Memoires of a Butler

Memoires of a Butler
A Documentary by Ruben Butler
Crowdfunding teaser: 
20
1%
€480
donated of €25.000
21
days to go
6
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen cinematografische documentaire over een persoonlijke reis, door een gedeelde geschiedenis die Nederland en Suriname met elkaar delen.

INTRODUCTIE.

In ‘Memoires of a Butler’ wordt Ruben Butler - geboren en getogen in Nederland, model en acteur; hoofdrolspeler in de recente videoclip ‘Wild Wild Son’ van DJ Armin van Buuren - gevolgd in zijn onderzoek naar waar een groot deel van zijn roots liggen: vanuit Nederland, door naar Suriname, om uiteindelijk in Afrika aan te meren. Een reis langs verhalen uit het verleden: cultuur, rijkdom, pracht en praal, de Gouden Eeuw, zeevaarders, successen maar ook de donkere kanten. Een gedeelde geschiedenis waarbij het een niet zonder het ander kan worden belicht. Een artistiek werk zoals nog niet eerder vertoond, voor iedereen! Het is tegelijkertijd ook een aansporing om zelf op onderzoek te gaan naar jouw eigen roots. De rewards - als een DNA-test of zelfs een vliegticket naar de plek waar jouw eigen roots liggen - ondersteunen dit.

Bekijk voor een sfeerimpressie alvast de trailer: https://vimeo.com/344785456

EEN GEDEELDE GESCHIEDENIS.

In 1621 richt Nederland de West-Indische Compagnie (WIC) op en speelt in de 17e eeuw een centrale rol in de slavenhandel. Tijdens de Trans-Atlantische slavenhandel maakte een schip de volgende driehoekreis, ook wel de Driehoekshandel: vanuit Nederland werden er ruilmiddelen als drank en textiel meegenomen naar Afrika, daar werden deze geruild tegen de tot slaaf gemaakte mensen, die vervolgens werden verscheept naar Suriname om er bij aankomst verkocht - en gedwongen tewerkgesteld - te worden. Op de terugreis werden producten als: suiker, koffie, tabak, katoen, cacao - die op de plantages in Suriname werden verbouwd - meegenomen naar de thuishaven; Republiek der Nederlanden. Hiermee was de driehoek… ‘rond’.  

MEMOIRES OF A BUTLER.

Dat is de titel van mijn eerste documentaire. Een reis - waarbij ik de kijker meeneem door de gedeelde  geschiedenis van Nederland en Suriname - naar mijn roots. Cinematografische beelden vertellen de kijker het verhaal over hoe de relatie tussen Nederland en Suriname tot stand is gekomen. 

De reis die ik in deze documentaire zal maken, betreft eveneens een driehoeksreis maar wel in een andere volgorde – terug naar mijn roots: vanuit thuisbasis Nederland; waar diverse belangrijke plekken zullen worden vastgelegd, reis ik door naar Suriname; waar onder andere moeilijk toegankelijke oude plantages, forten, koloniale gebouwen etc. zullen worden bezocht, en afsluitend Afrika; het onbekende gebied, waaronder fort Elmina - een belangrijk centrum van slavenhandel en destijds (sinds 1637) in handen van de WIC. 

Uit vooronderzoek blijkt dat ook mijn voorouders op de plantages in Suriname hebben gewerkt - en heb ik achterhaald welke plantages dit waren - vanaf dat punt loopt het spoor dood. Het ontbrekende puzzelstuk wordt gevonden in Afrika – waar mijn voorouders vandaan kwamen. Het is niet gemakkelijk om erachter te komen uit welke gebieden mijn voorouders kwamen, hiervoor moest ik terug naar de kern: mijn eigen DNA! Na een uitgebreid DNA-onderzoek ben ik tot verrassende ontdekkingen gekomen!

In Memoires of a Butler zal ik dus terug de tijd in gaan, terug naar mijn roots, om uiteindelijk ook het laatste puzzelstuk - van vóór de periode in Suriname – op de juiste plek te kunnen leggen.

 

Quote: “Heel erg interessant!” - Wilco Blaak (Hoofd Oude & Nieuwe Kerk Delft).

 

TRAILER.

In de trailer wilde ik 'het water' symbool laten voor: zeevaarders, verschepen van ruilmiddelen en tot slaaf gemaakten, ontdekkingen, winst, verlies, leven, dood en verbinding.

HOE KAN JIJ HELPEN.

De pre-productionele fase is zo’n anderhalf jaar geleden van start gegaan: vooronderzoek, schrijven van het script en de ontwikkeling van de eerste trailer. Nu is het tijd voor de opnames - ofwel de productie - en daarbij heb ik jullie hulp hard nodig. Het bedrag dat met de Crowdfunding wordt opgehaald zal worden besteed aan zaken die betrekking hebben op de productie in Nederland, Suriname en Afrika: o.a. het afreizen naar de opnamelocaties, lokale experts, film-crew, marketing en communicatie en post-productie.

Copyrights foto's en video's: The House of Butler.

https://www.instagram.com/memoires_of_a_butler

https://www.facebook.com/memoiresofabutler

 

Quote that inspired the maker

“Jouw enthousiasme en onderbouwing spreken mij aan”
Frits de Ruyter de Wildt - nazaat Michiel de Ruyter en voorzitter van Stichting Michiel de Ruyter.
make sure this movie gets realised
 

Fund Project