Ontdekkingsreizen

Langzaam begint Wild Geraas 2.0, Reizen met de Duivel steeds meer vorm te krijgen. We hebben sinds het slagen van de crowdfund actie op 5 december j.l. immers niet meer stil hoeven te zitten. 

Nadat de pogingen om de Publieke Omroep voor het project te interesseren een doodlopend spoor waren gebleken zijn we natuurlijk opgewekt verder gegaan. Dankzij jullie. 

Concreet: we zijn o.a. met een drone gaan filmen, zodat de geïsoleerde en afgelegen ligging van de nog levende Europese oer-Sinterklaasriten en nauw verwante jaarwisselings-gebruiken ook visueel duidelijk wordt. Het levert spectaculaire shots op. We filmden op een nog niet bezocht berenfeest in de bergen van de Pyreneeën, met een echte berenkop boven het pikzwarte gezicht, hertenvermommingen en duivels in zuid Italië. In dorpjes die op geen enkele kaart te vinden zijn en alleen via haarspeldbochten bereikbaar. Daar zijn de feesten en riten te vinden die nauw verwant zijn met onze Sinterklaastraditie (ook met die op de Waddeneilanden). Altijd zien we onder de diervermommingen met roet zwart gemaakte gezichten. Soms is er een combinatie met heiligenverering. Een antropologisch Europees cultureel erfgoed met sjamanistische wortels in de prehistorie (het bezoeken van de dodenwereld) ontvouwt zich. De oorsprong van het Sinterklaasfeest komt steeds dichterbij. We willen binnenkort in Tsjechië filmen, waar net als in Perzië/Iran een grijsaard (een oudere dan Sint Nicolaas) met een roetzwarte begeleider rondgaat. En die laatste draagt runderhoorns.

Steeds hetzelfde patroon: een rondgang langs de huizen, wild geraas, de huwbare meisjes nazitten en beroeten. Satire, zegen en geluk brengen aan de huizen en boerderijen in ruil voor een glas wijn of gebak en zoetigheid. Deze feesten wegzetten als racisme is een grote onrechtvaardigheid, vertellen ook de deskundigen die we tegenkomen. En de bewoners beamen dat, mochten ze al van dat idee gehoord hebben. De Nederlandse polemiek lijkt heel ver weg.

Overal blijken deze tradities veel ouder dan de middeleeuwen. 

Intussen maken we als proef ook voormontages en testen de ter plekke opgenomen lokale oude volksmuziek onder de beelden.  

Het doel van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed is inspiratie te vinden in de geschiedenis van Europa. Historie en nog levend erfgoed zijn met elkaar verbonden.

Er valt in het heden ook nog veel te ontdekken.

Don't e-mail the supporters: