LATER

LATER
A Documentary by Annick Sickinghe
Crowdfunding teaser: 
funded project
661
148%
€11.155
donated of €7.500
0
days to go
262
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen documentaire over het fysieke en mentale verwerkingsproces na kinderkanker. Hoe beïnvloedt dit je leven?

Wat?

In de theatrale documentaire LATER onderzoekt documentairemaker Annick Sickinghe de verwerking en late effecten van kinderkanker. In de film combineert zij interviews, poëzie, persoonlijke beelden, muziek en verhaal. Zelf kreeg zij op 14-jarige leeftijd lymfklierkanker. Na de fysieke genezing brak de tijd van mentale verwerking aan. Nu, zeven jaar, later merkt zij dat niet alleen haar verwondering over de wereld maar ook haar verantwoordelijkheidsgevoel teruggrijpt naar deze tijd. Zo vraagt ze zich af of ze het wel kan verwerken en hoe het verwerkingsproces eruitziet bij andere mensen. Hiervoor lijkt maatschappelijk gezien weinig aandacht te bestaan. Annick gaat in gesprek met zeven mensen die tijdens hun kindertijd kankerkanker hebben gehad en die in verschillende fasen van hun leven zijn. Hoe kijken mensen die 10, 20, 30, 40, 50 jaar geleden als kind kanker hebben gehad terug op deze tijd en hoe beïnvloedt zo’n heftige ervaring je huidige leven? 

 

Voor wie?

Na haar ziekteperiode was Annick vier jaar voorzitter van de jongerenadviesraad en lid van de kunstcommissie van het Prinses Maxima Centrum (PMC) voor kinderoncologie. Hierdoor heeft ze veel kennis en contacten binnen deze wereld. Op haar oproep voor een interview onder oud-patiënten voor haar documentaire kreeg ze in een weekend meer dan 60 reacties van mensen in verschillende leeftijden in het hele land. In de vele telefoongesprekken die ze voerde kwam de behoefte aan maatschappelijke herkenning en erkenning van de late effecten van kinderkanker sterk naar voren. Uit deze groep selecteerde ze zeven mensen wiens verhalen in de documentaire komen. De groep oud-patiënten geldt als haar eerste cirkel publiek maar is zeker niet de enige. De film is relevant voor iedereen die in zijn leven in aanraking is gekomen met de gevolgen van kanker en de impact hiervan op lange termijn beter wil begrijpen.

 

Onderzoek en doel

Als een kind kanker krijgt, breekt er een periode van behandeling aan. Dit is een proces dat is gedefinieerd als periode van ziek zijn. Vanaf het moment dat je ‘schoon’ bent en geen kanker meer in je lichaam hebt, ben je dus niet meer ziek. De periode van herstel en verwerking is ongedefinieerd en zonder einde. Hoe zo’n gebeurtenis je leven beïnvloedt en verandert in de tijd is niet te overzien; dit is voor ieder mens anders. Over deze ongedefinieerde periode van verwerking is bij zowel oud-patiënten als in de maatschappij weinig kennis en gesprek. Annick wil dit onderzoeken; zij blijft zich verbazen over het continue proces van verwerking. Bij oud-patiënten en in de maatschappij lijkt er weinig ruimte te zijn voor herkenning en erkenning van het verwerkingsproces. Annick wil hiervoor meer bewustzijn en acceptatie creëren. 

Het belang van het proces van verwerking en mentaal herstel na een ziekte is universeel. In de film zal iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving een periode van chronische ziekte heeft meegemaakt zich kunnen herkennen. Met de film wil Annick een groter maatschappelijk draagvlak voor het verwerkingsproces creëren, zodat oud-patiënten beter kunnen functioneren in hun dagelijks leven en de maatschappij.

 

De campagne!

Je geeft steun aan een maatschappelijk filmproject. Een project dat met interviews, muziek, theatrale en persoonlijke beelden inhoud en vorm geeft aan de late gevolgen van kinderkanker.

Jouw steun is voor dit project onontbeerlijk. Met jouw bijdrage worden de externe kosten van het vervoer van de crew naar interviews en film locaties, de cameraman, sounddesigner, editor, kleurcorrectie en de muziek gedekt. Annick Sickinghe vraagt voor dit project geen vergoeding.

 

In de theatrale documentaire LATER onderzoekt documentairemaker Annick Sickinghe hoe de verwerking en late effecten van kinderkanker er uit zien. In de film combineert zij interviews, poëzie, persoonlijke beelden, muziek en verhaal. De release van de fim gaat gepaard met een impactcampagne waarbij er letterlijk in gesprek wordt gegaan met het publiek en meer specifiek met oud-patienten. Voor deze campagne werkt de maker samen met verschillende maatschappelijke organisaties. De film zal o.a. worden vertoond tijdens symposia en tijdens lotgenoten contactevenementen. Vanwege de vorm van de film en de impact campagne ondersteunt het BankGiro Loterij Fonds LATER met een matchingsbijdrage van €1.500. Meer info over de regeling: https://cinecrowd.com/bankgiro-loterij-fonds. 

Quote that inspired the maker

‘’Vroeger was de herinnering aan mijn ziekte als een groot woest meer. Nu is het als een beekje dat altijd met mij meestroomt. Niet hard en wild, maar het is er altijd.’’
Uit het interview met Ariane Sickinghe