De mannen van staal

De mannen van staal
A Documentary by Matthieu Landweer
Crowdfunding teaser: 
funded project
436
101%
€15.185
donated of €15.000
0
days to go
106
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen film over de liefde voor de stalen koersfiets aan de hand van een portret van meesterbouwer Wim van der Kaaij (Rih Sport amsterdam).

 

De 78 jarige Wim van der Kaaij is in 1948 als jochie van 12 begonnen bij de gebroeders Bustraan, die hun koersfietsen al sinds 1921 bouwden in hun werkplaats aan de Westerstraat in de Amsterdamse Jordaan. Deze fietsen hadden iets speciaals: er werden kampioenschappen op gewonnen, meer dan zestig. Tegenwoordig worden de Rih's nog steeds gebouwd volgens het oude recept maar er zullen geen wedstrijden meer op gewonnen worden omdat deze fietsen aan alle kanten zijn ingehaald door innovaties, die hoofdzakelijk uit het verre oosten komen.

 

Ik liet Wim vertellen over zijn passie voor het staal en ook over de beslommeringen van zijn bedrijf en het vinden van een goede opvolger, die van hem het vak van framebouwer leert. We zien een aantal kampioenen vertellen over de fiets en hun ervaringen en we volgen wielerlessen op de baan. Wim is inmiddels overleden en het is de taak van zijn opvolger Lester Janssen om het bedrijf en het ambacht voort te zetten. De vraag is of dit gaat lukken...

 

 

Ome wim vertelt aan iedereen zijn verhaal, zo ook aan een telefonisch verkoper.

 

 

Samen met Wim maakt Lester een nieuwe fiets volgens een oud recept.

 

Henk Faanhof (93) pocht over zijn overwinningen en vertelt hoe hij als jochie geïnspireerd werd door de sportverslaggever uit zijn distributieradio.

 

 

Leontien van Moorsel in een openhartig gesprek over haar mentaliteit en haar lichaam.

 

 

Servais Knaven laat de fietsen zien die hij ooit heeft gehad... en die van zijn dochters.

Marit Raaijmakers wordt onze volgende wereldkampioen. Ze zit als een machine op haar fiets.

 

 

Baaninstructeur Lars van der Moolen heeft thuis meer dan veertig Rih's.

 

 

Keetie Hage vertelt hoe in 1969 in Brno het parcour over door tanks kapotgerenden staten liep. Zij heeft  het vrouwenwielrennen in Nederland gebracht.

 

 We maken de gekte van een retroronde mee. Staal verplicht!

 

 

Matthijs Büchli (Nederlands Kampioen) zit voor het eerst op een stalen fiets voordat hij naar Japan gaat om daar Keirin te rijden. Hij ervaart het verschil tussen staal en carbon.

 

 

Ex bondscoach Erik Geserick over de tactiek van het baanrennen.

 

Ome Wim als sponsor van de baanschool.

Quote that inspired the maker

Mijn collega's moeten soms verkopen wat hun in kunnen kopen en die beperking hebben wij niet. Wij bouwen het allemaal zelf.
Wim van der Kaaij
This project was successfully funded on 17-07-2015

Fund Project