Fernweh

Fernweh
A Short film by Ena Sendijarevic
Crowdfunding teaser: 
funded project
01
105%
€4.660
donated of €4.400
0
days to go
75
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen film over de zoektocht naar een thuisplek en het maken van contact.

Fernweh is een afstudeerfilm van de Nederlandse Filmacademie die wordt gemaakt in samenwerking met de VPRO. Het startpunt van dit project en tevens de titel van de film is het begrip Fernweh. Fernweh behelst het verlangen naar het onbekende, het gevoel te willen vluchten, het niet kunnen voelen van een thuisplek. We vroegen ons af wat de rol is van een thuisplek in onze steeds verder globaliserende wereld. Heeft een thuisplek nog te maken met een specifieke locatie, of gaat het om bepaalde intermenselijke relaties? En wat gebeurt er wanneer je geen thuisplek hebt, wat doet dat met de manier waarop wij contact maken met de wereld om ons heen? Vanuit dit vertrekpunt zijn wij gaan schrijven aan het verhaal van An. 

DE FILM

Fernweh vertelt het verhaal van An, een rebels meisje van 13 dat woont in een jongereninternaat. Ze wordt opgenomen in een boeren pleeggezin en komt daardoor in een compleet nieuwe wereld terecht. Haar nieuwe pleegbroertje Berend, een jongetje met het syndroom van down, is op slag betoverd door de nieuwe aanwezigheid in het gezin. Ook vader en moeder proberen ieder op hun eigen manier contact te maken met An. Hoewel An duidelijk niet past in de nieuwe omgeving, probeert ze deze voorzichtig tot haar thuis te maken.

Fernweh is een verstild drama wat zich toelegt op de belevingswereld van het hoofdpersonage, An. In de film zien we ‘tussenmomenten’, momenten waarop An’s afstand of nabijheid tot de wereld om haar heen voelbaar wordt. Wij hebben dan ook geprobeerd in deze film een gevoel te communiceren, het gevoel van fernweh. Want waar verlangt een mens zonder thuisplek naar, wanneer hij heimwee heeft?

CAST

Het jonge talent Shona Smit, die de rol van An vertolkt, heeft met haar 13 jaar al behoorlijk wat ervaring in de film en theaterwereld. Ze speelde onder andere Lotte in de familiefilm ‘De groeten van Mike’ en theaterproducties ‘Annie’ en ‘Oliver Twist’. De 10 jarige Sidney Staalsmid heeft het syndroom van down en het wonderlijke vermogen om iedereen in zijn omgeving als een blok voor hem te laten vallen. Hij speelde eerder in een promotievideo voor stichting contacthond en is een stralende ster op beeld. Voor regisseur Ena Sendijarevic is Fernweh de tweede samenwerking met actrice Bien de Moor, die onder andere de Theo D’or voor beste vrouwelijke actrice en de ‘Giraldillo a la mejor Actriz’ van het Sevilla Festival de Cine Europeo op haar naam heeft staan.

DE MAKERS

Fernweh wordt gemaakt door een hecht team van jonge filmmakers bestaande uit: regisseur Ena Sendijarevic, producenten Zinzy Nimako & Jonne Roos, scenarist Guido Hendrikx, cameravrouw Aafke Beernink, production designer Myrte Beltman, sound designer Robin Berk, editor Jorien Voogt en componiste Ella van der Woude. Regisseur Ena Sendijarevic werd 2013 genomineerd voor een VERS Award voor haar eerder gemaakte film Reizigers in de nacht, die tevens is geselecteerd voor de Nederlandse competitie van het Go Short in 2014. De debuutfilm Day is Done* van Guido Hendrikx ging in 2011 in première op het IDFA, en ook zijn film Escort, een eerdere samenwerking met producenten Jonne Roos en Zinzy Nimako, kwam door de selectie van dit toonaangevende film festival. 

UW STEUN

Fernweh wordt financieel al bijgestaan door de VPRO, Waterlandfilm en de Nederlandse Filmacademie. Dit is een fantastische steun waardoor we de productie al hebben kunnen opstarten, maar het is helaas nog niet voldoende om de film te kunnen afronden. 

De film is opgenomen in het authentieke gebied Zeeuws Vlaanderen. De sfeer van de rijke natuur en de leegte van het karakteristieke landschap sluiten aan op zowel de inhoud van het verhaal als de stijl waarin Fernweh is vormgegeven. Fernweh is vastgelegd op de bijzondere drager 16mm film, een in deze tijd uitzonderlijke drager, die het gevoel van verlangen en weemoed in de film benadrukt. De combinatie van deze keuze's hebben een heel bijzonder en prachtig plaatje opgeleverd, maar er ook voor gezorgd dat de kosten zijn opgelopen. Vooral de post-productie faciliteiten voor het 16mm materiaal zijn erg kostbaar. Daarom zijn wij voor de afronding van de film op zoek naar donateurs en sponsoren die Fernweh willen steunen. Wij hopen dat jullie, samen met ons, het verhaal van An tot een prachtige film willen maken. 

Een steun aan ons project blijft natuurlijk niet onbeloond. Behalve een grote dankbaarheid van ons team ontvang je een leuke reward. Van een aandenken aan onze film of een uitnodiging voor de voorpremiere, tot naamsvermelding op de aftiteling. Voor de hoofdsponsoren zijn er zelfs geheel verzorgde premiere avonden en een cinematografiecursus georganiseerd. Bovenal steun je een groep enthousiaste jonge filmmakers. Elke donatie brengt ons een stap dichterbij de realisering van deze bijzondere film.

Namens de Fernweh crew,

Hartelijk dank

 

Quote that inspired the maker

Fernweh is een prachtig vertelde en mooi vormgegeven kleine geschiedenis over liefde. Over hoe moeilijk het is om genegenheid te geven en te ontvangen.
Marieke Mols, VPRO
This project was successfully funded on 03-05-2014

Fund Project