Muzikant Rutger Zuydervelt over de BERG

Project Reference: 

De teller staat inmiddels op 40%. Dat is heel fijn. Nieuwe donateurs blijven welkom. Er zijn nog kaarten voor de feestelijke voorpremiere!


 

In de film BERG speelt geluid een speciale rol. Als kijker ervaar je de stilte van de berg, de schoonheid van vallende stenen ver weg, een bergbeek, de roep van een marmot en de echo daarvan. Maar gaandeweg zal de film muzikaler worden totdat je uiteindelijk meegenomen wordt door een compositie van beelden en klanken. Voor de muziek zorgt Rutger Zuydervelt, voor sommigen bekend onder artiestennaam Machinefabriek.

Rutger vertelt: "In zomervakanties gaan we graag de bergen in. Vorig jaar in het burgerlijke maar prachtige Zweden, daarvoor in spannender contreien als Kyrgyzstan, Kazachstan, Slovenië of Macedonië. Er gaat niks boven een lange afstand door de bergen wandelen, totdat je bijna niet meer kan, en dat je dan beloond wordt met een waanzinnig uitzicht over een vallei of bergmeer. Ze noemen het niet voor niets ‘een berg overwinnen’, zo kan het ook voelen."

"Volgens mij wordt BERG een erg meeslepende film. Geen speelfilm, ook niet echt een documentaire - meer een poëtisch ‘portret’ van een berglandschap, waarin de tijd wordt genomen om de beelden voor zichzelf te laten spreken. Ik kan me voorstellen dat je je als kijker dicht bij de bergen waant, als je de film ziet."

"De Australische cellist Peter Hollo heeft een improvisatie voor me opgenomen, welke hij baseerde op Henryk Górecki’s ‘Symphony No.3’ (een stuk dat voor Joke tevens een uitgangspunt voor de film zelf was). Zijn opname zal ik gebruiken als basismateriaal; ik zal ermee gaan boetseren - het cello-materiaal als grondstof gebruiken voor een lange compositie, die zowel het prachtige en grootse van een berglandschap in zich zal hebben, maar zeker ook het grillige en onvoorspelbare. Dit stuk zal in het derde deel van de film te horen zijn; waar de muziek een grote rol krijgt, in een soort audiovisuele ode aan de bergen. Als toeschouwer mag je hierin echt helemaal meegevoerd worden, als een trip - in beeld en geluid. Dat is dus de uitdaging die ik aanga.
Wellicht dat de sfeer in de buurt zal komen van mijn stuk ’Sneeuwstorm’, gemaakt met de saxofonisten Otto Kokke en Colin Webster."

Luister hier naar 'Sneeuwstorm' van Rutger Zuydervelt https://machinefabriek.bandcamp.com/album/sneeuwstorm

 

 

Don't e-mail the supporters: