Het verborgen reisbureau van Oom Tahar

Uncle Tahar's Hidden Travel Agency
A Documentary by Chris Frieswijk
Crowdfunding teaser: 
funded project
553
100%
€6.015
donated of €6.000
0
days to go
85
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINE80-year-old Couchsurf hero Tahar made it his mission to show travelers the true Tunisia. He offers them a couch and tailored travel advice.

Ga mee naar Tunesië met het verborgen reisbureau van Oom Tahar.
In een appartementencomplex in een noordelijke wijk van de stad Tunis woont de tachtigjarige Tahar. Hij heeft heel zijn leven gewerkt als architect. Tot nu toe heeft hij een avontuurlijk leven gehad, en heeft sinds hij met een studiebeurs naar Italië mocht in de jaren zestig, in veel landen gewoond, gewerkt en gereisd. Vijftien jaar geleden ging hij met pensioen en streek neer in zijn vaderland, waar hij leeft naar één gouden regel; neem enkel wat je nodig hebt en geef weg wat je kunt missen. Hij wilde dit niet alleen toepassen in zijn directe omgeving en zocht een groter bereik.

Toen ontdekte hij Couchsurfing.

“Ik ontdekte Couchsurfing door een Russisch televisieprogramma. Het ging over Couchsurfers in Mongolië en China. Ik dacht toen: dit is precies wat je wilt. Het staat in lijn met hoe ik mijn leven wil leven.” - Tahar

Couchsurfing (afgekort CS) is dé wereldwijde online community waar locals een slaapplek aanbieden aan reizigers. Tahar, door de mede-couchsurfers ook wel Oom Tahar genoemd, is de peetvader van de Tunesische CS gemeenschap en heeft in de afgelopen jaren meer dan 200 reizigers ontvangen. Of het nu gaat om backpackers, expats of mensen op huwelijksreis; hij biedt ze steun in de vorm van reisadvies, leuke connecties of een slaapplek op de bank. Onder de vleugels van Tahar beleef je het echte Tunesië, met haar mooie én lelijke kanten.

Het verborgen reisbureau van Oom Tahar is een documentaire van 6 minuten over authentieke ontmoetingen in een in toenemende mate individualistische wereld. Het is een portret van een land door de ogen van deze tachtigjarige idealist.

Onze ontmoeting
In 2013 was ik zelf te gast bij Tahar als Couchsurfer. Samen maakten we plannen voor mijn reis door het land en wees hij me op de verborgen pareltjes. Sindsdien hebben we contact gehouden en is hij zelfs een keer in Nederland geweest. Nu heb ik besloten om zijn idealen vast te leggen, door een kort portret te maken over de beste man.

Een film over waarden
In de film zien we hoe het is om te gast te zijn bij Tahar. We horen zijn ideeën over het land en maken kennis met zijn gewoonten. Hij is niet bang zich kritisch op te stellen tegenover anderen en dat werkt soms lekker ontnuchterend. Bovenal zien we hoe deze 80-jarige man de veerkracht kan vinden om zijn idealen hoog te houden. De vraag is: hoe verenigbaar zijn de 80 jaar oude idealen van hem en de werkelijkheid op straat?

De film is geselecteerd voor de Ontmoeting, een ontwikkeltraject voor makers. En wordt gemaakt met steun van Moondocs. Op één voorwaarde: en dat is als we deze Crowdfunding tot een succesvol eind brengen. Het geld gebruiken we om de film te maken en daar hebben we jullie hulp bij nodig!
 

Steun onze documentaire en vertel ons: wat voor reiziger ben jij?

 

Quote that inspired the maker

Take only what you need, and give away what you can spare.
Oom Tahar
This project was successfully funded on 01-03-2019

Fund Project