Regisseur & Producent
Scenarist/regisseur Anthony Schatteman (1989), behaalde een Master Filmstudies en Visuele Cultuur aan de Universiteit Antwerpen en een Master Audiovisuele Kunsten aan het KASK (School of Arts) Gent, na zijn middelbare studies Woordkunst en Drama aan het Secundair Kunstinstituut te Gent.
De leefwereld van jongeren en hun relaties met de mensen rondom hen vormen een rode draad in zijn werk, gekenmerkt door ontluikende seksualiteit en homo-erotiek.
Anthony toont universele personages waarin iedereen zich kan herkennen, op een gestileerde manier, met weinig dialoog en aandacht voor emoties die moeilijk uitgesproken kunnen worden.
In 2012 won hij op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven de Humo-award met zijn afstudeerproject Kus Me Zachtjes, een film die hij baseerde op zijn jeugd. Daarna volgde de film een succesvol festivalparcours in binnen- en buitenland en kreeg twee vervolgfilms: Volg mij en Petit Ami.
Als producent is Wenneker.be steeds op zoek naar projecten die eruit springen, die kwalitatief en inhoudelijk net dat ietsje meer hebben en die kijkers kunnen raken. Toen Anthony Schatteman ons vroeg om zijn kortfilm te produceren hebben we dan ook met grote interesse het scenario doorgenomen. Het leuke aan L’homme Inconnu is dat de verhaallijn direct een internationale uitstraling heeft en ons helemaal mee op sleeptouw nam, vanaf de eerste lijnen van het scenario. We moesten dus absoluut niet twijfelen om zeker te zijn dat we dit project, met veel enthousiasme, wouden produceren.
We hebben een goed beeld van waar Anthony naartoe wil met de verhaallijn, alsook wat hij verwacht van de acteurs en algemene sfeer voor deze kortfilm. De dunne lijn tussen fantasie en realiteit verscherpt net het geheel.
Anthony heeft met zijn ijzersterk verhaal en zijn verfrissend enthousiasme onze aandacht getrokken en sindsdien hebben we het project niet meer losgelaten. De emoties, remmingen alsook relatieverhoudingen in dit verhaal zijn bovendien universeel waardoor deze film bestemd is voor een zeer breed publiek. Dit ondanks het feit dat het verhaal zelf vertrekt vanuit een zeer duidelijke LGBTQ+ context. We zijn ervan bewust dat dit de tweede indiening is van L’homme inconnu. We vinden dat Anthony deze tweede kans goed benut heeft en de gekregen feedback op de goede manier herwerkt heeft. Nog steeds staan we 100 % mee achter dit project en achter Anthony.
Wenneker.be staat als breeddenkend creatief productiehuis volledig achter dit project. Ondanks het feit dat we hoofdzakelijk in de reclamesector werkzaam zijn, hebben persoonlijke projecten van het aanwezige Belgische talent altijd op onze steun en expertise kunnen rekenen.
Om deze productie gefinancierd te krijgen, zullen we naast steun van de overheid, ook kijken naar sponsoring om het finale plaatje te vervolledigen.
DOP
We gaan deze film draaien op 16mm, samen met DOP Sander Vandenbroucke. Hij heeft een massa ervaring in pellicule, en het is de ultieme kans om samen te werken aan een fictieproject met het eventuele oog op verdere plannen samen. Hij was meteen enthousiast bij het lezen van dit scenario, dus het vormt een goede basis om aan deze film te beginnen.
Omdat we op pellicule draaien hebben we niet de kans eindeloze takes te draaien. We zitten ook met het felle zonlicht en shots in het water. Toch wil Anthony echt vasthouden aan het idee om op 16mm te draaien. De sfeer die we hierdoor zullen verkrijgen, zal perfect passen bij het verhaal en de locatie. Als kijker waan je je meteen in het hete Zuiden, denk maar aan de sfeer in Mektoub, My Love en Call me by your name. Geen speciale effecten of extreme grading die verschilt van ons eigen beeld dat we zien door onze ogen, maar door de keuze van de pellicule een exacte weergave van de realiteit. Je zit er werkelijk in. Ik wil dat de kijker net zoals mijn hoofdpersonage observeert zoals Louis doet wanneer hij naar het koppel kijkt.
Ik liet me in mijn kleurenpalet inspireren door de schilderijen van Henry Scott Tuke. Zijn talloze afbeeldingen van naakte en halfnaakte jongens op het strand, eind 19e eeuw, tonen een soort vrijheid die ik ook in mijn film wil nastreven. Het helderblauwe water en daarnaast het oranje van de rotsen waar het water toekomt, leunen dicht aan tegen de realiteit die we ook zullen bekomen door ons gebruik van pellicule.