Een klein vlekje

Een klein vlekje
A Documentary by Florenz van de Vijver
Crowdfunding teaser: 
funded project
00
100%
€5.014
donated of €5.000
0
days to go
27
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEIk heb een verhaal gevonden waarmee ik het 'nietige' gevoel kan grijpen en als onderliggende thematiek voelbaar kan maken in deze vertelling.

WAAROM DEZE FILM?

Bijna iedereen heeft dat vreemde gevoel waarschijnlijk wel eens ervaren waarin je je nietig voelt in het grote heelal. Ik (regisseur van deze film) had het eens heel sterk toen ik bij een kampvuur naar de sterrenhemel tuurde. Het zijn enerzijds bekende taferelen of clichés, anderzijds gevoelens die de volgende dag weer vergeten worden als alles weer 'normaal' is en vergeten in de haast van alledag. Dat immense, maar ook nietige gevoel, dat eigenlijk zo groots is maar tegelijkertijd maar zelden aanwezig, wil ik proberen te vangen in deze film.

WAAR ZAL DE FILM OVER GAAN?

Overal ter wereld zijn er mensen die, tijdelijk of voorgoed, hun geboortegrond achter zich laten. Dit kan zijn voor studie of werk, maar ook uit armoede of oorlog. Toch blijven velen gevoelens koesteren voor de streek waar ze zijn opgegroeid, en die voor hen een speciaal plekje op aarde vormt.

Lodewijk van den Berg wordt in 1932 geboren in het Zeeuws-Vlaamse industriedorp Sluiskil. Hij gaat studeren aan de Technische Universiteit van Delft en verlaat rond zijn dertigste Nederland om zijn opleiding te vervolgen in de Verenigde Staten. Hij ontwikkelt zich tot top-wetenschapper op het gebied van kristalgroei. Omdat dit wordt beschouwd als spionagegevoelig moet hij zich laten naturaliseren, in 1975 wordt hem het Amerikaans staatsburgerschap verleend. Tien jaar later vertrekt hij, een half jaar vóór Wubbo Ockels, met Spaceshuttle Challenger naar de ruimte. In Zeeland is zijn reis groot nieuws, maar omdat hij op dat moment al 10 jaar een Amerikaans paspoort heeft, is er in Nederland maar weinig aandacht voor zijn ruimte avontuur.

Van den Berg woont inmiddels al 50 jaar in de Verenigde Staten, maar heeft de liefde voor zijn geboortedorp Sluiskil nooit verloren. Net zoals Lodewijk zijn ontdekkingsreis heeft gemaakt, wonen er nu ook mensen in Sluiskil die de wereld op hun eigen manier ontdekken.

HOE GAAT DE FILM ER UIT ZIEN?

We volgen Lodewijk van den Berg als 80-jarige man in de VS, bijvoorbeeld tijdens de lancering van de laatste Spaceshuttle Atlantis. Daarnaast volgen we hem in zijn geboortedorp Sluiskil. Hier ontmoet hij bijvoorbeeld een oude jeugdvriend en vertelt hij onder andere zijn verhaal op een basisschool. Ook volgen we enkele inwoners van Sluiskil die net als Lodewijk ieder een geheel eigen levensverhaal hebben. We zien Sluiskil, haar inwoners en Lodewijk in de nacht onder de sterrenhemel. In de gehele film wordt visueel gespeeld met de vele verschillende perspectieven van waaruit de aarde en haar bewoners bekeken kunnen worden. Die visuele benadering dient als paraplu voor de indivuduele verhalen van de hoofdpersonen.

MOTIVATIE

Door het feit dat ik een ruimtevaarder (en ook nog eens de eerste Nederlandse ruimtevaarder) heb gevonden die bovendien nog altijd oprechte liefde koestert voor zijn geboortedorpje, denk ik een verhaal gevonden te hebben waarmee ik het 'nietige' gevoel kan grijpen en als onderliggende thematiek voelbaar kan maken in deze vertelling over Lodewijk en enkele inwoners van Sluiskil. Ik wil alle personen in deze film enerzijds vanuit die 'nietige' sfeer benaderen, zowel de hoofdpersoon Lodewijk van den berg als de bijpersonen uit Sluiksil en anderzijds wil ik laten zien dat iedereen zijn of haar eigen, grootse ontdekkingsreis heeft meegemaakt sinds ze op deze aarde zijn gezet. Via het bijzondere levensverhaal van Lodewijk wil ik dus een licht schijnen op deze universele thematiek. Niet door deze specifiek te benoemen, maar door de kijker vanuit verschillende perspectieven een handreiking te doen.

REWARDS

Als bedankje van CineCrowd ontvangen ALLE supporters een actiecode die hun toegang geeft tot een gratis film naar keuze op Ximon.nl!

€10.00 Dankpakket:U ontvangt originele ansichtkaarten van de film.

€25.00 DubbelDankpakket:U ontvangt de DVD, filmposter en ansichtkaarten van de film.

€50.00 DriedubbelDankpakket:Uw naam wordt genoemd op de aftiteling, u ontvangt de DVD met een persoonlijke dankbetuiging, filmposter en ansichtkaarten van de film.

€100.00 DeluxeDankpakket: U ontvangt 1 kaartje voor Film by the Sea festival, u wordt met uw (bedrijfs)naam genoemd in de aftiteling én nogmaals bedankt via een persoonlijke tekst in de DVD (incl. filmposter en ansichtkaarten) die u krijgt.

€250.00 Verwenpakket: U ontvangt 2 kaarten voor Film by the Sea Festival én u krijgt een rondleiding met collega's/gezin/vrienden bij de Sterrenwacht Middelburg + bedankt in de aftiteling en op DVD (incl. filmposter en ansichtkaarten).

€500.00 VIPVerwenpakket: U ontvangt 2 première-tickets (Film by the Sea Festival) inclusief receptie én u krijgt een rondleiding met collega's/gezin/vrienden bij de Sterrenwacht Middelburg + bedankt in de aftiteling + 5 DVD's + filmposter en ansichtkaarten.

€1000.00 PromoVIPpakket: UW (BEDRIJFS)NAAM KOMT OP ÁL HET PR-MATERIAAL! U ontvangt 4 première-tickets (Film by the Sea Festival) inclusief receptie + rondleiding met collega's/gezin/vrienden bij Sterrenwacht Middelburg + 10 DVD's + filmposter en ansichtkaarten.

Quote that inspired the maker