TRUFFEL LIEFDE

TRUFFEL LIEFDE
A Documentary by Jascha de Wilde & Ben Hendriks
Crowdfunding teaser: 
funded project
101
102%
€5.132
donated of €5.000
0
days to go
45
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEDe wereld van de magische truffel, zwarte schat uit provençaalse bodem, verbroedert gepassioneerde liefhebbers, maar leidt ook tot harde taferelen.

Hoe het onooglijk zwammetje opstijgt uit de onderwereld en betovert, aanzet tot dromen en een juweel wordt in de haute cuisine. Een verhaal over vriendschap en familiewarmte met in de hoofdrollen jagers, stropers, kwekers, handelaren, sterrenkoks en een priester.

De film komt 30 januari uit in de filmtheaters in het hele land. Het verhaal is sterk, de beelden zijn prachtig, maar voor de afwerking ontbreekt het laatste budget.

                                                                 3 Michelin sterren chefkok Jacques Marcon

In de film is 'De Zwarte Diamant’ het magische middelpunt van een unieke wereld bevolkt door zeer uiteenlopende personen. Van stroper en jager tot kweker en chefkok. Allen hebben dezelfde diepgaande passie voor de zwarte truffel. Voor de één is het een manier om onderdeel te zijn van de natuur en voor de ander is het onduidelijk waar passie ophoudt en decadentie begint. Maar dat het allen in vervoering brengt is duidelijk. Er is sprake van volle overgave en totale toewijding. Ze gaan op de knieën voor de truffel, vaak letterlijk in het veld om de truffel uit te graven en op de kerkbanken in aanbidding.De truffel is een mysterie en zoals in de liefde daarom gekoesterd en verafgod. Maar als we niet uitkijken verdwijnt deze bijzondere zwam door opwarming uit onze aarde voorgoed. Zijn we in staat deze amour fou los te laten en alleen te nemen wat de aarde ons geeft? 

                                                                                                        Truffeljager Serge Neri

'Truffelliefde' is enerzijds een culinaire film. Het gaat over de vervoering, de totale overgave aan de truffel bij de truffeljagers en in de Haute Cuisine. De truffel heeft al eeuwen iets mysterieus. Voor de gewone man is het vaak een uitdrukking van decadentie; mensen die bereidt zijn heel veel geld te betalen voor een zwammetje. Voor kenners is het een juweel dat niet in geld uit te drukken is. Voor deze kenners is de film een feest der herkenning, maar juist ook voor de niet-professionele culinaire liefhebber heeft de film grote aantrekkingskracht. Het gaat ook over de liefde voor echt lekker eten, over Frankrijk en al haar toegedichte bourgondische eigenschappen. 

Anderszijds gaat de film over de liefde voor de natuur en duurzaamheid. De truffel is een mysterieus product dat aan ons geschonken wordt bij de gratie van moeder aarde. Het maakt kwekers radeloos als na 25 jaar kweken nog steeds geen truffel te vinden is, terwijl de buurman volop oogst. Door de opwarming van de aarde dreigt de truffel ook nog eens uit te sterven. De hoofdpersonen tonen ons hoe het belangrijk is dat we alleen nemen wat ons gegeven wordt. En niet meer.

                                                                               Benjamin Bruno chefkok 1 Michelin ster

Quote that inspired the maker

‘De aarde zelf begon onder het graven steeds sterker te geuren…De truffel was al een paar dagen eerder rijp geworden. Hij hield hem tegen zijn neus en de geur was overstelpend. Eerder dierlijk dan plantaardig rook hij naar muskus en sterk ruikend vlees.’
Uit “De Truffelminnaar” Gustaf Sobin
This project was successfully funded on 20-01-2020

Fund Project