Crew
Inge Guffens (regisseur & producent)
“Als filmmaker en mantelzorger van zowel mijn schoonmoeder – die bij ons in huis woont – en mijn ouders die nog zelfstandig wonen maar steeds meer hulp nodig hebben, herken ik het proces waar Doy samen met Toon en Janne in zitten. Bij onze eerste ontmoeting raakte Doy mij, door zijn oorspronkelijkheid, zijn humor en zijn guitige blik. Een man van weinig woorden, iemand die zich – op het eerste oog – niet snel van de wijs laat brengen. Maar klopt mijn observatie? Want de vraag is: hoe gaat Doy om met deze grote verandering in zijn leven?
Eva Zwart (regisseur & producent)
“Wat mij vooral trof toen ik Doy en zijn familie voor het eerst ontmoette, was de authenticiteit; de warmte van de familie, het haast tastbare respect voor elkaar én de boerderij. Maar ook de oorspronkelijkheid van het woonhuis maakte indruk op me. Boerderijen met een interieur zoals bij Doy zullen in de komende jaren grotendeels verdwijnen. Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe de werelden van Doy en Toon en Janne uiteindelijk bij elkaar komen. Hoe verbind je generaties? Hoe ‘vernieuw’ je met respect voor erfgoed? Kan dit een voorbeeld zijn van een nieuwe woonvorm waar we in Nederland naar op zoek zijn?"
FILMZORG (productiehuis)
We werken beiden als zelfstandig audiovisueel programmamaker voor non-profitorganisaties, overheden en commerciele bedrijven. Onze gezamelijke voorliefde voor videoproducties op het maatschappelijk vlak delen we in FILMZORG, een filmproductiebedrijf dat zich nadrukkelijk verbindt aan het maatschappelijk veld. Binnen FILMZORG is het ons doel informatieve films te maken die een bijdrage leveren aan èn relevant zijn voor het maatschappelijk debat. Verhalen over zorg, welzijn, armoede, veiligheid, wonen, onderwijs, verduurzaming, integratie, voeding maar ook globalisering, klimaatverandering en de circulaire economie hebben onze aandacht. We willen deze onderwerpen graag met film belichten en daarmee een zo groot mogelijk publiek bereiken. Daarbij staat altijd een hoogwaardig product voorop.
MIriam van Oort (impactproducent)
“Als impact-producent ben ik vaak betrokken bijzondere projecten. Zo ook dit verhaal van Doy, Toon en Janne waarin zoveel verschillende werelden samen komen. Met deze film kunnen (en hebben) we in constructieve bijeenkomsten al die werelden samengebracht om meer samenwerking te bewerkstelligen. Dit hebben we al met fragmenten van de film gedaan en dat was een groot succes. Als de hele film klaar is, zal het bereik alleen maar groter worden. Deze film laat zien dat een persoonlijk en ‘klein’ verhaal grote impact kan hebben.”
Edwin van Seben (D.O.P, camera & colorgrading)
Olivier Nijs (Geluid en audionabewerking)
Frank Ikink (Geluid)
Ben den Hartog (Camera)
Tom Sikkers (Muziek)
Tom Sikkers is componist, producer en muzikant. Hij componeerde muziek voor film (o.a De Boskampi's (2015), Popoz (2015), The Fox (2018), Baantjer het Begin (2019)) documentaires (o.a. T'is Goed Zo (2018)) en dansfilms (Interlude (2018), Naar Huis (2019).
We zouden heel graag willen dat Tom de muziek voor Zorg voor Doy kan maken!
Cast
Doy
Als kind en volwassene hielp Doy (80) op de boerderij van zijn ouders. Hij verzorgde o.a. het transport van de dieren. Tot zeven jaar geleden woonde Doy nog samen met zijn oudere broer Doki, maar die verhuisde naar een aanleunwoning in het dorp. Nu woont Doy alleen op de boerderij.
Doys mentaliteit is er een van hard werken, in zijn eigen ritme en regelmaat waarbij luxe overbodig is. ‘Altijd in beweging blijven, dan roest je niet vast’.
Doy werkt nog regelmatig op het land naast zijn huis in de moestuin. Maar de jaren gaan tellen….
Toon & Janne
Groeiden allebei op op de boerderij van hun ouders. Toon (34) in Oirschot en Janne (28) in Best. Wonen op een eigen boerderij – met rust, ruimte en het leven dicht bij de natuur- is hun grootste wens.
Toon is van jongs af aan kind aan huis bij Doy. Toen Doys moeder op leeftijd raakte zorgde Toons moeder voor haar. Nu – 25 jaar later – wil achterneef Toon voor Doy gaan zorgen.
Door de boerderij te kopen en ’t schob tot mantelzorgwoning te verbouwen kunnen beide wensen in vervulling gaan: zorgen voor Doy én een eigen boerderij waar Toon en Janne hun eigen toekomst op kunnen bouwen.
John (architect)
Omdat Toon en Janne het heel belangrijk vinden dat de oude kenmerken en bouwhistorische waarde van de boerderij behouden blijft, hebben ze architect John van Lierop gevraagd een ontwerp te maken van de nieuwe woning voor Doy en het bouwproces te begeleiden.
John is gespecialiseerd in de restauratie van (agrarisch) erfgoed.
“Het leven dat nu in de boerderij geleefd wordt is van het uitstervende soort.
Woondecors zoals bij Doy zullen in de komende 10 jaar waarschijnlijk volledig verdwijnen. Door het behoud van oude gebouwen blijven we onze cultuur en onszelf herkennen. Met veel zorg en aandacht blijven waardevolle sporen van de geschiedenis behouden en beleefbaar.”
Ondersteuning
De realisatie van ons crowdfundingproject is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant en door advies van Kunstloc Brabant.
Motivatie Kunstloc:
"De Brabantse filmproducent FILMZORG maakt documentaires en informatieve films die een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat. Na jarenlang werken aan de documentaire Zorg voor Doy kunnen zij met deze crowfunding de film afmaken.
Kunstloc Brabant is enthousiast over de manier waarop FILMZORG via film een dialoog stimuleert over urgente thema’s, in dit geval mantelzorg, nieuwe woonvormen en erfgoed. Met deze crowdfunding kunnen zij een nog groter publiek betrekken bij de film en het onderwerp.
Kunstloc Brabant ondersteunt deze ambitieuze makers van harte!"
Floris van Alkemade Rijksbouwmeester
"Zorg voor Doy is actueel en urgent. Niet alleen in Brabant, waar ik zelf woon en de problematiek herken, maar ook in andere delen van Nederland. De initiatiefnemers van de film hebben naast de film zelf, een impactcampagne uitgezet, waarbij partijen uit verschillende hoeken (zorg, erfgoed, gemeentes etc.) met elkaar in discussie gaan over bovenstaande onderwerpen die met filmscènes worden ondersteund.
Zorg voor Doy laat zien dat het wél allemaal mogelijk is: mantelzorg, het behouden van erfgoed, verschillende generaties samenbrengen, de leefbaarheid van het platteland verbeteren.
De makers van de documentaire verdienen mijn én uw steun en aandacht. Ik hoop dat zij met hulp van ons allen deze documentaire door heel het land kunnen inzetten om discussies te starten. De film zal, zo verwacht ik binnen de wereld van erfgoed, mantelzorg en de ontwikkeling van het buiten stedelijke gebied zijn sporen nalaten.
En ik kan u, als potentiële partner, alleen maar aanraden daar deel van uit te maken. Mis deze boot niet."
Ewoud van Arkel (Agrarisch Erfgoed Nederland)
"Wij streven ernaar om samen met FILMZORG onze grote, over vrijwel geheel Nederland gespreide achterban, bestaande uit boerderij-eigenaren, bestuurders, erfgoedspecialisten, architecten, etc. nog meer te betrekken bij de kansen die het platteland biedt. Het inspirerend perspectief toont zich in de gedaante van nieuwe functies, woon- en zorgvormen. Historische boerderijen lenen zich uitstekend voor dit type oplossingen en krijgen daardoor nieuwe glans. Zorg voor Doy illustreert het beeld op aansprekende wijze."
Pieter Parmentier (ENF Foundation, Erfdelen)
"De situatie van Doy is niet op zichzelfstaand: een toenemend deel van de bevolking krijgt te maken met mantelzorg, vergrijzing, vereenzaming, een terugtrekkende overheid en burgerinitiatieven. Bovendien is het de verwachting dat 1/3 deel van alle boeren in Brabant binnen drie jaar stopt met de bedrijfsvoering en is de situatie in enkele andere provincies vergelijkbaar. Het is zeer zinvol om de ervaring van de hoofdpersonen van deze mooie documentaire te delen, ter inspiratie en om ervan te leren."