Pien

Pien
A Short film by Joris van den Berg
Crowdfunding teaser: 
funded project
00
101%
€3.034
donated of €3.000
0
days to go
23
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEIn een rustige woonwijk knikkert de 7-jarige Pien alleen op straat, als ze wordt aangesproken door een onbekende man.

Synopsis

Tegen het eind van de middag is de zevenjarige Pien in haar eentje op straat aan het knikkeren, als ze wordt aangesproken door een man die ze nog nooit eerder heeft gezien. Hij komt duidelijk niet uit deze wijk: hij is ongeschoren en heeft enkele tatoeages op zijn lichaam en een vreemde band om zijn enkel. Pien begrijpt niet wat hij wil. Ze is best bang, maar vooral ook erg nieuwsgierig. Vooral omdat de man zijn eigen naam niet wil geven, maar die van haar in een keer goed raadt: Pien.

Toelichting van de regisseur

Verhaal: Pien is ontstaan uit de fascinatie voor de onhandigheid waarmee mensen kunnen communiceren op, voor hun, belangrijke momenten. In tegenstelling tot menig filmrealiteit lukt het mensen vaak niet om precies te zeggen wat ze willen of precies de juiste woorden te kiezen. Vaak handelen mensen net verkeerd en net onhandig, waardoor ze het tegenovergestelde bereiken van wat ze zouden willen. Daarom wil ik Pien maken.

In deze korte film probeert een man contact te maken met een alleen spelende klein meisje, maar door de stiltes die hij laat vallen en de dingen die hij vraagt wekt hij de indruk dat hij heel andere plannen heeft. Niet alleen voor Pien, maar juist ook voor de kijker. Wat mij verder bijzonder aanspreekt is de tragiek van het elektronisch huisarrest. Het sluit mensen op in hun eigen omgeving. Hoewel ze niet fysiek vastzitten zijn ze wel degelijk geketend, maar dan aan een beperkte leefomgeving met de constante kans dat ze toch per ongeluk iets fout doen. Vanuit die beperking leeft ook de man in Pien.

Pien speelt daarnaast met de verwachtingen van de kijker. Als mensen zijn we geneigd om in enkele seconden een conclusie over iemand te trekken. Bewust of onbewust. Vaak gekleurd door vooroordelen. Met die verwachting speel ik graag. Door de kijker bewust op het verkeerde been te zetten, ze net even de verkeerde kant op te sturen en ze vervolgens toch te verrassen met een ander, nieuw en in dit geval tragisch inzicht in de situatie.

Camera

De film wordt vanuit het perspectief de hoofdpersoon, het meisje van zeven. De camera bekijkt de wereld vanuit Pien. Daarom wil ik kiezen voor veel lage standpunten waarbij de camera altijd net een beetje zal bewegen. Alle shots zullen rustig rijdend zijn waardoor het juist een dramatische keuze wordt om de shots stil te zetten. Dit zal gebeurt als de enkelband onthuld is en de situatie voor Pien op scherp gesteld lijkt te worden.

Door te kiezen voor een breedbeeldkader, het afwisselen van totalen van het tweetal in een vrijwel lege wijk en de closere shots van de twee zal het geheel iets westernachtigs krijgen. Met dit contrast wil ik het unheimische gevoel van de scene versterken. De kleuren zijn helder, het beeld is strak, zonder ruis, zonder korrel. Haarscherp. Alsof de kijker naar een reclame voor het perfecte leven kijkt.

Locatie

De locatie is een strakke nieuwbouwwijk in Amsterdam Noord. Nette moderne kleurrijke rijtjeshuizen, met veel groen waar geen mensen op straat zijn. De film speelt zich af in een gestileerd heden op een zomerdag. De autoís in de straat zijn kleurrijk, rood, blauw, groen, paars. Het is een zonnige dag met en strakblauwe lucht. Pien draagt een gekleurd jurkje en heeft een gekleurde haarband in haar blonde haren. De man die in het verhaal verschijnt vormt zo met zijn grijze/zwarte kleding en ongeschoren voorkomen een overduidelijke vreemde eend in de bijt.

Rewards Als dank hebben wij voor al onze supporters een aantal mooie rewards klaar staan. Iedereen die ons steunt, zal op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen rond de film en mag deze in een exclusieve online voorpremiËre als eerste online bekijken. Bovendien worden alle supporters genoemd in de eindcredits.

Verder hebben wij twee extra leuke rewards, die worden verloot onder iedereen die 'Pien' steunt met 200 euro of meer, de supportersloting! Het pleintje in de film wordt vernoemd naar de eerste winnaar. De tweede winnaar mag een naam kiezen, die in stoepkrijt in de film komt. Kortom: Eeuwige roem voor de winnaars!                 

Quote that inspired the maker

Vaak handelen mensen net verkeerd en net onhandig, waardoor ze het tegenovergestelde bereiken van wat ze zouden willen. Daarom wil ik Pien maken.
Joris van den Berg