ROET-MAGIE IN ZWITSERLAND

Project Reference: 

Doordat u ons documentaire project Wild Geraas (http://www.WildGeraasdefilm.nl) een paar jaar geleden hebt gesteund hebt u nieuwe film opnamen mogelijk gemaakt, aangezien we zijn doorgegaan met ons filmonderzoek.

Zie daarvoor de teaser: https://vimeo.com/395499887

Vorige week uit Zwitserland teruggekeerd met overtuigend nieuw bewijs dat zwart schminken in de Europese winter duizenden jaren oud is en terug gaat op prehistorische geluk- en vruchtbaarheidsriten, die in vrijwel alle Europese landen op voorheen geïsoleerde plekken nog jaarlijks gevierd worden. Grofweg tussen Sinterklaas (aan het meer van Zug) en Aswoensdag (Graubünden). 
Ongehuwde meisjes uitsluitend, worden daar met roet ingesmeerd, nadat ze in de sneeuw geworpen zijn door jongens met bellen om het middel die als dieren gekleed zijn. Soms hebben de meisjes een babypop op de arm. Een jaar later komen ze soms met een echte baby naar de plek terug. Het gaat om paarvorming. De eerste geschreven berichten dateren van de middeleeuwen. 
De Sint werd in Nederland in de 19de eeuw Hylickmaker, ofwel huwelijksmakelaar genoemd en ook in Twente maken nog jaarlijks als Zwarte Pieten geklede zwartgemaakte jongens ongehuwde meisjes zwart met roet. Roet staat namelijk symbool voor vruchtbaarheid en geluk.
Zie ook http://www.PaganEurope.com
En bestel de Nederlands- of Engelstalige film op DVD of via VOD.

Don't e-mail the supporters: 

Comments

busbaphim12_739707's picture

The article on this page that you gave us was very interesting.

 

form  >>>  slotxo