De Moerheks

De Moerheks
A Feature film by Thijs Schreuder
Crowdfunding teaser: 
funded project
030
103%
€20.660
donated of €20.000
0
days to go
170
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEJong talent gaat middels Worldbuilding - een innoverende manier van film maken - een wereld vol magie, spanning en historie tot leven wekken.

NFF

EXTRA NFF ACTIE!!!*

>> STEUN ONS EN JE NAAM KOMT OP DE AFTITELING VAN DE TESTSCÈNE, JE KRIJGT DEZE  DIGITAAL

>> BIJ EEN PAKKET VANAF €100 KOMT JE NAAM ÓÓK OP DE AFTITELING VAN DE VOLLEDIGE FILM EN ONTVANG JE DE DVD 

>> PLAATS JE GREEN SCREEN FOTO VAN ONZE FESTIVAL ACTIE OP JE SOCIAL MEDIA. FOTO MET DE MEESTE LIKES WINT EEN FILMPRIJZENPAKKET

(*Ook voor als je al crowdfunder bent natuurlijk...!). 

 Als wij bevrijd zijn van onze eigen angst.. bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.                     (1991, inauguratie speech Nelson Mandela)

 Wij zijn een jong, enthousiast en talentvol team dat staat te trappelen om een volgende stap te maken in de bouw van de magische, historische wereld voor de speelfilm 'De Moerheks'. Een project met een bijzondere en innovatieve werkwijze die nog niet eerder in Nederland is gehanteerd: worldbuilding. Om deze volgende stap te kunnen maken willen we jou vragen ons te ondersteunen met een bijdrage. Als dank voor je support betrekken we je intensief bij ons productieproces. Je krijgt een exclusief kijkje in de wereld van filmproductie!

WELK VERHAAL VERTELT DE MOERHEKS?

1918, het laatste jaar van de Eerste Wereld Oorlog in het dorpje Alvergom tegen de Belgische grens. Volgens de dorpslegende huist er een heks in het nabij gelegen moeras. Wanneer de Spaanse Griep uitbreekt, beschouwen de dorpelingen dit als de vloek van deze Moerheks. De schuchtere Aron (14) woont alleen met zijn vader nadat ook zijn moeder griepslachtoffer is geworden. Hij onttrekt zich steeds meer aan het dagelijks leven en ontwikkelt angsten, totdat hij in het moeras de mysterieuze Lena ontmoet. Hij wordt voor het eerst verliefd. Wanneer de dorpelingen in Lena de gevreesde Moerheks projecteren zal Aron over z'n angsten heen moeten stappen en alles op alles zetten om haar te redden.. 

WAT GAAN WE DOEN MET €20.000?

Moederziel alleen en doodsbang staat Aron midden in het watertje op de stronk. Hij kijkt naar het ondoorzichtige water om hem heen. Het wordt donkerder en de natuur op de kant neemt grillige vormen aan. Het lijkt wel of de takken van de bomen in armen veranderen. Knokige heksenarmen. Er klinkt geritsel. Aron verstijft en sluit z’n ogen, alsof hij aanvaart dat z’n laatste uur heeft geslagen. Opeens scheert er iets ondefinieerbaars rakelings over z’n hoofd. Hij schrikt zo dat hij z’n evenwicht verliest en voorover plonst. Hysterisch van angst peddelt hij naar de kant en hijst zich er op. Onder het groene slijm zet hij het op een lopen, het moeras uit.

Dit is een stukje uit de testscène voor de film De Moerheks, waarin de angsten en verbeeldingen van hoofdrolspeler Aron tot leven worden gewekt. Met deze testscène kunnen wij de magische elementen in film onderzoeken: hoe kan perspectief zorgen voor verschillende (angstaanjagende) verschijningen in de natuurelementen water, vuur, lucht en aarde. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het verhaal dat we willen vertellen en de wereld die we willen bouwen: wat zijn de angsten van Aron en hoe kunnen wij deze in beeld brengen?

De eerste schetsNormaal gesproken wordt er in de eerste fase van de ontwikkeling alleen een verhaal geschreven, maar in dit geval werken wij volgens het vernieuwende 'worldbuilding principe'. Dit betekent dat gelijktijdig met het schrijfproces de hele wereld al wordt bedacht en vormgegeven. Voor het eerst stappen we af van ons gebruikelijke lineaire productieproces (schrijven-financieren-voorbereiden-filmen-afwerken) en gaan experimenteren met een non-lineaire manier van werken. Onder het kopje 'cast en crew' vind je meer informatie over worldbuilding.

Deze innovatieve werkwijze is een grote uitdaging voor producent Fu Works - zowel organisatorisch als financieel - omdat de Nederlandse filmsector nog niet is ingericht om een dergelijk project te financieren. Om die reden roepen wij jullie op om onze volgende stap mogelijk te maken. Naast inhoudelijke en creatieve doelen heeft de testscène ook een financieel doel: we kunnen de scène effectief inzetten in de volgende stappen van de financiering van de film. Het budget zal circa €2.800.000 bedragen en het is dus van groot belang dat we visueel materiaal creëren om fondsen, een televisie omroep, een distributeur, buitenlandse coproducenten en mogelijke sponsoren te overtuigen van de potentie van het project.

De Moerheks past perfect bij één van onze missies - het stimuleren van innovatieve filmprojecten - en kan voor een belangrijke ontwikkeling gaan zorgen binnen de werkwijze van de filmindustrie.  Willemien van Aalst, directeur Nederlands Film Festival

Het moeras

WELKE WERELD WILLEN WE BOUWEN?

Als klein kind was ik al gefascineerd door andere werelden. Werelden met ridders en kastelen, met pratende dieren en bovennatuurlijke verschijningen. Toen ik er achter kwam dat deze werelden niet bestaan, besloot ik ze als filmmaker zelf te gaan maken. Met een jong team bouw ik nu aan de magische wereld waar ik vroeger enkel van kon dromen. Met jullie steun kan ik de wonderlijke wereld van De Moerheks tot leven wekken. - Thijs Schreuder, regisseur

We bouwen een wereld die ooit bestaan heeft, bijna een eeuw geleden tijdens de nadagen van de Eerste Wereldoorlog, in een klein dorpje in Nederland. Ons dorp heet Alvergom, hier woont Aron, een jongen van 14, met zijn ouders aan de rand van een groot moeras. In het moeras woont volgens de dorpslegende een heks. Deze heks roept bij alle dorpsbewoners angst op, ze brengt slecht nieuws, al eeuwen lang. Dat blijkt maar weer als ze opdoemt tegelijkertijd met een gedeserteerde, doodzieke Belgische soldaat. De vader van Aron, de dorpsarts, probeert hem te redden, maar beseft al snel dat hij de Spaanse Griep heeft en moet hem opgeven. De besmettelijke ziekte levert niet alleen in korte tijd veel fysieke slachtoffers op. Ook geestelijk wordt een enorme stempel op het dorp gedrukt, waar al snel wantrouwen en waanbeelden hoogtij vieren. Waar komt deze golf van ellende vandaan? Wie is verantwoordelijk? Wie kunnen de dorpsbewoners nog vertrouwen en wat kunnen ze zelf doen? In een wereld die steeds donkerder en duisterder wordt gaat Aron op zoek naar het licht, naar een uitweg, een oplossing op een onverwachte plek. 

HELP DE MOERHEKS TOT LEVEN WEKKEN

Rechts op de pagina vind je verschillende pakketten in diverse prijscategorieën. Voor bedrijven zijn er ook pakketten op maat verkrijgbaar. Interesse? Mail dan naar sanne@fuworks.nl om te overleggen wat er mogelijk is. Naast een financiële bijdragen zijn er natuurlijk meer manieren om ons te helpen. Like ons op Facebook, deel onze berichten. re-tweet op Twitter en overtuig je vrienden... zodat wij met jouw hulp de Moerheks tot leven kunnen wekken.      

Like us!     Follow us!

Voor sommige mensen (of bedrijven) interessant: Stichting CineCrowd is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele ANBI. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee voor zowel de donateurs aan projecten als voor de partners van CineCrowd. Hoeveel dat is hangt af van je belastingtarief en je donatie. Klik hier voor meer informatie.  

 

Quote that inspired the maker

Ik schrijf graag volwassen jeugdfilms vol spanning,humor,ontroering en historie. In De Moerheks komt daar iets extra's bij: magisch realisme. Geholpen door jonge en enthousiaste makers. Wat een feest!
Karen van Holst Pellekaan - scenarist