Music for Mali

Music for Mali
A Documentary by Murk-Jaep van der Schaaf
Crowdfunding teaser: 
funded project
10
101%
€6.089
donated of €6.000
0
days to go
83
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen film over muzikant Laurens Joensen en de onderdrukte muzikanten van Niafunké, Mali.

MUSIC FOR  MALI wordt een film over gitarist en singer/songwriter Laurens Joensen en zijn muzikale reis naar de bakermat van de blues in Mali. Het gebied dat een jaar lang onderdrukking door moslim-extremisten moest doorstaan. De film is een verhaal over die onderdrukking en tegelijkertijd over verbroedering, identiteit en de kracht van muziek in een land waar mensen niet veel anders hebben.

Laurens Joensen (Terneuzen, 1978) is een muzikale wereldreiziger. Hij onderzoekt en bestudeerd al jaren wereldwijd de oorsprong van de blues. Die zoektocht deed hem ruim een jaar geleden in Mali belanden. In een gebied aan de rand van de Sahara dat wereldwijd bekend staat als de bakermat van de blues. De eindbestemming van zijn reis was destijds Niafunké, geboortedorp van Ali Farka Touré en de locatie van het Ali Farka Touré Festival.

Laurens was hier te gast en werd omarmd door de lokale muzikanten.Met de bekende Malinese zanger en gitarist Samba Touré kreeg hij een bijzondere band en er ontstond een hechte vriendschap, die zich vooral in muziek laat uitdrukken. Samba leerde hem de Malinese blues daadwerkelijk te kunnen spelen. Echter een paar dagen na Laurens zijn vertrek uit Niafunké namen moslim extremisten het Noorden van Mali in en werd muziek verboden.

In het jaar dat volgde werden gitaren kapot geslagen en verbrand.Muzikanten bedreigd, mishandeld en verminkt.

Begin februari 2013 werd Niafunké bevrijd.Voor Laurens het moment om iets terug te kunnen doen voor de mensen die hem zo warm omarmden en opnamen in hun cultuur. In de film volgen we dan ook hoe Laurens samen met Henriëtte Touré, de Nederlandse weduwe van Ali Farka Touré (de beroemdste Afrikaanse gitarist ooit) en muzikant Samba Touré weer afreist naar Niafunké.

Dit keer echter niet met lege handen, maar met zoveel mogelijk gitaren en andere instrumenten. De zuurstof voor muzikanten in ademnood.

Music for Mali wordt het verslag van deze reis en Laurens zijn bijzondere gebaar.Tegelijkertijd vertelt de film een verhaal over de culturele onderdrukking en de huidige stand van zaken voor de Noord-Malinese muzikanten. Een film over wat een jaar sharia voor gevolgen heeft gehad en wat het betekent om nu weer muziek te kunnen maken.

Naast dat wij dit bijzondere verhaal willen vertellen, hopen wij met de film ook een groter bewustzijn te creëren over hoe zuinig de wereld moet zijn op Mali en haar culturele erfgoed. Als bakermat van de blues, en dus de hedendaagse popmuziek, zijn muzikanten en artiesten over de hele wereld 

Normal
0

21

false
false
false

NL
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:Cambria;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

beïnvloed door de muzikale tradities van Mali. Wereldwijd voelen muzikanten als Ry Cooder, Bono (U2), Damon Albarn (Gorillaz) en vele anderen zich schatplichtig aan de Malinese muziek.Streefbedrag.Met €6.000 kunnen wij apparatuur inhuren en de reis naar Mali maken.Wij verdienen er zelf niets aan, maar zijn als genoeg mensen ons steunen met dit bedrag uit de kosten en kunnen de wereld zodoende een bijzonder verhaal vertellen.Steun daarom deze film zodat zichtbaar wordt hoe via een klein initiatief een groot gebaar kan worden gemaakt, zodat het muziekliefhebbers inspireert om zich in te zetten voor muzikanten in nood.Wil je een nog betere indruk van dit project?Kom dan op dinsdag 5 maart naar de speciale 'Music For Mali' manifestatie in Paradiso, Amsterdam. Tijdens de manifestatie zullen onder andere Laurens Joensen optreden, filmbeelden van het project te zien zijn en gitaren worden ingezameld. Zie voor meer informatie: www.paradiso.nl

Bedankt voor jouw steun!En één ding weten we zeker,..je krijgt er hele mooie muziek voor terug.

'Speakers' op het straatfestival in Niafunké ter ere van Ali Farka Touré, januari 2012.(foto: Laurens Joensen)

 

 

 

 

 

 

 

Quote that inspired the maker

In northern Mali, music is like oxygen. Now we cannot breathe...
Baba Salah, muzikant uit Gao.