De Operateur

De Operateur
An Experimental film by Jasper Loos
Crowdfunding teaser: 
funded project
83
100%
€4.500
donated of €4.500
0
days to go
28
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEWat als de controle die U altijd dacht te hebben plotseling verdwijnt? Alles blijkt bepaald te worden door iets of iemand anders. Zou U terugvechten?

Ik ben Jasper Loos, een laatstejaars filmstudent aan de kunstacademie AKV|St.Joost. De Operateur is mijn afstudeerfilm.


motivatie

Er is één thema dat een rode draad lijkt te vormen door veel van mijn werk: Determinisme

Het determinisme stelt dat alles wat er gebeurt vast staat. Vrije wil bestaat niet en je hebt geen controle over je eigen acties. Na meer onderzoek, observeren en filosoferen, ben ik hier in gaan geloven.

Het is bijvoorbeeld niet volledig Uw keuze geweest om deze tekst nu te lezen. Als ik U niet op een bepaalde manier hierheen had geleidt, of deze pagina überhaupt nooit had gemaakt, dan was U dit nu ook niet aan het lezen. Er zijn altijd invloeden buiten U - bewust én onbewust - die Uw acties beïnvloeden.

Met deze film wil ik mensen over dit gegeven na laten denken en erover in discussie gaan.


stijl

Tijdens mijn studie ben ik een fascinatie gaan krijgen voor het surrealisme en het werk van David Lynch in het bijzonder. Net als mijn afstudeerfilm zal zijn, houd ik van films die niet alles weggeven en ruimte over laten voor eigen interpretatie. Ik wil de film mee de zaal uit nemen en erover na blijven denken, wat ik ook hoop bij mijn film te zien gebeuren.


werkwijze

De film is op een iteratieve wijze tot stand gekomen gekomen. Wat in dit geval inhoudt dat het verhaal en de vorm door middel van (beeldend) experimenten zijn ontstaan. Dit resulteert in een film zonder dialoog, waarin alles verteld gaat worden door de vorm; camera, licht, geluid en de choreografie.

De beeldende manier van vertellen heeft er ook voor gezorgd voor een onconventioneel scenario. Illustraties tussen de regels en tekst die van verschillende kanten in springt zorgt ervoor dat de film zelfs in tekst tot leven komt.


We hebben u nodig!

Film maken kost geld. Dat weten we allemaal. We hebben ervoor gezorgd dat de kosten zo laag mogelijk blijven. Zo werkt bijvoorbeeld alle cast en crew gratis mee.

Wel hebben we een budget nodig om apparatuur te huren, een catering te regelen en reiskosten te vergoeden. 

Uiteraard bieden we U leuke tegenprestaties; zoals Uw naam in de aftiteling, een procesfilm met alle experimenten of het onconventionele scenario.

Help mij afstuderen en U krijgt (naast de tegenprestaties) mijn eeuwige dank!

De motivatie van Kunstloc Brabant bij dit project:

De afstudeerfilm van Jasper Loos (AKV|St.Joost) rondom het thema determinisme wordt zijn visitekaartje naar de professionele (Brabantse) filmsector. De inzet van crowdfunding draagt bovendien bij aan zijn ontwikkeling op het gebied van cultureel ondernemerschap. Kunstloc Brabant ondersteunt de jonge filmmaker van harte!

Quote that inspired the maker

Aanschouw! Mensen levend in een grot. Hier zitten ze al vanaf hun jeugd, en kunnen enkel voor hen kijken. Achter hen brandt een vuur op een afstand. Ze zien enkel de schaduwen die het vuur werpt op de wand. Voor hen zou de waarheid niets anders zijn dan deze schaduwen.
Plato
This project was successfully funded on 25-02-2019