Wanneer ik ontplof

Wanneer ik ontplof
A Short film by Angelo Raaijmakers
funded project
150
100%
€6.045
donated of €6.000
0
days to go
45
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEHet verjaardagsfeest van 30-er Chris staat op zijn kop wanneer er een tijdbom in zijn buik groeit.

‘‘Ik ben bang dat ik op een dag ontplof. En opga als kleine deeltjes in de lucht. Voor het ontploffen zelf ben ik niet zo bang. Dat lijkt me een kwestie van ogen dicht. Ik ben bang dat, als het gebeurt. Ik nog geen krater maak op de grond waarop ik sta. Nog geen vibratie in de lucht.’’

                 - Monoloog Chris uit ''Wanneer ik Ontplof''

 

SYNOPSIS

‘‘Wanneer ik ontplof’’ gaat over millennial Chris, die op zijn dertigste verjaardag met een bijzonder probleem kampt: er groeit namelijk een bom in zijn buik. Naarmate de tijd letterlijk steeds meer begint te tikken trekt Chris zijn bestaan in twijfel: is hij wel echt gelukkig? En heeft hij wel alles uit het leven gehaald? Het is aan bom ontmantelaar Frans om Chris te doen beseffen dat de bom voor iedereen tikt. 

De film begint net na de climax. Chris ligt genageld aan de grond. Hij durft zich niet meer te veroeren. De bom in zijn buik tikt hevig. Zijn vrienden staan angstig om hem heen. De glitterballonnen hangen nog aan de muur. Frans van de explosieve opruimingsdienst stapt de woonkamer binnen. Hij draagt een groot bombestendig pak. Wanneer Frans de woonkamer evacueert en zich ontfermt over Chris zijn buik, onstaat een intiem één op één gesprek tussen de twee. Middels flashbacks van het verjaardagsfeest, zoekt Chris met behulp van Frans naar de oorzaak van de groeiende bom in zijn buik. 

MOTIVATIE

Mijn hele leven lang, ben ik zoekende. En daarmee doel ik op de grote thema’s in het leven: ik zoek naar zingeving, geluk, betekenis... Ik wil zoveel als mogelijk uit dit leven halen, ik wil er toe doen, gezien worden. In die zoektocht naar zingeving, voelt het soms juist alsof ik van alles kwijtraak wat mij lief is. Want in mijn ogen is het nooit goed genoeg en lijkt het antwoord altijd ergens anders te liggen. In mijn zoektocht sluit ik mij vaak af van de buitenwereld en juist van de mensen om wie ik geef; tot ik soms de angst krijg mijn verstand te verliezen. Het voelt vaak letterlijk alsof ik een tikkende tijdbom ben. Het moet mij binnen dit mensenleven lukken om te vinden wat ik zoek, want anders is het allemaal voor niks geweest. Iedere verjaardag voelt als een stap dichter bij het mislukken van mijn doel. Ik weet het... ‘’Jeetje, wat een breed thema’’. Maar ik heb geprobeerd dit gevoel van onrust op een concrete manier op te schrijven en te verbeelden in een universele en herkenbare situatie.

Gelukkig kom ik er steeds vaker achter dat ik niet de enige ben die zich zo voelt. Wanneer ik mij uit over mijn angsten en onzekerheden tegenover mijn vrienden en collega’s, herkennen zij zichzelf hierin. Ik besef me steeds meer dat wat ik heb geschreven een breder iets is dan een persoonlijke ervaring. Het voelt als iets van onze tijd en generatie. In deze tijd van individualisme en hoge druk is het belangrijk dat we verbinding met elkaar blijven maken. Middels deze korte film wil ik vertellen dat we een luisterend oor aan elkaar moeten blijven bieden en dat we in onze zoektocht die vaak eenzaam voelt, alles behalve alleen zijn.

- Angelo Raaijmakers

STIJL & TOON

De film wordt een spannende mix van verschillende genres. Net als het voorgaande werk van deze maker, is het lastig om de film in een hokje te plaatsen. De film begint spannend en duister. Het oogt als een thriller. De bom in Chris zijn buik lijkt op iets uit een horrorfilm. Het personage van Frans zorgt echter voor de nodige luchtigheid. Wanneer we met de camera Chris zijn herinneringen in zweven, slaat de toon om naar een intiemer drama waarin we Chris zijn persoonlijke gedachten bij de situatie aanhoren. 

Ook heeft de film iets magisch realistisch over zich. De bom in Chris zijn buik is hier het duidelijkste voorbeeld van. Maar ook Frans zijn bestaan valt in twijfel te trekken: is Frans wel echt? Of bestaat hij samen met de buik enkel in Chris zijn hoofd? Het doel van de film is om een geheel eigen universum te scheppen, waarin realisme zich vermengt met de belevingswereld van het hoofdpersonage. Dit alles in een ietwat unheimische, spannende sfeer. 

Benieuwd hoe dat er uit zien? Bekijk hieronder de showreel van Angelo om een indruk te krijgen:

 

We zijn al halverwege! 

De film is geselecteerd in het kader van ‘De Ontmoeting’. Dat is een traject waarbij beginnende makers de kans krijgen om een korte film van maximaal zes minuten te realiseren mits zij gekozen worden door een van de zogeheten realisatiepartners. Dat zijn o.a. Videoland, 3Lab, VPRO Dorst en verschillende productiehuizen. Het traject van ‘‘De Ontmoeting’’ levert de makers, buiten de kans om iets te maken, een verbreding van hun netwerk op en een grotere kans op een platform. ‘‘Wanneer ik ontplof’’ is gekozen door productiehuis Volya Films. Zij begeleiden het project inhoudelijk en schenken ons 5000,- euro als wij minstens 5000,- euro crowdfunden. We zijn dus al halverwege, maar hebben jouw steun nog hard nodig! 

STEUN ONS

Dit belooft een ambitieuze korte film te worden. Dat betekent echter ook dat het kostbaar is. De gehele cast en crew werkt voor weinig tot niets mee. Zij werken mee aan dit project omdat zij er in geloven. Voor de filmmaker is het een volgende stap in zijn carrière. 

Het geld dat ingezameld wordt middels deze crowdfundingcampagne gaat uitsluitend naar de productie. Zo behoeft het creëren van een geheel eigen wereld een goede set decoratie en goede apparatuur. Maar ook het speciaal laten maken van een buikprothese en het regelen van een EOD kostuum kost veel geld.

Daarom hebben wij jouw hulp hard nodig. Zelfs met een kleine donatie kun je ons al helpen om dit project te realiseren. Hier rechts op de pagina kun je de verschillende donaties bekijken. Je krijgt er ook nog iets leuks voor terug in de vorm van een tegenprestatie! Dus... steun jij ons? De tijd tikt...

Quote that inspired the maker

This project was successfully funded on 04-03-2020

Fund Project