Maak kennis met Pelle

Project Reference: 
Voor iedereen die al gedoneerd heeft; Hartelijk dank! Jullie steun voor dit toffe project is fantastisch! Dankzij jullie staan we al op 17% in de eerste 3 dagen. 
Kijk voor updates op de Facebook pagina.
 

Pelle Smit  |  filmmaker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Tekst: Dorien Rebergen
Foto: Len Land
 

Pelle (22) studeert af aan de kunstacademie AKV St. Joos in Breda, met de korte film OVT (Onvoltooid Verleden Tijd). Zijn afstudeerfilm is een stap in een levenslang onderzoek, waarmee hij de kijker mee wil geven: “Kijk eens naar jezelf en bedenk: waarom werkt dit zo? Hoe doe ik dat zelf?”  

 

Zo lang hij zich kan herinneren, is Pelle geïnteresseerd geweest in wat mensen doen en hoe zij zich gedragen in groepsverband. Wie heeft altijd het laatste woord en waarom? Wie houdt zich juist stil? Er zijn allerlei rollen die in stand worden gehouden. Pelle hierover: “Niemand vraagt aan de ander wat die écht nodig heeft. Het is leuk om dat te laten zien, ook de idioterie ervan”. 

 

In de film OVT is het kerst. Een familie komt bij elkaar. Zelfgenoegzaam. Iedereen wil zichzelf bewijzen. ‘Het gaat goed met mij, alles is top en leuk!’ Op deze kerstavond komt iemand langs met een hele oprechte vraag: ik ben familie, maar waarom ben ik niet bij jullie op gegroeid?

Pelle wil de 2 botsende werelden van de familie en de onverwachte gast laten zien. De familie houdt krampachtig vast aan hun zelfgenoegzame wereld. Daardoor kan zij de bezoeker niet geven wat hij wil. Zij zitten daarvoor te vast in hun patronen en wereldbeeld. 

 

Om te kijken wat er kan ontstaan, laat Pelle de acteurs binnen de scenes improviseren: “De scenes zijn als leidraad geschreven; ruimtes, speldoelen et cetera. Ik wil met de acteurs op de set familiebanden laten ontstaan. Ze mee laten groeien in de scenes.” 

“Mijn ambitie is dat ik een film maak waar ik zelf helemaal achter sta,” aldus de filmmaker. “Dat ik kan zeggen: dit is wat ik bedoelde, wat ik wilde zeggen. En dat vervolgens mijn film wordt opgepikt door filmfestivals en ik een wildcard verdien. Dan heb ik meteen weer een mooi bedrag voor een volgende film”. 

 

Maak OVT mogelijk

Zijn korte afstudeerfilm OVT maakt Pelle niet alleen. Samen met vriendin en producent Len Land stelt hij een team samen met 2 cameramannen, 1 lichtman, 1 geluidsman en zo’n 12 acteurs. Momenteel voert hij gesprekken om alle mensen aan boord te krijgen. Daarnaast is hij voor het realiseren van zijn film afhankelijk crowdfunding. Vind jij zijn thema ook interessant? Geloof jij ook in het gegeven van zijn korte film en ben je nieuwsgierig naar hoe de mensen in de film met hun nieuwe familielid omgaan? Dan kun jij Pelle daar mee helpen door een donatie te doen. En maak jij samen met het team van Pelle deze bijzondere korte film mogelijk!  

 

www.cinecrowd.com/OVT

 

Over Pelle

Pelle groeit op in Vreeland, een klein dorp in de provincie Utrecht en gaat later naar school in Hilversum. In plaats van hockey of tennis, kiest hij voor het theater. 10 Jaar lang speelde hij in het theater. Hij speelt mee in toerende theaterproducties als ‘Kruistocht in spijkerbroek’ en ‘Oorlogswinter’. Toch kiest hij voor film in plaats van musical. Al op zijn 12de maakt hij zijn eerste fictiefilm. Samen met – nog steeds – zijn beste vriend. Ze spelen alle personages met zijn tweeën. Dan al wil hij filmmaker worden. Na de Havo stuurt hij een film naar de Filmacademie in Amsterdam. Hij komt door de eerste paar ronden, maar wordt uiteindelijk niet aangenomen. Een tweede film pakt hij groter aan, maar ook nu komt hij op de valreep niet door. Met dezelfde film wordt hij wel aangenomen op de kunstacademie in Breda. 

 

Uiteindelijk is Pelle juist blij met deze stap. “Ik ben meer ‘van de kunstacademie’. Op het St Joos moet alles wat we maken belang hebben. Vanuit de gedachte ‘ik vind dat de wereld dit mist’ en ‘zou het niet beter zijn als…’. Het hoeft geen blockbuster te worden”.  Met OVT wil hij afstuderen aan het St Joos, zijn verhaal vertellen en als het even kan, gedraaid worden op verschillende filmfestivals…

 

 

Don't e-mail the supporters: 

Comments

donaldrichards2021_753690's picture

It is a nice information