Er is een kamer vrij (Room Available)

Er is een kamer vrij (Room Available)
A Short film by Frank van der Meijden
Crowdfunding teaser: 
144
91%
€4.570
donated of €5.000
0
days to go
33
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen student wil op spokenjacht, maar als getuige van een ongeval komt hij erachter dat doodgaan – net als leven – een ontwikkelingsproces is.

Er is een kamer vrij’ is een ‘gothic love story’.


We zien hoofdpersoon Jonathan, een student met bravoure die in het studentenblad een reportage wil plaatsen over een seance met een paragnost die contact heeft met de doden. Jonathan heeft daarbij zijn eigen publiek: zijn vriendin Mia, zijn beste vriend Leon en ook diens vriendin.
 

Hun doel die avond: een bijzonder huis in de stad waar de doden er vaak nog moeten achterkomen dát ze dood zijn. De avond loopt totaal anders dan ze voorzien hadden.Waarom deze film?

Omgaan met de dood is altijd een existentiële vraag, maar in tijden van een pandemie krijgt het een dubbele laag. Voor mensen komt het dichtbij. Daarbij vragen we ons vaak of hoe we ermee zouden omgaan wanneer een naaste overlijdt. ‘Er is een kamer vrij’ onderzoekt hoe het zou zijn van beide zijden. De nabestaanden zoeken naar antwoorden, maar zoeken ze op de juiste plek?

Naast een Nederlandse film zal er ook een Engelse versie komen, met ondertiteling. De titel van de internationale versie is:

ROOM AVAILABLE

 

Controlling idea

Als je de doden wilt begrijpen, zul je eerst de levenden moeten en vooral wíllen snappen.
Jonathan leeft halfslachtig. Voor amusement. Intense onderwerpen maakt hij zo plat als een dubbeltje. Als het noodlot toeslaat, na een ongeval, lijkt hij zich pas te realiseren wat echt belangrijk is.  


Toon en sfeer

We kijken mee als toeschouwers in een wereld die de onze is, maar we vangen soms een glimp op van iets aan de andere kant van het bewustzijn. Jonathan is het onbetwiste middelpunt, maar toch wordt door het camerawerk duidelijk dat we niet alleen met hem meekijken.

De proloog start in een historisch huis, waar een zekere rust heerst. We zien Jonathan, zijn vriendin en een oudere man, wat onbehagen bij Jonathan veroorzaakt. Gedurende de film wordt steeds duidelijker wat de oorspong is van zijn zorgen. 

Sequenties: sfeerveranderingen

Er zijn globaal vijf sequenties die voor sfeerverandering zorgen. Het ritme van de film gaat van onbezorgd naar chaos, naar leegte en verdriet, om in een climax van suspense tot een slotakkoord van rust te komen.

Quote that inspired the maker

"Ik was ziek en gij bezocht mij" - Deze geveltekst boven een voormalig klooster inspireerde mij vijftien jaar geleden tot de publicatie van een kort suspenseverhaal en nu: tot de productie én regie van de gelijknamige korte film.
Frank van der Meijden (regisseur)
This project was closed on 10-10-2021

Fund Project