrische bouwlijnen van de galerijflats staan daarin centraal. Het fundament voor het verbeelden van het eenzame gevoel van de bewoners wordt in deze sequentie gelegd. Dan wordt ons personage ‘Master Stu’ geïntroduceerd. De grauwe sfeer van de verlaten wijken maakt plaats voor de prettige energie die om hem hangt. Deze shots worden handheld geschoten (verantwoord, met een lange lens).

Met muziek maken we kennis met Master Stu; de nummers die onder de hele film te horen zijn tonen ook zijn beweegredenen en wilskracht. Terug in de arena in Noord maakt de feestelijke energie van Master Stu weer plaats voor de eenzaamheid in het begin, tot Master Stu en zijn krakerige soundcheck de stilte doorbreken.

PARTNERS

 

 

   

 

 

Quote that inspired the maker

Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk. Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk was ik nooit! En zo niet...dan toch
Master Stu