Rûchhouwers

Rûchhouwers
A Documentary by Wilfried Bijma
Crowdfunding teaser: 
funded project
00
114%
€17.130
donated of €15.000
0
days to go
156
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINERûchhouwers! Een actie documentaire over verschillende facetten van de autocross. Voor het eerst te zien op het grote doek!

Rûchhouwers! 

Rûchhouwers wordt een bijzondere documentaire: een portret over de beoefenaars uit de verschillende takken van deze autosport. Zoals de Autocross, Stockcar en Banger races. Gefilmd zoals niet eerder tevoren en voor het eerst vertoond op het grote doek. Wie zijn deze Rûchhouwers? De film Rûchhouwers laat dit zien.

Als het project niet de 100% doelstelling bereikt krijg je jouw bijdrage teruggestort op je rekening (minus administratiekosten a EU0,70). Simpel & risicovrij!

De autocross wint aan populariteit in Nederland. Toch krijgt deze sport weinig media-aandacht. Wie zijn de Rûchhouwers van de autocross?

Stockcar F1 coureur Bouwe Arjen Hiddenga:

"Het is heel mooi dat onze sport ook eens aandacht krijgt. De Stockcar F1 en F2 zijn klassen waar veel gebeurd op de baan. We bouwen de auto’s helemaal zelf. We leven helemaal voor deze sport.”

Banger racer Sybo Huizenga (T-bone):

"Ik hoop dat de bioscoopfilm doorgaat, zoals de makers het voor ogen hebben. Banger racen is toch een sport waar soms wat raar tegen aan gekeken wordt.Misschien wordt onze passie voor de sport duidelijker. De trailer is al veelbelovend. Wij gaan in ieder geval zorgen voor spektakel op de baan."

                                           Sybo Auto    

Filmmaker Wilfried Bijma:

“Voor de eerste trailer hebben we nu één keer gefilmd om te kijken wat er mogelijk is. Voor de film gaan we ook een highspeed camera inzetten voor spectaculaire slomo’s. Bij de wedstrijd gebruiken we ook meerdere camera’s om de races goed te kunnen volgen. Maar de film gaat vooral ook om het verhaal achter de coureurs, zoals hun voorbereiding op de cross en de passie voor de sport. De komende zomer filmen we op een aantal banen in Friesland en de rest van het land, maar we willen ook graag mee naar Engeland. Dat is het mekka van de stockcar en banger races.

                                           

 

       De soundtrack van de film is van de band de Hûnekop. Zanger van de band, Emiel:

“Wij kunnen ons goed vinden in de titel van de film: Rûchhouwers. De autocross is een wereldje van ruig volk. Naast de heren, zijn er op veel crossen ook een damesklasse. Ik heb zelf een keer mee mogen doen op de vrije cross in Blija, een ervaring op zich. Maar dit jaar doneer ik mijn eigen Mercedes w116 S-klasse, uit 1978 aan de banger-sport.   Een kameraad van mij,  Lieuwe gaat nu met mijn Mercedes bangeren in Emmen. Daar gaat het er allemaal nog een tikje ruiger aan toe. Dus dat worden de laatste kilometers van mijn auto. Kunnen jullie dat ook mooi filmen. Het is een bizar wereldje, op de baan, maar ook op het rennerskwartier!

Autocrosser Haitze Idzenga:

"De autocross, zoals wij die kennen, wordt meestal op een weiland gereden. Er zit een hele organisatie achter vaak met vele vrijwilligers. Ik ben vorig jaar Nederlands kampioen in de standaardklasse geworden. Dit jaar ga ik er weer voor. Maar er zijn nog meer klassen, die interessant zijn om te volgen. Zou mooi zijn als de film doorgaat.”

Eind dit jaar is de film af. Het plan is om de film helemaal zelfstandig te maken. Met jouw hulp willen wij deze actie documentaire realiseren. Hoe meer donaties we krijgen voor de film Rûchhouwers, des te mooier en spectaculairder deze documentaire zal worden. Houd de updates in de gaten en kijk wanneer de film op het grote doek te zien is. Iedereen die ons steunt krijgt dan natuurlijk zijn toegangskaarten en/of dvd toegestuurd. Houd de updates in de gaten en kijk wanneer de film op het grote doek te zien is.

 

         Sybo2         

 

Fiscaal Voordeel

Stichting CineCrowd is door de Belastingdienst aangemerkt als culturele ANBI. Dit brengt fiscale voordelen met zich mee voor zowel de donateurs aan projecten als voor de partners van CineCrowd. Het belastingvoordeel kan oplopen tot maar liefst 150% van de donatie voor bedrijven en 125% voor particulieren. Meer informatie vind je hier.

 

 

Quote that inspired the maker

"Bier, patat, modder, herrie en uitlaatgassen. Het zijn de fijne ingrediënten van de autocross, maar er gaat meer schuil achter deze sport".