Groen

Groen
A Short film by Sjoerd van Wijk
Crowdfunding teaser: 
funded project
140
137%
€10.995
donated of €8.000
0
days to go
33
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEDrie meiden die elkaar niet mogen zitten tijdens hun ontgroening met tie-wraps vast. Om straf te voorkomen moeten ze leren samenwerken.

“Alles behalve hier, nu, met hen.” denken drie jonge studentes. Toch zitten ze hier weg van de bewoonde wereld met elkaar opgescheept terwijl ze elkaar niet mogen. En tot overmaat van ramp ook nog vastgebonden met tie-wraps – er is geen ontsnappen aan elkaar.

Zo begint Groen: een korte film van ca. 10 minuten over drie onderling gebrouilleerde eerstejaars meiden tijdens een strafopdracht van hun ontgroening. Ze zijn er eigenlijk klaar mee. Valt hun prille vriendschap nog te redden? Lukt het elkaars tegenstellingen te accepteren en door samenwerking meer straf te voorkomen? Of eindigt hun avontuur hier?

Motivatie filmmaker Sjoerd van Wijk

Zware tijden gaan niet alleen gepaard met rampspoed – er ontstaat ook iets moois, zoals vriendschap. Dat is waar voor mij Groen over gaat. Buiten de discussies over de ontgroening om wil ik me verdiepen in wat de drie hoofdpersonages beweegt mee te doen. Vergeleken met uitdagingen als een wereldwijde pandemie of klimaatverandering blijft het leed in Groen klein, maar wellicht vindt de film iets universeels over wat mensen bindt tijdens uitdagingen.

Als recensent schrijf ik over films. In het kader van practice what you preach wil ik na een aantal kleinere filmproducties zelf achter de camera staan met een ambitieuzer project en zo een bijdrage leveren aan de kunstvorm die mij naar zoveel andere werelden transporteerde en mijn perspectief heeft verbreed. Film kijken is een instinctieve en collectieve ervaring. Dat begint al op de filmset. Een ieder kan op hun eigen manier bijdragen aan de gezamenlijke visie: democratischer kunst maken kan eigenlijk niet! Ik kijk erg uit naar de magie die komt als een groep door het vuur gaat om samen iets neer te zetten.

Sfeer

Groen wordt een echte ‘acteerfilm’. Het gevoelsleven van de personages staat centraal en daar zal de cast (van de Toneelacademie Maastricht) alle ruimte voor krijgen. De cast en crew gaan dan ook intensief repeteren voordat de opnames plaatsvinden om zo gezamenlijk te ontdekken hoe deze drie eerstejaars nu precies in elkaar steken.

Na afloop moet er een intense en oprechte film uitrollen die haar personages met compassie behandelt. De camera observeert op respectvolle afstand de volledige sociale interacties maar komt op de heftiger momenten dichterbij om met de neus op de feiten te drukken. Ondanks de heftige ruzies blijft Groen wel fleurig, fruitig en opgewekt met een lichte dosis humor. We begrijpen dat voor de drie eerstejaars de ontgroening het allerbelangrijkste in de wereld is, maar we zien daar tegelijkertijd het amusante van in.

Financieel

Om een kwalitatief sterke film neer te zetten is deze crowdfunding opgestart. Een deel van het geld is nodig voor de noodzakelijke apparatuur en materialen. Maar het draait vooral om een goede cast en crew te kunnen veroorloven die heel veel tijd en energie in de film zullen steken. We hebben een gezonde mix van jonge professionals en beginnende filmmakers die zich graag verder ontwikkelen met deze filmproductie.

De film speelt zich af in de omgeving van Maastricht met grotendeels Limburgse cast en crew. Daarom steunt de Provincie Limburg ons project en zal zij het door ons met deze actie opgehaalde bedrag matchen voor 50%.

Als wij het streefbedrag halen kunnen wij met een gerust hart aan de opnames starten en Groen maken zoals het bedoeld is. Dit streefbedrag is echter wel opgezet met het oog op haalbaarheid. Elke euro daarboven zorgt ervoor dat we de opnames kwalitatief naar een hoger niveau kunnen trekken.

Daarnaast zijn we er nog niet na de opnames. Ook de post-productie (o.a. de montage) kost geld evenals het traject om de film op festivals gedraaid te krijgen. Alles opgehaald boven het streefbedrag kunnen we dus ook gebruiken om het eindproduct te verbeteren en de kans te vergroten dat de film op veel plekken zal worden vertoond.

Quote that inspired the maker

“The most difficult thing in the world is to reveal yourself, to express what you have to... As an artist, I feel that we must try many things - but above all, we must dare to fail. You must have the courage to be bad - to be willing to risk everything to really express it all.”
John Cassavetes