Observator

Observator
A Short film by Wouter Hermans
Crowdfunding teaser: 
funded project
05
100%
€5.500
donated of €5.500
0
days to go
73
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEIn een absurde dystopische surveillancestaat vol beveiligingscamera's komt de 'niets te verbergen' Mark te werken achter de schermen bij surveillance.

Gewapend met een filmcamera bestrijden wij de invasie van de beveiligingscamera's.

Synopsis

In een dystopische surveillancestaat waar mensen altijd en overal -tot in de huiskamers toe- gevolgd worden door beveiligingscamera’s, komt de ‘niets te verbergen’ Mark te werken achter de schermen bij surveillance. Daar wordt hij geconfronteerd met het ongecontroleerde perverse gedrag en het machtsmisbruik van zijn collega’s die -achter gesloten deuren- juist niet bekeken worden. Mark komt in gewetensnood, hij wil dit onrecht bestrijden, maar hoe doe je dat in een wereld waarin je altijd bekeken kan worden?

Een film over privacy, over massasurveillance en over het verzet tegen een wereld waar de macht in handen van een surveillancestaat ligt. 

Motivatie

Toen Edward Snowden in zijn versie van een kersttoespraak in 2013 de praktijken van de NSAvergeleek met Big Brother uit het boek 1984 ging voor mij het lichtje branden. We hebben het dan wel over een enigzins beperkt toezicht door middel van metadata en algoritmes maar eigenlijk is het gewoon de overheid die zijn burgers bespied. Verscholen achter systemen als PRISM gebeurt dit bespieden ongemerkt, en juist omdat we er niets van merken maken we er ons ook eigenlijk niet echt druk om. En ik heb toch niks te verbergen? Met deze film wil ik hier anders naar kijken. Ik wil surveillance weer voelbaar maken!En daarbij de vraag stellen, who's watching the watchers?   De wereld  De film moet een spannende thriller worden gezet in een alternatief verleden. De film is gezet rondom de jaren 60/70 waarin de surveillance ondanks verouderde techniek toch verdacht veel op onze wereld lijkt. Het grote verschil zit hem in de voelbare aanwezigheid van altijd meeglurende camera's en de uit de hand gelopen obsessie voor veiligheid in de maatschappij.  De wereld is kaal en industrieel geworden, men durft niet meer uitgesproken of exentriek te zijn uit angst verdacht gevonden te worden. De mensen en de wereld worden in een keurslijf gedrukt waarin niemand probeert op te vallen en iedereen zich altijd uiterst netjes volgens de totalitair wordende normen gedraagt.   Realisatie Met een team jonge makers willen we je meenemen naar deze wereld en je een uniek fictief kijkje geven achter de gesloten deuren van surveillance. Het is een afstudeerfilm van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en we worden geadviseerd door filmplatform Broet.  Echter hebben we wel uw hulp nodig!Steun ons om deze film te maken en daarmee de discussie rondom privacy weer een nieuwe boost te geven. Als dank daarvoor hebben we leuke rewards zoals premierekaarten, posters, een fotoboek en een bezoek aan de set! Houd de film in de gaten via:www.observatordefilm.nlwww.facebook.com/observatordefilm 

 

Quote that inspired the maker

If you want to keep a secret, you should also hide it from yourself
George Orwell - 1984
This project was successfully funded on 14-03-2015

Fund Project