Niels

Niels
A Documentary by Hannah Padding
Crowdfunding teaser: 
funded project
332
106%
€14.872
donated of €14.000
0
days to go
139
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINE"Nederland telt 246.600 jongeren met een Wajong uitkering. Niels is één van deze jongeren. Dit is zijn verhaal."

Deze film gaat over mijn oudere broer Niels. 

Niels is 30 jaar oud, woont op zichzelf, werkt 32 uur per week bij een logistieke dienstverlener als baliemedewerker en is meestal op vrijdagavond te vinden in een kroeg. Ik zie hem af en aan, het is druk op mijn werk en vrije tijd is schaars. Wanneer Niels naar Amsterdam komt gaan we naar de bioscoop, bezoeken we een restaurantje of gaan we naar een wedstrijd van Ajax, zijn voetbalclub. Over geld wordt niet gesproken, ik betaal bijna altijd de rekening en doe dit graag. 

Niels heeft namelijk een Wajong uitkering, een speciale regeling voor jongeren die op jonge leeftijd ernstig ziek werden en een verminderd arbeidsvermogen hebben. Toen Niels vijf jaar oud was werd er bij hem een hersentumor geconstateerd. Hoewel hij de tumor overleefde heeft hij (mede door medische fouten tijdens de operatie) ernstig hersenletsel overgehouden aan de operaties. 

Door de jaren na zijn eerste operatie is gebleken dat Niels zijn hersenletsel verregaande gevolgen had voor zijn ontwikkeling. 

Na jaren in speciaal onderwijs en mislukte pogingen om ergens een vaste aanstelling te krijgen werkt hij nu al ruim twee jaar bij een bedrijf via Randstad Participatie, een speciale tak van het uitzendbureau dat zich richt op het werven en selecteren van arbeidsgehandicapten. 

Met een aanvullende Wajong uitkering verdiend Niels 70% van het minimumloon wat in Nederland is toegestaan. 

Deze uitkering is zijn vangnet, maar beperkt hem ook om zich verder te kunnen ontwikkelen binnen de organisatie waar hij werkzaam is. 

De complexe constructie van werkgever, Randstad Participatie en het UWV, maakt het voor iemand als Niels bijna onmogelijk om ooit verdere stappen op de arbeidsmarkt te zetten.

1. Wat betekent het om deels arbeidsongeschikt te zijn?

2. Wie bepaald dit voor een persoon?

3. En wat betekent het voor een arbeidsgehandicapte om onder het minimumloon te verdienen, wat voor elke andere Nederlander wel geldt?

In deze documentaire wil ik Niels zijn persoonlijke verhaal vertellen en hem volgen op zijn zoektocht naar meer duidelijkheid over zijn plek in de maatschappij. Het doel is om duidelijk uiteen te zetten wat de mogelijkheden zijn van een 'Wajonger' op de arbeidsmarkt, waar Niels tegenaan loopt en wat hij in de toekomst hoopt te bereiken. 

De film is tot nu toe gefinancierd met eigen geld en door een fantastisch team van professionals, die hun tijd en expertise investeren om dit verhaal zo goed mogelijk vorm te geven. Een belangrijk component van de film is de cinematografie: door de films deels op analoge 16mm film te draaien proberen we de film, naast een sterk verhaal, ook een esthetische lading mee te geven. 

Voor de laatste maand filmen en de afwerking van de film zijn we nog hard op zoek naar financiele steun.

Help ons en zorg dat het verhaal van Niels, en indirect 246.600 anderen in Nederland, een platform krijgt. 

Quote that inspired the maker

This project was successfully funded on 10-08-2018

Fund Project