De Willems Kantine, toen en nu

'De Willems Kantine, toen en nu'
A Documentary by Roy Dames
Crowdfunding teaser: 
41
10%
€1.848
donated of €17.500
0
days to go
57
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen serie over de enerverende gebeurtenissen rond het personeel en de gasten van het Rotterdamse havencafé Willems Kantine.

De 'Willems Kantine, toen en nu' is een 3-delige aanvulling op de oorspronkelijk 6-delige serie 'De Willems Kantine' die in 2006 werd uitgezonden door RTV Rijnmond en SBS-6. Een serie over de enerverende gebeurtenissen rond personeel en gasten van het Rotterdamse havencafé de Willems Kantine.

De Willems Kantine

'De Willems' is in 2007 afgebroken. In het café kwamen meer dan 50 jaar jong en oud, rijk en arm voor een warme hap, een goed glas bier en een luisterend oor. Het interieur bestaat uit de typische Perzische tafelkleedjes en ook de kalender van de blote dames ontbreken niet.

In de 6-delige serie De Willems kantine portretteerde Dames personeel en een aantal vaste bezoekers. Zoals de berooide cowboy Jos die zijn heil zoekt in de kroeg en bij Bob de Huisbaas. Daarnaast zien we Simon, vroeger een ‘havenbaron’, maar 17 jaar geleden ging z’n bedrijf mede door toedoen van havenstakingen failliet. Geert is een fruit- en groentehandelaar die zeven jaar geleden failliet is gegaan doordat hij mensen ‘zwart’ uitbetaalde en premies niet meer kon afdragen.

Bardame Ria heeft een groot gevoel voor humor en verbergt daarmee naar eigen zeggen ook een stuk verdriet: haar dochter heeft kanker en Ria maakt zich ernstige zorgen. Thera is ‘het mooie meisje’. Ze wordt door de andere personeelsleden vaak in de maling genomen. Tonny, bijgenaamd ‘Teletubbie’, daagt mannen uit, maar heeft ook oog voor de eenzame bezoekers van Willems Kantine.

Al jaren wordt ‘De Willems’ bedreigd in haar bestaan. De gemeente wil de Vierhavenstraat verbreden en er een lange galerij met winkels bouwen. De kleine ondernemers delven één voor één het onderspit en hun panden eindigen in een berg stenen. De serie eindigt op oudejaars avond 2006 met een belofte van Ben, de echtgenoot van eigenaresse Jolanda, “we toasten erop dat we met oudjaar 2007 hier nog zitten”. Zo gaat het personeel en de klanten een onzeker nieuw jaar in.

‘De Willems’ staat in de zomer van 2007 nog als enige overeind. Ben en Jolanda is beloofd het gebouw aan de overkant te kunnen betrekken. Maar de financiering loopt spaak. Aan het einde van de zomer in 2007 valt het doek definitief voor de ‘huiskamer’ van de vele klanten. In een paar dagen ondergaat ‘De Willems’ hetzelfde lot als de buren, een hoop stenen en hout. Tegelijkertijd markeert het, het einde van een uitstervend ras, de klanten. ‘Vrije jongens’, soms leefden ze meer in de onder- dan in de bovenwereld. Een wereld zonder wetten en met hun eigen ‘Rotterdamse’ codes, waarden en normen waarin primair uiting wordt gegeven aan hun gevoelens. Ze leefden als ‘vrije jongens’. En met het verlies van hun Willems wordt dat toch een stuk moeilijker. Alcohol heeft hen fysiek en soms metaal ook verwoest.

De Willems Kantine, toen en nu

Anno 2019 is de Vierhavenstraat veranderd in een brede boulevard met een strakke winkelpui over de hele lengte. Hoe is het de geportretteerde bezoekers de afgelopen jaren vergaan? En hoe is het met het personeel?

Aanvullend op de 6 delen uit 2006 wil Roy Dames drie nieuwe afleveringen maken van De Willems Kantine. In aflevering 7 en 8 zal ‘niet gebruikt materiaal’ te zien zijn. Veelal zien we de personages op een andere manier dan in het eerste serie. Hardnekkig hun idealen proberen te realiseren, natuurlijk zonder veel financiële onderbouwing. We zien een zelf reflecterende Jos, hij kan eigenlijk niet anders. Hij is een dagboek beginnen te schrijven over zijn leven. Het moet resulteren in een boek. Simon die, weliswaar met zijn humor, altijd bij zijn maatschappelijk geslaagde oude vrienden op de stoep staat voor hulp. Ze geloven niet meer in hem. Simon probeert toch een kantoor te beginnen met ‘vage partners’ in Antwerpen. Hij rijdt rond in een dure auto met chauffeur. Hij wil hoe dan ook ‘de geslaagde’ zakenman weer worden, en dan gaat het hem vooral om de status. Het loopt mis.... De altijd maar grappen makende Geert zien we van een andere kant, een stille eenzame man. De ‘Willems Kantine’ is voor hem ook een plek waar hij weer ‘iemand’ is, te midden van lotgenoten als Simon en Jos.

In de laatste aflevering zullen we zien, via een enkeling die nog leeft en anders via hun kinderen, hoe het hun vergaan is na 2006. Waarin voor Dames vragen centraal staan als, ‘wat is de invloed van de mannen op het opgroeien van hun kinderen geweest? En op hun verdere leven? Was het geen vlucht in de alcohol om vooral niet naar zichzelf te kijken? Zijn ze overleden als in het leven teleurgestelde mannen? Was het optimisme, feesten, zuippartijen in de ‘De Willems Kantine’ geen manier om hun eigen onmacht te maskeren? De klanten hingen de ‘vrije’ jongens’ uit, maar slagen er uiteindelijk niet in de begeerde ‘vrijheid’ te bereiken. En wat is die vrijheid precies? Alles zelf uitmaken en ‘schijt aan de hele wereld, belasting, overheid’. Zullen ze op latere leeftijd hun zwakheden prijsgegeven hebben, en geconfronteerd worden met de realiteit in contrast met hun vroegere dromen?

Quote that inspired the maker

'5 euro? Voor je muil! Gauw!
Huisbaas Bob