"Ze zien los!", Metworstmaandag in Boxmeer

"Ze zien los!", Metworstmaandag in Boxmeer
A Documentary by Jacky Brakels
Crowdfunding teaser: 
funded project
243
103%
€18.960
donated of €18.250
0
days to go
116
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEDe liefde van Boxmeer voor De Metworst, een eeuwenoude paardenrace met carnaval, is groot. Heel het dorp zet zich in om de traditie in ere te houden.

Jacky Brakels is een geboren (Cuijk) en getogen Brabantse (Boxmeer) maker die een cultuur historisch Brabants evenement in de schijnwerpers wil zetten door daar een artistiek hoogwaardige documentaire aan te wijden. Het betreft een documentaire over De Metworst, een paardenrace die in Brabant elk jaar wordt verreden op de carnavalsmaandag in Boxmeer. (De enige andere race waar deze mee te vergelijken is, is de Palio in Siena Italië).

Omroep Brabant zal deze documentaire uitzenden en heeft daarvoor inmiddels een bedrag toegezegd van € 8000,-. 

Koningsrit 2018

Over De Metworst is nog nooit een documentaire gemaakt. Als kind is de filmmaker opgegroeid met dit fenomeen en tot op de dag van vandaag kijkt ze er vol bewondering naar. De Metworst is in veel facetten van het Boxmeerse leven geworteld en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Deze traditie is een verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Dit alles in een film te vangen is niet eenvoudig. De documentaire zal aantonen hoe belangrijk dit soort eeuwenoude evenementen zijn voor een lokale gemeenschap. Het is iets om trots op te zijn, het zorgt voor verbinding en voor een sterke eigen identiteit.


Inhuldiging van de nieuwe koning 2019

Om een film te maken die ertoe doet is geld nodig en naast de nodige toezeggingen van derden, vraag ik jullie een bijdrage om de documentaire te realiseren en er de fenomenale film van te maken die De Metworst zonder meer waard is.


Het Boxmeerse volk op het plein waar de koning wordt gekroond, 2019
De Brabantse filmmaker Jacky Brakels zet een cultureel en historisch evenement in de schijnwerpers: De Metworst. De documentaire is een mooi middel om de geschiedenis en impact van deze bijzondere traditie uit Brabant, specifiek Boxmeer, in beeld te brengen. Daarnaast is het maken van de film een volgende stap in de carrière van Jacky als historisch documentairemaker. Kunstloc Brabant draagt hier graag aan bij!

Quote that inspired the maker

"De Metworst was voor mij afgelopen keer een explosie van emoties. Zelf winnen is machtig, maar als je zoon wint is dat duizend maal mooier!"
Frand van Eck, koning van De Metworst in 1992. In 2019 won zijn zoon Roy eindelijk nadat hij al negen keer had verloren.......
This project was successfully funded on 23-01-2020

Fund Project