uit de kolen

uit de kolen
A Documentary by Frederieke Jochems
Crowdfunding teaser: 
funded project
43
100%
€5.000
donated of €5.000
0
days to go
34
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEHoe de ondergrondse tijd oud-mijnwerkers nimmer loslaat. Verhalen opgetekend tussen tien ton kolen in het Pompgebouw in Brunssum.

Korte documentaire ‘Uit de kolen’ toont beelden en verhalen van oud mijnwerkers vande Staatsmijn Hendrik te Brunssum. Tijdens mijn kunstproject ‘Kolen in hetPompgebouw’ (2012, Cultura Nova, KuS Heerlen) werd over de vloer van het vervallengebouw tien ton kolen gestort. De ruimte deed zo voor een maand denken aan het levenonder de grond van weleer. Oud mijnwerkers beheerden de expositie waar in defiltercylinders monitoren stonden met hun opgetekende videoverhalen. Deze interviewswerden ter plekke opgenomen. Bijzondere en doorleefde verhalen over ieders jeugd enwaarom men bij de mijn ging werken. De opleiding op de Ondergrondse Vakschool, hetfysiek zware werk, het gevaar en de ongelukken. Hoe het vroeger in Brunssum was metde Italianen en andere nationaliteiten in de gezellenhuizen, hoe de jongens ondergrondsgoed verdienden en aantrekkelijk waren voor de meisjes. En wat er gebeurde toen hetwerk in de mijn plotseling stopte. Deze oral history verhalen van de oud koempels zijnpersoonlijk, geven inzicht in een voorbije tijd die voor velen nog levendig is, en biedenop ontroerende wijze inkijk in een stukje lokale geschiedenis van Brunssum.

In de loop van de tijd zijn vaak interviews met oud mijnwerkers afgenomen. Het bijzondere aan deze ‘Pompgebouw’-interviews ‘Uit de kolen’ is dat ze zich afspelen op één locatie en  focussen op de belevenissen in de Staatsmijn Hendrik. Noemenswaardig is dat er twee Italiaanse oud mijnwerkers bij zijn die als buitenstaander hun visie op het Brunssumse mijnverleden geven. Een van de geinterviewden was een bovengronder en houdt een vurig pleidooi voor de bovengrondse geschiedenis van het mijnbedrijf.

Veel Limburgse kinderen weten niks van de bloeiende mijnindustrie van weleer maar  zijn geinteresseerd in de avontuurlijke en onwerkelijke gedachte wat zich hier diep  onder de bodem heeft afgespeeld. Waar de mijnsluiting aanvankelijk een negatieve  impact had, lijkt er meer belangstelling te komen voor deze succesvolle episode van de  regionale industrieële historie, welke sporen heeft in architectuur en mentaliteit.

De film zal in première gaan in de vernieuwde Brikke Oave te Brunssum en wordt  uitgezonden door L1 en zal inzetbaar zijn voor educatieve presentaties. 

 

 

 

 

 

Quote that inspired the maker

Ik wil laten zien hoe het mijnverleden Brunssum bepaalt. De oud mijnwerkers hebben met veel expressie en kennis hun verhalen verteld en deze wil ik op mooie wijze tonen.
Frederieke Jochems