Becoming a monk

Becoming a monk
A Documentary by Nena van Bakel & Sonja Pleumeekers
Crowdfunding teaser: 
funded project
462
170%
€8.533
donated of €5.000
0
days to go
214
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEJoris is een veelbelovende, getalenteerde jongen die het zou gaan maken in de wereld, maar hij kiest voor een leven als boeddhistisch monnik. Waarom?

UPDATE:

Lieve mensen!

Het is ongelofelijk, maar we hebben binnen 6 (!!!) dagen ons doel van €5.000 behaald. We willen iedereen die heeft gedoneerd echt ontzettend bedanken. We hadden nooit verwacht dat het zo snel zou gaan en zoveel mensen ons zouden steunen in ons droomproject! En we zijn nog niet van plan om te stoppen!

We zetten namelijk in op een nieuw, verhoogd doel.

Waarom?

Met meer geld kunnen we onze documentaire nog professioneler neerzetten. Daarnaast zorgt de €5000 euro ervoor dat we onze verhaallijn in Nederland kunnen filmen, maar willen we natuurlijk ook naar Joris toe in Frankrijk! Om dit te kunnen bekostigen en om ook de camera- en geluidsmensen te betalen die met ons mee zullen reizen, hebben we ingezet op een nieuw doel van €8000. 

Nogmaals enorm bedankt voor jullie inzet! 

Je helpt ons ook enorm door de crowdfunding te delen met anderen <3. 

Samen gaan we voor dit nieuwe doel!

Op naar de €8000!

WAAR GAAT DEZE DOCUMENTAIRE OVER?

De hoofdpersoon van deze documentaire is Joris van Bakel, de broer van Nena: regisseur van deze documentaire. Joris is een 27-jarige jongeman die boeddhistisch monnik wil worden. Hij groeide op in het Brabantse dorp Made en raakte op zijn achttiende, tijdens een stage in China, gefascineerd door zijn eerste aanraking met het boeddhisme. 

Joris leidt een totaal ander leven dan Nena. Ze zijn samen opgegroeid in een typisch Nederlands gezin, maar zijn na de middelbare school ieder hun eigen leven gaan leiden. Terwijl Nena in Amsterdam woont en een druk leven leidt vol vrienden, feestjes en drank, ze van hot naar her fietst en zoveel mogelijk projecten aanneemt om zich mee bezig te houden, verkeert Joris in de rust van het klooster.

Joris speelt al langer met de gedachte om boeddhistisch monnik te worden. De afgelopen jaren is de familie steeds meer gewend geraakt aan Joris’ spirituele reizen. Maar nooit werden zijn plannen zo concreet als nu. De afgelopen maanden, terwijl Joris verbleef in het Nalanda Monastery in Zuid-Frankrijk en hier studeerde en mediteerde, is voor hem duidelijk geworden dat hij daadwerkelijk monnik wil worden in de boeddhistische orde. Dit zal niet alleen zijn leven drastisch veranderen, maar ook dat van zijn familie.

WAAROM DEZE DOCUMENTAIRE?

Juist wanneer je zo dichtbij iemand staat, wanneer je weet welke talenten en potenties hij allemaal heeft, kost het soms tijd om te accepteren dat hij iets anders met zijn leven wil doen dan je van tevoren voor ogen had. We kunnen deze worsteling op intieme wijze in beeld brengen, juist omdat Joris de broer is van Nena. Zowel Joris als zijn ouders zullen zonder terughoudendheid kunnen vertellen over hun gedachten rondom deze levenskeuze.

Daarnaast dient de keuze van Joris als spiegel voor Nena en voor haar generatie. We merken zelf bij onze leeftijdsgenoten dat iedereen zoekend is naar hoe te leven en dat er volop na wordt gedacht over wat het nu eigenlijk inhoudt om een zinvol leven te leiden. Onder deze generatie voor wie alles mogelijk is, heerst veel angst en krampachtigheid. Ook Joris vraagt zich af: ‘Wat wil ik zelf het liefst?’ Bij hem leidt dat tot een radicaal andere uitkomst dan zijn leeftijdsgenoten.

We hopen dat zijn verhaal de kijker aan het denken kan zetten over zijn of haar eigen levenskeuzes. Door de persoonlijke insteek van de documentaire leef je als kijker echt mee met Joris en zijn familie. 

De documentaire onderzoekt Joris’ motivatie om monnik te worden. Zo wordt ook een kijkje gegeven in de principes van het boeddhisme en de levenswijze van boeddhistische monniken. Door van dichtbij mee te leven met een jonge boeddhist, krijgt de kijker in deze documentaire een beter idee van wat het boeddhisme praktisch inhoudt, en wat het op persoonlijk level voor iemand kan betekenen.

WAAROM DEZE CROWDFUNDING?

Camera- en geluidsapparatuur huren brengt hoge kosten met zich mee. Om deze documentaire niet op onze telefoon te hoeven filmen, hebben we geld nodig. Vandaar dat we jullie hulp nodig hebben! De hoogte van het bedrag maakt daarbij niet uit, echt alle beetjes helpen. Alleen met jullie hulp zal deze documentaire in elkaar gezet kunnen worden. Dankjewel!!


Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

Quote that inspired the maker

Ask yourself, who am I.
-
This project was successfully funded on 19-12-2020

Fund Project