Jut

Jut
A Short film by Angela Zandbergen
Crowdfunding teaser: 
21
2%
€260
donated of €9.000
0
days to go
17
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEHendrik Jut, beter bekend van 'De Kop van Jut', is veroordeeld voor een dubbele moord in 1876. Jut vertelt het echte verhaal achter deze moord.

Een moordenaar

Velen kennen de kermisatractie 'De Kop van Jut', maar Jut vertelt het echte verhaal achter deze kermisattractie. Een stukje Haagse en Nederlandse geschiedenis uit de 19e eeuw waar nog maar weinig mensen van op de hoogte zijn. Een intens tragisch liefdesverhaal dat nog verteld moet worden...

Hendrik Jacobus Jut (19 juli 1851) was een gewone jongen van negentien uit Den Haag. Hij kreeg naamsbekendheid door de dubbele moord en beroving die hij pleegde op 13 december 1872 samen met zijn vriendin.

 

De liefde

Juts vriendin was de vier jaar oudere Christina Goedvolk (1847). Op een dag vertelt Christina dat ze in verwachting is. Hendrik vindt dat ze moeten trouwen, omdat hij van mening is dat zijn kind niet vaderloos mag blijven. Vooral ook omdat hij zelf zonder vader is opgegroeid.

Hij wordt ontslagen als kelner. Geld om te trouwen is er niet. Het plan wordt gesmeed om de rijke weduwe van der Kouwen - ten Cate te beroven. Op een donkere decemberavond in 1872 verschaffen Hendrik en Christina zich op een listige manier de toegang tot de villa van die weduwe. Ze zien kans om veel geld en juwelen buit te maken. Daarna ontrolt zich een hectisch leven.

 

De mens

Welke keuzes maak jij in tijden van nood? Wat zijn jouw belangen? En wat maakt dat je over grenzen gaat? Vaak oordeel je als je iets hoort over iemand. Dat maakt dat je iemand wel of niet sympathiek vindt.

Maar elk verhaal heeft twee kanten. Dit verhaal, deze geschiedenis dus ook. Als regisseur vind ik het belangrijk om Hendrik Jut menselijk te maken. Dit wil ik doen door zijn verhaal te vertellen, afgezet tegen de achtergrond van de 19e eeuw. Het verhaal achter de 'koelbloedige moordenaar', zoals hij nu te boek staat. Wat zijn motivatie was en zijn doel. Zijn gevoel en zijn liefde. Zijn urgentie en belang. Hendrik Jut, een mens van vlees en bloed. Zoals jij en ik. 

Een crimineel is ook maar een mens...

 

Waarom nu?

Per 1 januari 2018 is Leeuwarden de Culturele hoofdstad van Nederland. Na zijn veroordeling werd Hendrik Jut overgebracht naar de Blokhuispoort gevangenis in Leeuwarden. Een gevangenis die tot op de dag van vandaag nog bestaat. Als hotel, welteverstaan. In dat kader is dit bij uitstek het geschikte moment om Hendriks verhaal aan Nederland kenbaar te maken. Een mooie samenloop van een geschiedenisrijke plek en een bijzondere gebeurtenis.

Quote that inspired the maker

Jut, het verhaal dat nog verteld moet worden.
Eigen quote regisseur
This project was closed on 13-12-2017

Fund Project