Woensdagen

Woensdagen
A Short film by Aaron rookus
Crowdfunding teaser: 
funded project
00
100%
€9.030
donated of €9.000
0
days to go
210
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEIedere woensdag gaat Kris naar het zwembad met Willem. Pas als de 35-jarige man hem een vreemd verzoek doet, krijgt Kris in de gaten dat er iets n

Volg dit project ook op facebook!

Kris (8) gaat iedere woensdag naar het zwembad met Willem (35). De onbevangen Kris geniet met volle teugen en heeft niet door dat Willem steeds meer toenadering zoekt: bij het glijden van de glijbaan, het omdoen van een pleister of het inzepen onder de douche, iedere keer komt Willem dichter bij Kris.Kris krijgt tijdens het afdrogen door dat er iets niet klopt en slaat een verzoek van de volwassen man af. Maar wat gebeurt er de volgende woensdag?

Visie over de film

Krantenkoppen te over en meningen genoeg. Seksueel misbruik bij kinderen houdt de gemoederen bezig en daders kunnen openlijk hun verhaal houden in de beklaagdenbank. Maar het slachtoffer krijgt, uit bescherming, geen stem.

De verschrikkelijke praktijken die plaatsvinden tussen kind en volwassene worden in een film- of mediatekst vrijwel altijd verbloemd. Dit, terwijl het juist zo belangrijk is om het wezenlijke van deze fysieke aantasting en de nog grotere geestelijke gevolgen in zijn emotionele kern te begrijpen. Hierdoor kan men veel duidelijker invoelen waar het slachtoffer doorheen gaat en wat de consequenties zijn. Het blootleggen van deze kern zal het onderwerp in het hart raken en daarmee bijdragen aan de ontwikkelingen binnen discussie over het onderwerp.

Alhoewel het nog steeds een moeilijke opgave is om een vorm te vinden waarin het daadwerkelijke moment van misbruik op een integere manier te vertellen, denken we dat het met het scenario van Woensdagen gelukt is. De trucs die pedofielen gebruiken om het vertrouwen van een kind te winnen tot en met de onterende aantasting van het kind komen in deze film aan bod. Deze elementen worden gestileerd in een sterke cinematografische benadering waarbij dicht op de huid zitten van het hoofdpersonage en nog belangrijker: zonder een veroordelende toon die de kijker wordt opgedrongen. We voelen als makers de maatschappelijke noodzaak dit onderwerp aan te snijden en bespreekbaar te maken.

In deze film zit de camera heel dicht op het hoofdpersonage Kris en filmt hem op ooghoogte. Het verhaal wordt vanuit hem verteld. De volwassenen kunnen we als kijker vaak niet identificeren, omdat ze boven de ooghoogte van Kris uitsteken, waardoor hun hoofden door de kaderrand worden afgesneden. Daardoor beleven we het verhaal echt vanuit de kinderlijke wereld van Kris. De camera draait vanuit de schouder en beweegt heel rustig mee met de handelingen in beeld. Het is een cameravoering die niet sturend of ge{"e}nsceneerd aanvoelt, maar volgzaam en observerend.

De film moet schuren en de kijker confronteren met een situatie zoals die zich helaas veelvuldig voordoet, maar zorgvuldig wordt verborgen.

Quote that inspired the maker

Met de korte film Woensdagen wil ik niet de dader in het middelpunt zetten, zoals al zo vaak gebeurt in de media, maar hoop ik de slachtoffers van kindermisbruik een gezicht te geven.
Aaron Rookus