Hoppezak, een familiebedrijf in 4 seizoenen

Hoppezak, een familiebedrijf in 4 seizoenen
A Documentary by Mariëlle van der Want & Wendy Westerhof
Crowdfunding teaser: 
funded project
26
101%
€6.065
donated of €6.000
0
days to go
45
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEWe meet the familybusiness of Hoppezak. Their love for theatre make-up and costumes is their reason of existence.

Het verhaal van de familie Hoppezak

Hoppezak is niet zomaar een bedrijf.Gevestigd tussen de Anton Piek steegjes van Leiden is de zaak een universum op zich.

Hier verhuren ze (gala)kostuums aan alle lagen van de bevolking (bekend en minder bekend)  en verzorgen ze van oudsher de mooiste grime. Je zou er elke dag wel een aflevering kunnen maken, geen dag is hetzelfde en de romantiek straalt er van af!

Leidenaars veranderen in zombies voor Halloween, studenten verkleden zich voor themafeestjes, Sinterklazen zitten zij aan zij in de schmink, en promovendi laten zich in een geschikte smoking hijsen. Een bekende cabaretier is blij als een kind als hij onherkenbaar als kerstman wordt geschminkt en gekleed.

De sfeer is die van een doorlopend feestje maar voor de familie Hoppezak is het ook gewoon keihard werken.

Het onderhouden van de unieke collectie van ca. 60 000, vaak nog met de hand gemaakte, kostuums, het eeuwig binnenstromende wasgoed van geretourneerde kleding, de concurrentie met goedkope internetkostuums; het is bijna niet vol te houden.

Waarom deze documentaire ?

Hoppezak druipt van de romantiek! Het is een van de laatste overgebleven bedrijven in z'n soort en in die zin bijna erfgoed. Het enorme historische pand is tot elke centimeter gevuld met kleding, pruiken en accessoires. Een collectie die in 100 jaar met zorg is opgebouwd, vaak aangekocht van grote nationale theatergezelschappen.

Ook het vakmanschap van grime is uniek en van vader op zoon overgedragen.

Vader Wim was als dertienjarige al in het bedrijf van zijn vader te vinden, hij grimeerde en kleedde film- en toneelspelers, en werd ingeschakeld bij televisieseries. 

De liefde en kunst waarmee zoon André Hoppezak pruiken en baarden van echt buffelhaar staat te krullen in z'n pruikenkamertje is zeldzaam en ontroerend om te zien.

In 2017 bestond Hoppezak 100 jaar. Een mooi moment om een documentaire te starten. 

We volgen het bedrijf tijdens de 4 seizoenen, elk met z'n eigen feesten en karakter.

 

De film gaat in premiere op het Leids International Film Festival (2-11 november) en zal eind november op Omroep West te zien zijn. 

 

Waarom vragen we uw hulp?

We hebben tot nu toe al veel zelf gefilmd uit eigen middelen. Maar de montage van het footage dat de film uiteindelijk de film zal maken en het laten produceren van de muziek kunnen we niet meer zelf financieren. Het zou zonde zijn om de film vlak voor de eindstreep niet te kunnen afmaken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quote that inspired the maker

"Het is een verkleedkist voor volwassenen, ik word er ook heel gelukkig van om hier te zijn."
Jochem Myjer
This project was successfully funded on 29-10-2018

Fund Project