De Muze

De Muze
A Documentary by Tom Tieman
Crowdfunding teaser: 
funded project
113
100%
€4.000
donated of €4.000
0
days to go
29
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen jonge kunstenaar ontmoet zijn muze in het museum. Hij verliest haar uit het oog en begint een zoektocht naar de jonge vrouw. Waar kan ze zijn?

Trailer

 

Kunstenaar zkt. Muze
"Jij jongedame met bruin bobkapsel en lichtgelige Timbaland schoenen, topdown sleeve, je volle lippen en mooie ogen. Je bezocht in mei een tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht. Je verwonderde blik viel me op. Nu ben je mijn muze en zoek ik jou." 

Alle Jong (29) is een jonge, Friese kunstenaar die tijdens een bezoek aan het Centraal Museum zijn muze ontmoet. Als hij haar aan wil spreken, verdwijnt ze en laat ze Jong achter met niets anders dan een vage herinnering aan een moment. Overweldigd door de ontmoeting, plaatst Jong een oproep op sociale media om hem te helpen. De muze moet in de tijd van alom aanwezige camera’s en opnameapparaten toch te vinden zijn? 

Wat zoekt de jonge kunstenaar in de onbekende vrouw? En zal hij haar terug vinden? Zonder muze is Jong geen kunstenaar meer. Verder werken, is hij zinloos, vindt hij.  ‘De muze’ is een visuele ode aan een toevallige en onverwachte ontmoeting. Een ontmoeting die eenmaal heeft plaatsgevonden en nooit meer in dezelfde vorm weer zal plaatsvinden. Wat moet de zoektocht van een jonge kunstenaar naar zijn muze betekenen? Is het een vorm van romantische dwaasheid? Of schuilt er meer achter de zoektocht? 

Alle’s zoektocht naar de verdwenen vrouw schuilt een groot verlangen en een diep gemis naar iemand die Jong dierbaar is. Een film over verlangen, kwetsbaarheid en de diepe sporen die een toevallige ontmoeting achter kan laten. 

Regisseur
We komen in ons leven talloze mensen tegen met wie we vrijwel geen interactie hebben. Tijdens het reizen, het bezoeken van een museum, het boodschappen doen en op feestjes. Wat betekenen deze ontmoetingen nog in een tijd waarin we voortdurend worden afgeleid door beeld en geluid. Staan we nog open om toevallig mensen te onmoeten met wie een diepere band voelen?
Voor Alle is de jongedame die hij in het Centraal Museum ontmoette niet zomaar een voorbijganger. Haar blik en haar vewondering spraken hem zo aan dat hij zich laat inspireren door de ontmoeting en door de jonge vrouw. Zijn zoektocht naar een muze spreekt mij aan. Sommigen beschouwen zijn zoektocht naar zijn muze als onbehoorlijk en twijfelen aan Alle's intenties.
Wie verder kijkt dan de vooroordelen ziet al snel dat Alle’s beweegredenen zuiver en oprecht zijn. Het spel met de oprechtheid van Alle en de vooringenomenheid van zijn publiek is interessant. Ik heb vooral enorm respect voor Alle’s vermogen zijn kwetsbaarheid te tonen aan een groot publiek. De zoektocht naar een moederfiguur is een centraal thema van zijn etsen, zijn metershoge schilderijen, zijn virtual reality kunst en zijn hang naar de romantiek uit de 19e eeuw.

En nu?
Ik ben deze film begonnen nadat ik Alle's bericht op Facebook las waarin hij stelt zijn muze te zijn kwijtgeraakt. De reacties op zijn bericht vond ik interessant. Daarna ben ik hem, voorlopig zonder geld en middelen, gaan volgen. Het regisseren van een film is vaak een lang, moeilijk en soms zwaar proces. De Muze is vooral ontstaan vanuit de wens om met een kleine, enthousiaste crew met veel energie een korte film te maken. 

Alle is nog altijd op zoek naar zijn muze. De zoektocht verloopt echter steeds stroever en de mogelijkheden om haar te vinden, worden schaars. We hebben Alle intussen al twee dagen gevolgd. Een dag hebben we gefilmd in zijn atelier waarin hij vertelt wat er achter de zoektocht schuilt. Ook zijn we een dag met Alle naar de plek geweest waar hij de muze zag: het Centraal Museum te Utrecht. Om de film af te maken, hebben we nog een paar draaidagen nodig. 

De bedoeling is dat de film in premiere zal gaan tijdens het Noordelijk Film Festival van 5 t/m 11 november 2018. En zal daarna worden uitgezonden als een Fryslân DOK op NPO2 en Omrop Fryslân.

 

Quote that inspired the maker

"Een romantische dwaas! Hij maakt zichzelf wat wijs"
Fred Wagemans
This project was successfully funded on 19-09-2018

Fund Project