Henk van der Linden, pionier van de kinderfilm

Henk van der Linden, pionier van de kinderfilm
A Documentary by Olaf Koelewijn
Crowdfunding teaser: 
funded project
30
125%
€12.550
donated of €10.000
0
days to go
31
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEHenk van der Linden (95) is de pionier van de Nederlandse kinderfilm. Waaronder Dik Trom die meer dan 28 jaar onafgebroken in de bioscoop draaide.

Waarom een documentaire over Henk van der Linden

Vraag een willekeurige Nederlander wie de meest succesvolle filmmaker is en er zullen namen voorbij komen van regisseurs als Fons Rademakers, Bert Haanstra en Paul Verhoeven. Maar als het aankomt op de hoeveelheid geproduceerde succesvolle films, moeten al deze grootheden van de Nederlandse film één man voor zich dulden, met afstand. En dat is de nestor van de Nederlandse kinderfilm, Henk van der Linden.

Deze geboren Limburger, uniek om zijn eigenzinnige manier van werken, is houder van menig record uit de wereld van de film. Vijf decennia lang trokken zijn 43 kinderfilms, zeker die over nationale striphelden als Dik Trom en Sjors & Sjimmie, volle zalen. Zijn succesvolste film, die maar liefst acht-en-twin-tig jaar (!) aaneengesloten in de bioscoop draaide, leverde hem zelfs een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Waar over veel bekende en inspirerende Nederlandse filmmakers tal van documentaires zijn gemaakt, schittert uitgerekend Henk van der Linden hier door afwezigheid. Onbegrijpelijk. Bizar. En eigenlijk ook een gotspe. Filmmuseum Eye digitaliseert momenteel zijn films, vanwege hun waarde voor het nageslacht. Maar de palmares van dit filmicoon, die met 94 jaar verkeert in de winter van zijn eigen ondeugende jongensboek - of beter gezegd: -film, schreeuwt om meer: nog één, laatste, filmdocument. En dit keer niet ván, maar óver Henk van der Linden, de ultieme autodidact, doe-het-zelver en vooral ook het Grote Kind van de Nederlandse film.

Inhoud documentaire:

Deze documentaire is een initiatief van Olaf Koelewijn en zal gaan over het leven en werk van de kleurrijke en eigenzinnige Henk van der Linden. Niet alleen hijzelf komt aan het woord, maar ook mensen die aan zijn films meewerkten. Zoals acteur Jeu Consten. Met hem wil ik teruggaan naar de plekken waar de films zijn opgenomen. Verder vertellen ook mensen die hun leven lang fan zijn geweest van zijn films hun verhaal. Zo is filmmaker Maria Peters geïnspireerd geraakt door zijn werk. En Frank Roumen, programmeur van filmmuseum Eye, is bezig om zijn films te digitaliseren, opdat het oeuvre van een van Nederlands meest markante filmmakers bewaard blijft voor het nageslacht.

Henk zou zelf niet eens op het idee gekomen om zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen - daarom doen wij dat, als eerbetoon aan een icoon.

De documentaire zal straks te zien zijn bij de Regionale Omroep Limburg L1 en KRO-NCRV op NPO 2.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een matchingsbijdrage van de Provincie Limburg. 

Quote that inspired the maker

‘Henk van der Linden moet een standbeeld! Hij heeft films gemaakt met zo veel enthousiasme met heel weinig budget. Hij maakte die films heel goedkoop en als je nu kijkt misschien een beetje knullig, maar er zat zo’n drive in. Ik heb veel van zijn films gezien. Nu, als volwassene, zie ik pas dat Sjimmie in de film door een vrouw gespeeld werd. En de film waarin de hoofdpersonen naar Amerika gaan, is gewoon gedraaid op een duintop in Limburg. Maar dat maakte niet uit, ik ging daar in mee'
Maria Peters, regisseur en producent.