Oyster 1942

Oyster 1942
A Feature film by Klaas van Eijkeren
Crowdfunding teaser: 
funded project
104
100%
€35.135
donated of €35.000
0
days to go
49
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINE'Oyster 1942' is a new Dutch war drama at which the line between good and evil isn't black-white but rather grey.

Eerste Brabants-Limburgse speelfilm over de Tweede Wereldoorlog.

het verhaal

De film “Oyster 1942” gaat over waargebeurde feiten uit de Tweede Wereldoorlog:

het Sinterklaasbombardement op de Philipsfabrieken in Eindhoven (1942) en de zgn. ‘pilotenlijn’ binnen het Limburgse verzet om Geallieerde piloten zsm. naar Engeland te krijgen met alle gevaren van dien.

De RAF voerde destijds, 6 december 1942, op klaarlichte dag om precies 12.30u. een grootscheepse en vooral verwoestende aanval uit op 2 gebouwencomplexen van Philips middenin de stad Eindhoven: Strijp + Emmasingel. Dit gebeurde via een zgn. ‘low-level attack’ om onder de Duitse radar te blijven. Codenaam RAF:  'Operation Oyster'.

In de Philipsfabrieken werden, onder dwang van de Duitse bezetter, speciale lampen geproduceerd voor Duitse radarapparatuur.

De RAF bestempelde dit zodoende als een hoogstnoodzakelijk aanvalsdoel.

Het bombardement, met verschillende dodelijke afzwaaiers, werd een ongekende ramp voor de burgerbevolking van Eindhoven maar moest hardnekkig verzwegen worden door de Duitse bezetter. Voor veel oudere Eindhovenaren is het Sinterklaasfeest geen vrolijk kinderfeest maar een jaarlijks, pijnlijke herinnering aan een treurig moment in hun leven!

Engelse piloten van neergeschoten vliegtuigen werden opgevangen door het lokale verzet om ze zo snel mogelijk via de zgn. Limburgse ‘pilotenlijn’ naar Engeland te krijgen.

In de film volgen we een Eindhovens gezin dat ook figuurlijk door het bombardement uiteen gereten wordt. Morele dilemma’s en spannende intriges vormen zich tegen de achtergrond van wat de RAF bestempelde als een ‘succesvolle’ actie…het project

Oyster 1942’ wordt een uniek project waar U als mogelijke donateur bij betrokken kunt zijn. In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat WO2 eindigde. Dit zal ongetwijfeld een enorme rush opleveren op alle cultuur die de oorlog als onderwerp heeft. In dit kader wil “Oyster 1942” aansluiten bij die aandacht. Producent Arjan Senden en Regisseur Klaas van Eijkeren hebben al twee maal eerder samengewerkt aan een bioscoop-release; Patria (2014, www.patriathefilm.com) en The Fox ( 2017, www.thefoxfilm.com)

Beide films hebben zowel een succesvolle binnenlandse (cinema en VOD) als buitenlandse release gehad (VOD, DVD, TV) via distributeur Pink Moon entertainment B.V.

Voor de financiering van “Oyster 1942” -Fase 2- zal er gezocht worden naar fondsen onder subsidieverstrekkers, sponsoren en (particuliere) investeerders.

Om tot een af te sluiten -Fase 1- te komen (dit omvat de producten: Onderzoek, Script, Opstellen Budget, Financieringsplan en Teaser) is een bedrag benodigd van € 75.000 De crowdfunding en rewards Gilze-Rijen en Bevrijdende Vleugels maken deel uit van deze fase 1 en realisatie hiervan.-Fase 3- wordt de productie van de film.

Op dit moment gaan we uit van een totaal benodigd budget voor “Oyster 1942” van ongeveer € 400.000 Dit in tegenstelling tot de eerder genoemde 1,2 miljoen euro. Oorzaak van deze flinke kostenbesparing is de goodwill die verschillende bedrijven en verenigingen toegezegd hebben in materiaal en personen aan dit unieke project.

In 2019 herdenkt de provincie Noord-Brabant 75 jaar bevrijding en einde van de Tweede Wereldoorlog. In 2020 geldt dit voor heel Nederland.

Diverse Brabantse bedrijven o.a. Philips, Bavaria, BDO e.a. zullen gevraagd worden dit project financieel te ondersteunen. De gemeente ‘s-Hertogenbosch onderschrijft inmiddels dit project in combinatie met 75 jaar bevrijding ’s-Hertogenbosch.


Donatie

 

Donateurs (€ 50 t/m € 250) worden uitgenodigd voor een speciaal bezoek aan Museum Bevrijdende Vleugels te Best. Hier zal een rondleiding plaatsvinden waarbij we de setlocaties bezoeken, alwaar de opnames van de teaser “Oyster 1942” gemaakt zijn.

Dit zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 20 april 2019.

Donateurs (€ 500 t/m € 5000) krijgen de gelegenheid een uniek bezoek te brengen aan luchtmachtbasis Gilze-Rijen (‘Fliegerhorst Gilze Rijen’, onder Duitse bezetting in WO2)

We zijn te gast bij de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV)

Dit evenement vindt plaats op zaterdagmiddag 27 april 2019 (Koningsdag).

Op locatie zal een lezing gegeven worden en kunnen geïnteresseerden rondleidingen krijgen in de vliegtuigenhangars met historisch vliegtuigen uit o.a. WO2. Ook het nieuwe monument van de Dambusters (RAF) zal bezocht worden. Donateurs krijgen een specifieke vlucht aangeboden.

De KluHV faciliteert ook als set die dag voor enkele opnames voor een trailer.

Indien mogelijk zal de Spitfire (uit 1944 D-Day) een demo-vlucht geven voor alle aanwezigen.
 

Onder de eerste 25 donateurs wordt een vlucht met een Havilland Tiger Moth (ontwerp 1932) verloot. Deze vlucht zal ook plaatsvinden op zaterdag 27 april 2019.

De motivatie van Kunstloc Brabant bij dit project:
‘De verfilming van dit waargebeurde verhaal ter herdenking van het Sinterklaasbombardement te Eindhoven blijkt een bijzondere aangelegenheid om 75 jaar bevrijding van de provincie Noord-Brabant te vieren. Kunstloc Brabant ondersteunt Oyster 1942 dan ook van harte met een bijdrage.’

Quote that inspired the maker

'Kites rise highest when against the wind to enter'.
Winston Churchill
This project was successfully funded on 10-10-2018

Fund Project