Nachtlicht

Nachtlicht
A Documentary by Kees Jan Husselman
Crowdfunding teaser: 
funded project
00
111%
€14.500
donated of €13.000
0
days to go
59
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINETwee mannen werken 's nachts als lasser aan het spoor, ze rijden door het hele land om de verbindingen van onze samenleving weer aan elkaar te lassen.

 

 

Nachtlicht is een artistieke documentaire over twee mannen die ’s nachts keihard werken als lasser aan het Nederlandse spoor. Ze rijden al veertien jaar samen door het hele land om op afgezonderde locaties de versleten verbindingen van onze infrastructuur opnieuw aan elkaar te lassen.

We volgen Hakki en Cees, twee mannen die totaal verschillend in de wereld staan, maar al veertien jaar elkaars vaste werkmaat zijn. Hakki, een Turkse man van begin vijftijg en zijn iets oudere Hollandse collega Cees, leven voor hun werk. Wat de omstandigheden ook zijn ze zorgen dat de klus op tijd af komt. Al jaren gaan ze tijdens het soms gevaarlijke en zware werk voor elkaar door het vuur, maar intiemere zaken worden niet gedeeld. Ze zijn van de oude stempel: lasser zijn is niet alleen hun beroep, maar vormt voor een groot deel hun identiteit.

             

We willen de twee bijzondere mannen gedurende een aantal maanden volgen. De stijl van de film zal observerend zijn met veel aandacht voor de esthethiek. We rijden mee over verlaten snelwegen naar de donkere spoorlocaties en ervaren de bijzondere band van de twee mannen. Niet alleen de gesprekken maar juist de lange stiltes verraden hoe vertrouwd de mannen na al die jaren met elkaar zijn. We gaan mee in de intense beleving van hun werk; ze tillen, slepen en rammen aan het spoor tot het zweet van hun gezicht gutst. Ze leveren een fysieke strijd tijdens hun werk waarvan de resultaten concreet op beeld vast te leggen zijn. Ook de afgezonderde en industriële sfeer van de werklocaties spelen een belangrijke rol. We ervaren wat voor invloed het nachtelijke werk heeft op de levensstijl van de hoofdpersonages. We zoeken we naar een stijl en een vorm die deze thema's ook op een abstract niveau voelbaar maakt bij de kijker.

                                 

Met deze film wil ik een verhaal vertellen over verbondenheid van mensen met elkaar en hun omgeving in onze huidige, Westerse samenleving. Veel is gericht op functionaliteit en effectiviteit en dat gaat soms ten koste van de meer intrinsieke behoefte om je verbonden te voelen met anderen en met je omgeving. Nederland heeft het drukst bezette spoor van Europa. De lassers vormen in spil in de werking van onze complex georganiseerde infrastructuur. Scènes met annonieme personages rondom het spoor plaatsen het verhaal van de twee lassers in een breder perspectief. We zien treinen volstromen en mensen massa's die naar hun bestemming worden gebracht. De machine van onze samenleving die vastloopt als het werk van de mannen niet op tijd af is. Het functioneren van ons spoornet, dat een directe invloed heeft op het leven van de twee hoofdpersonages, geeft volgens mij een goed tijdsbeeld van onze hedendaasge samenleving.

De prachtige sfeer, gevaarlijke omstandigheden en fysieke intensiteit van hun werk lenen zich perfect voor deze filmische vertelling. Alle toestemmingen zijn rond en we kunnen deze bijzondere wereld in beeld gaan brengen. We hebben alleen jou hulp nodig om te zorgen dat deze hoofdpersonages en het bijzondere werk dat ze doen de film krijgen die hun recht aan doet. Inmiddels ken ik Cees en Hakki al een paar jaar en ik vind hen een enorm inspirerend en bijzonder duo. Er bestaat een kans dat Hakki volgend jaar voor een grote klus van Strukton in Saoedi Arabië zal gaan werken en dat zal het einde betekenen van de huidige situatie. Daarom moet de film nu gemaakt worden.

 

 

 

 

 

Quote that inspired the maker

''Mijn werk is mijn leven. Ik was altijd weg aan het werk, nu is mijn vrouwtje weg.''
Hakki (een van de hoofdpersonages van de film)
This project was successfully funded on 11-10-2014

Fund Project