Voor Galg en Rad

Straight to the Gallows
A Short film by Paul Haans
Crowdfunding teaser: 
funded project
446
100%
€10.061
donated of €10.000
0
days to go
148
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEHoe ver mag je gaan om te overleven?

INTRODUCTIE
De Nederlandse geschiedenis telt ontzettend veel belangrijke personen, indringende gebeurtenissen en bijzondere verhalen. Een van deze bijzondere verhalen is het verhaal rond de Bende van de Bokkenrijders. In de 18de eeuw zijn er verschillende bendes actief geweest die stalen van de rijken. In de volksmond worden zij neergezet als een soort Robin Hood, maar de werkelijkheid was anders. Deze spannende en avontuurlijke legende is - op de dertiendelige dramaserie De Legende van de Bokkerijders van Karst van der Meulen na - vreemd genoeg nooit op het witte doek verschenen. Wij willen daar verandering in brengen.

WAAROM
Onze korte film 'Voor Galg en Rad' vertelt het verhaal rond een van de eerste leiders van de Bende van de Bokkerijders. Het is een bijzonder verhaal over vader en zoon in een tijd van veel onrecht en misstanden. Een spannend en dramatisch verhaal, waarin universele thema’s zoals we die vandaag de dag ook nog kennen de rode draad vormen. Armoede en onrecht zijn van alle tijden. De grauwe en spannende 18de eeuwse setting maakt het extra uniek.

Daarnaast is het een kans voor jonge talentvolle filmmakers om een film te maken. Cast en crew bestaan uit een groep filmmakers die liefde en passie verzamelen om deze film te realiseren. Zij krijgen hierbij steun van grote namen, zoals Tygo Gernandt, Peter Faber en Joes Brauers.     

VERHAAL
1743 – De zestienjarige Thias is een bedeesde, volgzame jongen en lid van een bende straatkinderen die onder leiding van de stoere Hendrik rond Kasteel Hoensbroek zwerft en steelt. Deze groep kinderen wordt door de ‘gewone’ burgers met de nek aangekeken en weggejaagd; volgens hen zijn het kinderen van de duivel die zijn geboren voor galg en rad. Deels klopt dit wel, want Thias is een zoon van Mathias Ponts: kapitein der Bokkenrijders, die is opgepakt en veroordeeld voor vreselijke misdaden. Wanneer Thias door Hendrik ten onrechte uit de groep wordt verstoten besluit hij een poging te ondernemen om zijn vader nog één keer om advies te vragen voordat deze de doodstraf krijgt.

VISIE VAN PAUL HAANS (regisseur)
"Historische verhalen hebben mij van jongs af aan al geïnteresseerd, maar het verhaal van De Bende van de Bokkenrijders is mij altijd bijgebleven. In mijn jeugd zat ik samen met mijn familie op zondagmiddag klaar voor de televisie om een nieuwe aflevering te zien van de jeugdserie over de Bokkenrijders (Karst van der Meulen, 1994). Als kleine jongen droomde ik dan ook over de bende van de Bokkenrijders, waarin ze me meenamen op hun ogenschijnlijk spannende avonturen. Later ben ik het boek “De Bende van de Bokkenrijders”, van Ton van Reen, gaan lezen. Gegrepen door dit verhaal ben ik dieper gaan nadenken over de situaties die zich driehonderd jaar geleden voor deden. Het onrecht dat de mensen in die tijd is aangedaan is bijna niet voor te stellen. Daarnaast is de wilskracht om te leven en te vechten voor gelijke rechten inspirerend. In de loop der jaren heeft het verhaal voor mij een andere dimensie gekregen, het besef hoe het er daadwerkelijk aan toeging heeft diepe indruk gemaakt. Naast de spannende avonturen realiseer is ik mij steeds meer hoe zwaar de tijd voor vele mensen is geweest en dat vele arme mensen eigenlijk gedwongen werden te stelen, om te kunnen overleven.”

“Voor Galg en Rad vertelt het verhaal van een vader (Mathias) en zijn zoon (Thias). Het gezin leeft aan de onderkant van de samenleving en streeft naar een betere toekomst voor het gezin. Daarom initieert Mathias Ponts een ‘bende’, een bende van arme boeren, vilders en mijnwerkers. Mathias wordt hun kapitein en leidt de bende. Zijn zoon Thias Ponts sluit zich aan bij een bende van straatkinderen. Beide bendes trekken al stelend en rovend langs boerderijen en pastoralen, met maar een doel: buit en eten.”

“Ik wil de kijker meegeven dat onrecht niet iets is van alleen driehonderd jaar geleden. Onrecht is ook van deze tijd en nog steeds wordt er meer dan eens door een hogere macht misbruik van zijn of haar positie gemaakt. Het thema van de Bokkenrijders speelt zich af in de 18de eeuw. Het waren vooral sombere tijden en dit wil ik graag terug laten komen in de film.“

“Met een sterk team van filmmakers wil ik graag een krachtige korte film maken over de Bokkenrijders. Het verhaal wordt gedragen door vader en zoon en alle moeilijkheden waar ze voor komen te staan. Een meeslepend verhaal gebaseerd op ware gebeurtenissen. De heftige tijd van martelingen, (valse) beschuldigen en het recht in eigen handen nemen. De avonturen van de gewone mensen in abnormale situaties.”

 

Quote that inspired the maker

Ik wil de kijker meegeven dat onrecht en armoede niet alleen iets is van driehonderd jaar geleden. Ze zijn ook van deze tijd en nog steeds misbruiken machthebbers hun positie ten koste van anderen.
Paul Haans
This project was successfully funded on 29-05-2017

Fund Project