Uit De Maat

Uit De Maat
A Video clip by Luuk van de Ven
Crowdfunding teaser: 
funded project
347
104%
€7.056
donated of €6.760
0
days to go
245
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen visueel EP van Emily Salvia wat het verhaal vertelt over een verlangen naar geborgenheid.

Door middel van een visueel album vertel ik een verhaal over een speciale band tussen twee vrienden waarin een verlangen naar geborgenheid uitloopt op een verkrachting. Is de vriendschap na deze gebeurtenis nog te redden of is alles verwoest?

MOTIVATIE
Snelle vraag: waar denk je aan bij het woord verkrachting? Grote kans dat je de dader invult als een man op middelbare leeftijd en het slachtoffer als een jong hulpeloos meisje. Helaas kan het ons allemaal overkomen. Ongeacht je leeftijd, afkomst of gender. Zo is het mij 10 jaar geleden overkomen.

Mijn naam is Luuk van de Ven en dit jaar studeer ik af aan het St. Joost in Breda aan de richting film. In mijn jeugd ben ik verkracht door iemand die ik zag als een vriend. Voor mij was dit een traumatische gebeurtenis die ik lang heb weggestopt. Pas acht jaar later begon ik paniekaanvallen te ervaren en tijdens therapiesessies kwam dit stukje van mezelf naar boven drijven. 

Als ik mensen vertel over de gebeurtenis, krijg ik vaak opmerkingen als: “Zo iemand zou je toch het liefst de nek omdraaien?” Zelf voel ik deze behoefte naar wraak niet zo sterk. Ik wil vooral weten waarom hij het heeft gedaan, en of hij doorheeft dat hij hiermee een dikke stempel op mijn leven heeft gedrukt.

Verkrachting is een onderwerp waar mensen snel een mening over hebben. De dader is slecht en moet gestraft worden. Maar wat als je als kijker ineens compassie voelt voor de dader en begrijpt waarom hij het gedaan heeft? Is het dan allemaal nog steeds zo zwart-wit?
Ik hoop met deze videoclips het taboe rondom verkrachting te doorbreken en gesprekken te openen, want als het beeld van verkrachting verandert, voelen hopelijk meer mensen zich betrokken bij het onderwerp.

Drie jaar geleden ben ik gestart met performen als drag queen Emily Salvia. Ze gaat tegen de norm in en laat mensen inzien dat hun grootste onzekerheden juist hun grootste kracht kunnen zijn. Emily is een stem voor de underdogs in de maatschappij, mensen die je misschien niet zo snel aan het woord hoort, maar die zeker wel iets te vertellen hebben. 
Voor mij is drag geen masker maar juist een manier om een masker af te zetten. Daarom wil ik de drie singles van het EP uitbrengen onder de naam van mijn drag persona.

SYNOPSIS
Jip is een introverte jongen van 18 en droomt van een carrière als professioneel danser. Hij woont samen met zijn moeder. Sinds het overlijden van zijn vader is zijn moeder in een depressie beland.

Jip staat er thuis alleen voor. Omdat zijn realiteit zo grauw is, verlangt hij enorm naar een vorm van ontsnapping. Deze vindt hij bij zijn beste vriend Boaz. Hoe slechter zijn thuissituatie wordt, hoe meer hij verlangt naar het stukje geborgenheid dat hij bij Boaz kan vinden.

Na een avondje stappen loopt dit verlangen zo hoog op dat hij seks heeft met zijn beste vriend zonder toestemming. Is deze bijzondere vriendschap nog te redden of is alles nu voor altijd verpest?

 

VORM
Ik heb ervoor gekozen om mijn project in de vorm van een visueel album te gieten. Dat houdt in dat we drie videoclips gaan maken die samen een verhaal vertellen.
De teksten van de nummers komen voort uit gesprekken die ik heb gevoerd met mensen die ervaring hebben op het gebied van verkrachting, naast natuurlijk mijn eigen ervaringen. Voor ieder nummer op de EP wordt een videoclip gemaakt. De clips vertellen ieder een eigen hoofdstuk uit een verhaal.

WE NEED YOU
Ik ben klaar om van mijn grootste angst en onzekerheid mijn kracht te maken. Met dit project wil ik lotgenoten een hart onder de riem steken en meer awareness creëren. Maar om dit project te laten slagen heb ik jouw hulp nodig! 

Het maken van een film kost geld. Het huren van apparatuur, het professioneel opnemen van de singles, reiskosten, catering en nog veel meer kostenposten. Kosten die je als student niet zelf kunt financieren. En hier kun jij iets voor ons betekenen.
We willen eind April gaan draaien zodat we jullie in juli uit kunnen nodigen tijdens de première van ‘Uit De Maat’.

Met dit project starten we een nieuwe beweging, een stap naar verandering. We werken toe naar een meer inclusieve maatschappij waarin alle stemmen gehoord mogen worden. Help jij mee om dit doel te bereiken?

 

SOCIALS
Instagram: https://www.instagram.com/uitdemaat/
Facebook: https://www.facebook.com/uitdemaat

 


 

De realisatie van dit project is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant.

De motivatie van Kunstloc Brabant bij dit project:
Met het project ‘Uit De Maat’ wil Luuk van de Ven zijn angst omzetten in kracht. Met zijn visueel album, dat gaat over verkrachting, hoopt hij meer awareness te creëren en lotgenoten een hart onder de riem te steken. Kunstloc Brabant ondersteunt graag dit project, dat hopelijk zal zorgen voor een vliegende start van Luuk zijn professionele carrière in de film.

Quote that inspired the maker

I make movies for my needs. My goal has never, never, never been to make shocking movie.
Pedro Almodóvar