Broeder

Broeder
A Short film by Rolf van Eijk
Crowdfunding teaser: 
funded project
00
100%
€10.044
donated of €10.000
0
days to go
56
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEChris en zijn collega bij een ongeluk aankomen stuiten ze op een agressieve menigte. Chris ziet de hulpeloze gewonde man liggen en moet kiezen...

 Volg BROEDER ook op Facebook! *

Korte synopsis

Wanneer ambulancebroeders Jasper en Chris uitrukken om een gewonde man te helpen, treffen ze bij aankomst een agressieve menigte aan. Jasper overtuigt Chris in de ambulance te wachten tot de politie gearriveerd is. Maar wanneer Chris vanuit de wagen de hulpeloze, gewonde man ziet liggen komt hij voor een moeilijke, levensbepalende keuze te staan.

doel van de film

Zinloos geweld is verschrikkelijk, we verafschuwen het. Helemaal verschrikkelijk vinden we het dat uitgerekend ambulancepersoneel, zij die er zijn om anderen te helpen, slachtoffer worden van zinloos geweld. Met BROEDER willen we hier aandacht voor vragen, maar ook een menselijk verhaal vertellen, een verhaal over keuzes, over compassie, over hulpvaardigheid, over daadkracht en moed. Een verhaal over keuzes maken op momenten die er toe doen, op momenten die je leven een totaal andere richting kunnen geven. We willen dat BROEDER een aangrijpende en indringende film wordt die de ogen opent en die beklijft.

achtergrondinformatie bij de film

Door het hele land zijn hulpverleners steeds vaker zelf slachtoffer wanneer zij een helpende hand bieden. 89% van het ambulancepersoneel heeft wel eens te maken gehad met agressie en geweld. Ze worden belemmerd bij het uitvoeren van hun werkzaamheden, bedreigd en zelfs aangevallen. De schrikbarende cijfers van geweld tegen ambulancepersoneel en de persoonlijke verhalen uit het werkveld hebben ons geïnspireerd tot het ontwikkelen van de personages Jasper en Chris en hun dramatische werkdag in BROEDER.

Dat ook ambulancepersoneel stelselmatig te maken heeft met zinloos geweld, is typerend voor een samenleving waarin natuurlijk gezag voor hulpverleners aan het vervliegen is. Het lijkt een gevolg van de toenemende verharding van onze maatschappij, een maatschappij waar in toenemende mate mensen voorkomen die enkel uit eigenbelang handelen. Zo’n mens staat in schril contrast met de hulpverlener, de hulpverlener die het goede van de mens representeert. In BROEDER wordt pijnlijk zichtbaar hoe dit contrast een conflict wordt.

BROEDER bestaat uit tien scènes van ieder ongeveer één minuut, waarvan elke scène uit één shot bestaat. Ik beoog een realistische stijl die de kijker meesleept en emotioneert. Doordat elke scène slechts uit een enkel shot van één minuut bestaat, ervaren we de verteltijd binnen de scène als real-time. De lange takes zorgen zo voor een hoge vorm van realisme. De antichronologische volgorde zorgt voor een beklemmend gevoel die doeltreffend het relevante thema van de film zal uitdragen.

Waarom hopen we dat mensen een donatie doen voor BROEDER? Allereerst omdat BROEDER een relevant en actueel maatschappelijk thema aansnijdt, een urgent onderwerp waarvan wij het enorm belangrijk vinden dat iedereen zich hiervan bewust is. Want we kunnen tenslotte allemaal ooit slachtoffer worden. Daarnaast omdat BROEDER ook een universeel verhaal vertelt, een verhaal waarvan wij overtuigd zijn dat het een publiek aanspreekt en zal bereiken. We hopen dan ook dat onze ambitie, passie en enthousiasme voor dit verhaal aanstekelijk genoeg werkt en dat we ons streefbudget halen! Met de bijdragen van donateurs kunnen wij de productie en de montage realiseren. De donaties zullen met name worden aangewend voor het huren van apparatuur, het verkrijgen van de juiste vergunningen, het huren van de ambulance, de kleding van de broeders en omstanders en het zo realistisch mogelijk nabootsen van de situatie van het ongeluk.

Het is de bedoeling dat de film in juli wordt gedraaid zodat deze op het Nederlands Filmfestival 2011 in premiere kan gaan. Daarna wordt de film ingestuurd naar festivals wereldwijd alsook zal sterk worden gefocussed op online vertoning en verspreiding. Het is ons doel ervoor te zorgen dat de film een zo groot mogelijk publiek bereikt. Er zal daarvoor ook samenwerking worden gezocht met een Nederlandse distributeur om zo de film als voorfilm in de bioscopen te krijgen. Producent Revolver Media heeft jarenlange ervaring met distributie van films in Nederland en daarbuiten en zal deze ervaring vanzelfsprekend aanwenden voor optimale vertoning van BROEDER.

Quote that inspired the maker

Wat doe je wanneer je voor de keuze komt te staan? Het verhaal van BROEDER wordt achterstevoren verteld, een vorm waarmee de kijker letterlijk vanaf het begin met de harde feiten wordt geconfronteerd.
Rolf van Eijk