Wouter Stips - Kind van 70

Wouter Stips - Kind van 70
A Documentary by Ab Talmon
Crowdfunding teaser: 
00
46%
€6.935
donated of €15.000
0
days to go
18
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEKIND VAN 70 is een zoektocht naar de oorsprong, de drang en noodzaak om te creëren. Het werk van Stips "raakt". Maar wat is dat nou precies, "raken"?

Schilder - schrijver - beeldhouwer Wouter Stips wordt in 2014 70 jaar.

Waarom een documentaire? De documentaire wil laten zien wat het belang is van kunst en in het bijzonder de kunst van Wouter Stips. Zijn kunst inspireert, is soms troostrijk en helend. Het maakt je blij, stemt tot nadenken, fantaseren en geeft energie. Door Wouter te volgen in zijn wereld komen we dichtbij de bron, de kern van het mysterie en het belang van de kunsten.

De documentaire over het werk van Wouter Stips wordt straks op een aantal verschillende manieren ingezet.

 1.     De expositie van Wouter’s werk wordt geopend met de uitvoering van een éénmalig  theater-muziekspektakel, waarbij de film een belangrijke rol speelt. Tijdens het bekijken van de film beleeft het publiek meerdere keren een overgang naar live- beelden op het toneel en vise versa.  Bijvoorbeeld van filmbeelden van de concert-tour waar Wouter schilderde op muziek van Chris Hinze gaan we over naar een live-uitvoering van een gedeelte van dat concert. Zo zijn er steeds cross-overs van film, ballet, poëzie , schilderkunst en muziek op momenten die inhoudelijk worden aangegeven in de documentaire.

2.     De documentaire of gedeeltes van de documentaire zijn te zien tijdens de expositie van Wouter’s werken in het Singer museum. Zoals het fascinerende productie-proces van het glaswerk dat werd gefilmd in Murano.

3.     De documentaire wordt aangeboden aan de NPO en aan onderwijsinstellingen.

Om Wouter's zeventigste verjaardag te vieren wordt er in September 2014 in het Singer Museum te Laren een expositie van zijn laatste werken ( schilderijen, werken op papier en glassculpturen ) gehouden. Zijn broer Robert-Jan Stips maakt 10 composities op 10 werken van Wouter. Deze muziekstukken worden uitgevoerd ism met een tiental bevriende muzikanten, die in de afgelopen jaren ook hebben gespeeld op openingen van Wouter’s exposities in binnen- en buitenland. De muziek is tijdens de tentoonstelling in het Singer Museum bij de werken te beluisteren. 

Een deel van de expositie bestaat uit een selectie van 50 werken die Wouter Stips maakte tijdens de concert-tour met fluitist Chris Hinze, keyboard speler Coen Molenaar, het trio Del Silenzio en zangeres Reut Rivka. Het concert toerde eind 2013 langs 20 concertzalen en schouwburgen in Nederland.

Tijdens de concerten schilderde Wouter op het toneel “live” mee, waarbij zijn -door de muziek geïnspireerde- werken groot werden geprojecteerd. Deze ‘live-action-paintings’ werkt de kunstenaar op zijn atelier uit en voorziet de werken van poëtische teksten. Van dit materiaal wordt een prachtig full colour ‘poëzie-kunstboek’ samengesteld.

Op 21 september vindt in het Singer Theater te Laren – als opening van de genoemde expositie in het Singer Museum - een muzikale happening plaats, waar ook het kunst- en poezie-boek het licht zal zien.

Er is natuurlijk geld nodig om al deze feestelijke plannen te kunnen verwezenlijken. Voor het maken van de documentaire, de uitgave van het jubileum boek , de financiering van het theaterspektakel, het bekostigen van de composities rond 10 schilderijen en de uitgave van een muziek cd of dvd.

Voor de realisatie van de film is in totaal een budget nodig van € 17.500,-. We kunnen een aantrekkelijk voorstel doen. Wanneer u een bedrag van € 1.500,- doneert, kunt u intekenen op één van de originele ‘concert-werken’ van Wouter. De prijs van zo’n werk tijdens de expositie in het Singer- Museum bedraagt veel meer: € 2.500,-. Daarbij biedt deze ‘crowdfunding’ ook bepaalde fiscale voordelen.

 

De werken zijn exclusief lijst. Wouter stelt voor deze actie 20 zg ‘concert-werken’ beschikbaar, die ook in het jubileumboek zullen worden opgenomen.

De werken kunt u bekijken op de site www.kindvan70.nl, of na afspraak bij MaCLOUD Gallery in Bilthoven. De afmeting van de werken varieert van 60 x 60 cm tot ca 50 x 70 cm. Geschilderd met acryl, op zwaar handgeschept papier en afgewerkt met enkele lagen lichtwerend vernis. Wanneer u een bedrag van € 250,- doneert krijg u een zeefdruk van het werk "Alle dagen feest". ca 40 x 60 cm.

Namens Wouter en RobertJan Stips, het Comité van Aanbeveling  “Kind van 70”

Freek de Jonge - cabaretier/auteur
Bart Chabot - auteur
Ab Talmon - filmregisseur
Leendert Bikker - Voorzitter bestuur Scapino ballet
Koen van Velsen - architect
Martine van Os - presentatrice
Jan Rudolph de Lorm - directeur Singer museum
Hettie van der Wal - programma directeur Cultura TV

 

Quote that inspired the maker

“Het is betoverend en hartveroverend om de bron te ontdekken waaruit je onbeperkt kunt putten, de tuin van je jeugd. Die bron is niet alleen inspirerend, maar ook troostrijk en helend.”
Wouter Stips