Dit is hoe ik het zie

Dit is hoe ik het zie
A Documentary by Marloes van der Haagen
Crowdfunding teaser: 
funded project
361
111%
€8.326
donated of €7.500
0
days to go
144
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEDe documentaire ‘Dit is hoe ik het zie’ gaat over Aysegül, een prachtige, jonge vrouw die met maar 20% zicht door het leven gaat.

Vlak na haar geboorte is Ayşegül gediagnostiseerd met blindheid. Toch bleek dit niet het geval. Het begon allemaal met een rode bal. Toen Ayşegül eenmaal kon kruipen en er een rode bal over de grond rolde, kroop ze erachteraan. Ze kon wel degelijk wat zien!

De documentaire 'Dit is hoe ik het zie', gaat over Ayşegül, een vrouw uit Amsterdam die het leven vol passie aanpakt. Ze acteert, zingt, houdt van reizen, spreekt graag met familie en vrienden af, kortom een echte levensgenieter!

In de eerste instantie lijkt Ayşegül een opgewekte vrouw met één bonk energie dat straalt van geluk, maar niets is minder waar. Ayşegül is geboren met een oogafwijking, ze heeft namelijk 'wiebelogen' en ziet slechts 20%. Het zicht van 20% kun je vergelijken met het zicht dat wij onder water kunnen zien. Voor iedereen een groot raadsel hoe iemand met deze aandoening zo positief in het leven staat en actief deelneemt aan de maatschappij zoals ieder ander. 

Als filmakers stappen we in het leven van Ayşegül. We zien haar van A naar B gaan in Amsterdam, ze spreekt met vrienden af, bezoekt familie en we kijken mee achter de schermen bij een toneelvoorstelling. 

We brengen de uitdagingen waar Ayşegül dagelijks mee te maken heeft in beeld, om zo te laten zien hoe de meest gewone bezigheden voor Ayşegül veel tijd en energie kosten. Van simpelweg boodschappen doen, tot reizen met het openbaar vervoer. Toch weigert zij zich compleet over te geven aan haar aandoening. Nu ze dit jaar 30 is geworden, beseft zij wel dat er wat moet veranderen. Op deze manier nog jaren doorgaan is onmogelijk. Ze heeft de belangrijke stap gezet om zich voor een revalidatietraject in te schrijven. Dit is een traject van een paar maanden waarin haar aandoening inzichtelijk gemaakt wordt. Er wordt in kaart gebracht hoe ze nu leeft en wat voor aanpassingen er nodig zijn om haar leven dragelijker te maken.  

Het belangrijkste is dat ze zelf haar beperking gaat accepteren. Al heel haar leven moet ze zich bewijzen tegen over de maatschappij, dat ging hand in hand met vermoeidheid, depressies en soms zelfs schaamte. Met deze documentaire zal Ayşegül oog in oog komen te staan met haar slechtziendheid, ze wil daarmee ook andere laten zien dat je mensen met een beperking niet moet vooroordelen.

Het revalidatieproces zal het leven van Ayşegül een andere wending geven. Er zullen veranderingen plaats vinden waar ze aan zal moeten wennen. Het doel is om meer rust in haar leven te brengen, maar het acceptatieproces zal niet altijd even makkelijk worden. Het zal een emotioneel confronterend proces zijn waarbij zij wellicht afscheid zal moeten nemen van bepaalde gewoontes. 

En dit alles is wat ons als filmmakers heeft geinspireerd om dit project te starten. We willen letterlijk een andere blik geven op het dagelijks leven van een vrouw in Amsterdam. We willen laten zien dat achter een glimlach ook een dieper verhaal schuil zit. 


 

Waarom moet "Dit is hoe ik het zie" gemaakt worden?

Het verhaal van Ayşegül is niet alleen inspirerend, maar ook confronterend. Het is niet altijd makkelijk, maar ze laat zien dat je alles uit het leven moet halen. Maar ook dat het echt kan, zonder, maar ook met beperkingen. Ayşegül laat zien hoe ze na 30 jaar moet gaan accepteren dat ieder lichaam ook grenzen heeft. Die grenzen gaan wij samen met haar ontdekken.

Ayşegül inspireert ons, maar ook andere om haar heen om echt "outside the box" te leven. Dat je breder moet denken dan wat het "normale" is. Maar vooral laat Ayşegül zien dat wat niet mogelijk lijkt te zijn, toch echt wel mogelijk is, als je er maar voor gaat.  

We volgen Ayşegül tijdens haar leven nu, tijdens het revalidatietraject en daarna. Ayşegül wil met deze documentaire slechtziendheid inzichtelijk maken.

 

Indien er een hoger bedrag wordt opgehaald dan het streefbedrag, dan wordt dit budget ingezet om speciaal voor deze film een titelsong samen met Ayşegül te maken. Een lied over slechtziendheid gezongen door Ayşegül zelf! Een droom die voor haar uitkomt.

Naast deze crowdfunding wordt deze film ook mogelijk gemaakt door  de volgende partijen: Stichting Blindenhulp, Stichting tot Verbetering van het Lot Der Blinden, de Groningse Blindenstichting en de Rotterdamse Stichting Blindenbelangen.

Volg de Facebookpagina van de documentaire 'Dit is hoe ik het zie'.

 

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

Quote that inspired the maker

Dagelijks leef ik als een slechtziende in een maatschappij ontwikkeld voor goedzienden
Aysegül
This project was successfully funded on 13-08-2020

Fund Project