Furkan van Oranje

Furkan van Oranje
A Documentary by Maarten Maartensma en Furkan Erdogan
Crowdfunding teaser: 
funded project
146
100%
€10.005
donated of €10.000
0
days to go
57
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEFurkan wil zichzelf zijn.
Geen Nederlander. Geen Turk.
Zichzelf.

klik 'updates' om de trailer van FURKAN VAN ORANJE te bekijken!

 

HET VERHAAL VAN DE FILM

FURKAN VAN ORANJE volgt Furkan Erdogan (19) enkele jaren van zijn leven. Van een jonge scholier ontwikkelt hij zich naar een succesvolle projectleider in de wereld van internationale marketing. Hij staat voor een aantal levensvragen over zijn carrière, familie, vrienden, geloof en de liefde, en het belangrijkst: of hij naar Turkije zal emigreren of niet. Furkan heeft altijd verdedigd dat hij niet alleen Turk is, maar ook niet alleen Nederlander. Wat hij wel is, kan hij niet goed benoemen. Daarom doet hij een zelfonderzoek naar wie hij is. Hij leest boeken, kijkt films, begint een dagboek, en vlogt over zijn ervaringen. Hij maakt een reis naar Turkije, zijn tweede thuis, en de familie die hij altijd mist. Met zijn camera interviewt hij zijn familieleden en vrienden over hoe zij hem zien. Wie is hij voor hen? Wat betekent het als je twee culturen in je draagt?

Ondertussen lopen de spanningen op tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Furkan wordt steeds sterker gestigmatiseerd en voelt zich machteloos. Hij besluit om zich te manifesteren en gaat naar de Geert Wilders-bijeenkomst in Breda. De internationale pers legt vast hoe Furkan een discussie aangaat met PVV-ers. Het is een rauwe ervaring, maar het motiveert hem om zijn plek in Nederland op te eisen. Hij zegt: "Ik ben hier geboren, ik hoef niet te integreren. Dit is mijn land. Mensen moeten met mij leren omgaan, niet andersom. Ik ga hier niet weg."

STATEMENT VAN DE REGISSEUR

"Ik maak een film over Nederland, niet over een derde generatie Turkse allochtoon." - Maarten Maartensma

Ik wil een gezicht geven aan jongeren zoals Furkan. Er is een groeiende tegenstelling tussen bevolkingsgroepen in Nederland, een tegenstelling die Furkan juist in zichzelf moet verenigen. Hij is niet alleen onderdeel van een diverse samenleving, hij is zelf divers. Er wordt hem gevraagd zich voor het één of het ander uit te spreken, maar daarmee tegen zichzelf. Hij is als zoveel jongeren die gewoon een waardevol leven in Nederland willen opbouwen, maar waartegen onophoudelijk wordt gezegd dat ze een probleem zijn. Maar hoe hij zijn leven moet opbouwen, wordt hem niet geleerd. Er zijn geen voorbeelden voor wie hij is. Diversiteit wordt als vanzelfsprekende term gebruikt, maar hoe bepaalt het het leven van een tiener? FURKAN VAN ORANJE is daarom geen film over discriminatie of segregatie van Turkse jongeren maar over wat er zich écht in hun leven afspeelt.

STATEMENT VAN DE HOOFDPERSOON

"Ik wil mij losmaken van het beeld dat van mij gecreëerd wordt." - Furkan Erdogan

Sinds ik ben begonnen met mijn onderzoek, ben ik erachter gekomen dat het hebben van twee culturen zich afspeelt op elk niveau in mijn leven. Zo kon ik bijvoorbeeld geen antwoord geven op de vraag of ik nou een Nederlander of Turk ben, wat een belangrijk punt is. Een persoon moet nou eenmaal zichzelf kennen. Door het interviewen van mijn vrienden en familie, en het vertellen van mijn gevoelens ben ik mij veel bewuster geworden van mezelf.

In mijn omgeving merk ik dat anderen ook bezig zijn met hun identiteit, maar niet weten hoe ze hier invulling aan kunnen geven. Ik ken jongens en meisjes van mijn leeftijd die zich buitensluiten uit de Nederlandse gemeenschap. Ik hoor regelmatig het volgende: 'Het maakt toch niet uit hoe hard je integreert, jij zal altijd als een buitenlander worden gezien Furkan.' Ik vind dit erg confronterend.

Het onderwerp “Turkse Nederlanders” komt vaak in de media waardoor ik doorlopend vragen krijg over mijn positie in dit land. Mensen hebben vaak al een mening of vooroordeel over mij omdat ik moslim ben en de Turkse achtergrond heb, en hier wil ik persoonlijk verandering in brengen. Ik wil mensen laten zien dat ik gewoon mijzelf ben, en geen onderdeel van een groter ‘probleem’ wat wordt gemaakt door de media en politici om gewin uit te halen. Ik ben gewoon Furkan, ik wil hier in Nederland mijn leven opbouwen.

WAAR WE NU STAAN

In augustus zijn we klaar met de opnames. We hebben daar dan sinds 2015 aan gewerkt. Daarna gaan we monteren en afwerken, en de film zal naar verwachting in de zomer van 2018 afgerond worden. We verwachten dat de film een uur gaat duren. In tussentijd werken we er hard aan dat de film zoveel mogelijk vertoond gaat worden, niet alleen op televisie maar ook in het onderwijs, festivals en online. We bieden FURKAN VAN ORANJE daarnaast aan aan integratieprojecten, Turkse organisaties, moskeeën, politici, en wetenschappers en studenten in de Sociologie.

 

DE CROWDFUNDING

De film heeft eerder een subsidie ontvangen van de Gemeente Rotterdam waarmee we de opnames hebben bekostigd. De steun die we van de crowdfunders vragen, gebruiken we voor de out-of-pocket kosten om de film professioneel te kunnen afmaken; montage-apparatuur, beeld- en geluidsnabewerking, beeldrechten, muziek en vertalingen. Hiernaast investeren de makers zelf substantieel in de film.

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds.

Quote that inspired the maker

De kern van geluk is degene willen zijn die je bent.
Desiderius Erasmus
This project was successfully funded on 24-08-2017

Fund Project