Sylwester

Sylwester
A Documentary by Bart Verstockt
Crowdfunding teaser: 
funded project
00
192%
€16.350
donated of €8.500
0
days to go
39
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINENu of nooit voor mensen die deel willen uitmaken van dit prachtig documentair project! Zorg er mee voor dat het een pareltje wordt

De eindsprint is volop bezig. Nog minder dan 48 uren te gaan!  We hopen af te kloppen op 17.000 euro. Dat zou het dubbele zijn van ons eerste bescheiden streefbedrag van 8500 euro. 

WOW! Dames en heren. Onze campagne op cinecrowd zit er bijna op! Nog enkele honderden euro's en we halen het dubbele van het vooropgestelde bedrag. Alvast super bedankt om mee te werken aan dit documentair project! Jullie naam zal vereeuwigd worden in de documentaire. 

Elke extra euro gaat integraal naar de realisatie van de documentaire en biedt nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen we het extra geld investeren in Franse, Engelse en Poolse ondertitels, in muziekfragmenten en mixage, in het digitaliseren van Sylwesters foto- en filmarchief,  in het ontwerpen en aanmaken van dvdbox en -dvdlabel, in promo-activiteiten naar documentairefestivals toe, in een attentie naar Sylwester toe, etc.   Met jullie steun kan de documentaire een écht Europees verhaal worden. Hoe meer budget, hoe meer tijd we ook krijgen om de montage te verfijnen en de documentaire op een kwalitatief hoogstaande manier af te werken. Hierdoor maken we meer kans om de documentaire te tonen op tal van internationale documentairefestivals. We leggen de lat dus opnieuw  hoger. The sky is the limit nu en het cijfer 17.000.  Hartelijk dank voor jullie steun, donaties en enthousiasme! 

IntroductieSylwester is het poëtisch documentair portret van een oude soldaat; een 95 jarige oorlogsveteraan die tijdens WOII samen met de geallieerden grote delen van Frankrijk, België en Nederland heeft bevrijd. De film is ‘a slice of life’. Beelden van de gevierde oorlogsheld wisselen af met scènes uit het stagnerende leven van een hoogbejaarde man uit Sint-Gillis-Waas. 

Korte Synopsis/Inhoud

 De film begint in Polen. Sylwester zoekt het graf van zijn vader op het kerkhof van zijn geboortedorp Jackiece. Een vader die hij door de oorlog  - en de gevolgen ervan [1] - na Kerstmis 1938 nooit meer heeft terug gezien.

2014. Dageraad in een Vlaams dorpje. Dochter Nicole en Sylwester brengen samen de ochtend door, alvorens te vertrekken naar een herdenkingsplechtigheid. Van augustus tot november is het namelijk voor de hoogbejaarde Sylwester ‘hoogseizoen’. Een hoogseizoen van herdenkingsplechtigheden waarop hij als oorlogsveteraan een geëerde genodigde is.In Frankrijk, België, Nederland en Polen, tekent hij present als gast; als ambassadeur van alle gesneuvelde Poolse soldaten, als ambassadeur van alle Poolse veteranen die na de oorlog hun heil elders in de wereld hebben moeten zoeken, als ambassadeur van het land Polen.Als één van de laatste veteranen helpt hij de herinnering van wat hij en zijn strijdmakkers 70 jaar geleden hebben gedaan in WOII,  levend te houden.

 Hoewel het bijwonen van al die plechtigheden voor Sylwester jaar na jaar fysiek moeilijker en moeilijker wordt, vormen ze een welkome afwisseling voor de hoogbejaarde man die, afhankelijk van een netwerk van familie, vrienden en zorgverstrekkers, een beperkt en stil leven leidt in een Vlaamse plattelandsdorpje Een verzorgster wast hem, doet een babbeltje en kookt zijn maaltijden. Sylwester kijkt televisie, traint op zijn hometrainer en brengt zijn dagen grotendeels alleen door. Acht maanden lang tikken de dagen traag voorbij, maar niet tijdens het  hoogseizoen. Hoe verschrikkelijk de oorlog voor hem ook geweest is, 70 jaar later schenkt de oorlog hem, hoe raar ook, nog iets positiefs terug. ‘De oorlog’ zorgt voor wat dynamiek in zijn kabbelend bestaan.

Sylwester is een ontroerend portret van onderbroken stagnatie.

[1] Tijdens de tweede wereldoorlog vochten 2 grote Poolse vrijwilligerslegers samen met de geallieerden. Eén leger vocht mee vanaf de landing in Zuid-Italië, het andere leger vocht mee vanaf de stranden van Normandië en hielp mee om grote delen van Noord-Frankrijk, België en Nederland te bevrijden. Het einddoel van beide legers was om eigenhandig hun bezet vaderland te bevrijden. Maar dat is er nooit van gekomen. Nog voor de oorlog zijn einde bereikte, hadden de geallieerde leiders op de Conferentie van Jalta beslist dat er in het na-oorlogse Europa geen plaats meer zou zijn voor een vrij Polen. Polen werd na de oorlog opnieuw bezet, deze keer door communistisch Rusland. Hierdoor konden tienduizenden Poolse soldaten niet meer terug naar hun Vaderland. De Poolse soldaten zwermden over heel de wereld uit. Een 300- tal vestigden zich in België. Zo ook Sylwester, die zijn nieuw burgerleven herstartte in Vlaanderen, waar hij een vrouw vond en een gezin stichtte. 

Quote that inspired the maker

(op de militaire begraafplaats) “Jongens, ik heb jullie verraden. Mijn plaats was hier.”
Sylwester Bardzinski