LOSLATEN

LOSLATEN
A Documentary by Marloes van der Haagen
Crowdfunding teaser: 
funded project
100
106%
€10.100
donated of €9.500
0
days to go
70
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEAlfred werkt in de operatiekamer. Geen dag is hetzelfde. Sporten helpt hem om de heftige momenten die hij tijdens zijn werk meemaakt los te laten.

Alfred de Jong is werkzaam als anesthesie verpleegkundige in het Franciscus Gasthuis Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam. Als zorgverlener heeft hij niet alleen te maken met simpele ingrepen maar wordt hij ook geconfronteerd met levensbedreigende situaties. Geen dag is hetzelfde. 

Naarmate Alfred ouder wordt beseft hij steeds meer dat mensen eigenlijk heel kwetsbaar zijn. Hij verzorgt mensen in de operatiekamer en in de traumakamer. Een trauma heeft veel impact op mensen en hij merkt dat het geestelijk ook steeds meer invloed heeft op hem zelf. Het medische team staat dag en nacht klaar voor patiënten. Ze doen hun uiterste best maar soms is een patiënt gewoon te ziek of in een te slechte toestand om er nog iets voor te kunnen doen. Het gevoel van onmacht maakt dit soort momenten erg moeilijk. Dan kom je thuis en zit het nog steeds in je hoofd. Veel zorgverleners praten erover om het los te kunnen laten. Voor Alfred is dat niet de enige oplossing. 

Alfred beschrijft sporten als het antwoord op alle emotionele dingen die hij meemaakt. Hij is fanatiek wedstrijdzeiler en heeft al vele prijzen op zijn naam staan. Keihard trainen en zo hard mogelijk varen met zijn catamaran. Doordat hij iets heel anders doet dan overdag - of vaak ’s nachts - kan hij de volgende dag met frisse moed weer terug naar het ziekenhuis en verder met zijn werk als zorgverlener. Die combinatie is nodig en vindt hij prachtig. 

De sport houdt hem echt in balans. Naast zijn werk in het ziekenhuis wil hij ook thuis nog gezellig zijn, de kinderen helpen met huiswerk, lesgeven, noem maar op. Dit zijn ook allemaal belangrijke dingen in zijn leven. Wedstrijdzeilen is niet de enige sport die Alfred als uitlaatklep gebruikt. Ook hardlopen, fietsen, blokarten, skiën en bergbeklimmen horen daar bij.

Alfred stelt zichzelf iedere dag hetzelfde doel en dat is om gewone dingen ongelofelijk goed te doen. Dat is zijn ‘way of life’, zowel in zijn werk als in de sport. Bovendien ziet Alfred sport ook als een middel om geld op te halen voor het goede doel.

Goede doelen zitten echt in zijn ziel. Zo zeilt hij de Wereldkampioenschappen met een ‘CliniClown Neus’ op om geld in te zamelen. Hij bedenkt de meest originele plannen om aan zijn sportprestaties te koppelen. Zo doet hij in juni ook mee aan de Roparun, de langste estafetteloop ter wereld, van Parijs naar zijn Rotterdam. Mensen helpen en blij maken, daar wil Alfred zich echt voor inzetten. Hoe mooi is het dat hij dat tegelijk kan doen in zijn werk en met sporten - dat hem vervolgens zelf weer helpt om het werk los te laten. 

Waarom moet de film 'LOSLATEN' gemaakt worden?

Marloes van der Haagen - filmmaker, On Air Media

Nooit eerder werd ik zo getroffen door een persoon met zoveel passie en bevlogenheid voor het leven van anderen. Ik ontmoette Alfred de Jong op het strand van Texel. Eén van de vele catamaranzeilers die mee ging doen aan de Ronde om Texel. Ik stond daar als regisseur met cameraman om een uitzending voor SBS te maken. Alfred viel nogal op door zijn rode ‘CliniClown neus’. Deze zeiler konden wij natuurlijk niet voorbij lopen zonder een mooi interview. Ik leerde hem kennen als een enthousiaste zorgverlener die dagelijks met veel menselijk leed te maken heeft. Ik zag dat zijn werk voor hem alles is en het hem ook enorm aangrijpt. We filmden hem dan ook als hij met zijn catamaran de branding inloopt met zijn zeilpak aan en met een rode neus op zijn snoet. Op weg naar de startlijn waar honderden catamarans van start gingen om mee te doen aan de befaamde Ronde om Texel. Niet alleen topsporten, maar ook geld ophalen voor het goede doel. 

In deze film leren we Alfred kennen als een heel actief en emotioneel mens met een groot zorghart. Zijn werk en sportbeleving wordt van heel dichtbij gevolgd. Wij als makers stappen met hem op die boot om zijn verhaal goed vast te leggen. We lopen en fietsen met hem mee. Het is bijna waanzin om te horen hoe druk deze man is. Wat drijft hem om na een lange en indrukwekkende dag werken vol emotie, kilometers door Rotterdam te rennen? Het waait erg hard, het regent, mensen zitten binnen. Alfred rijdt rondjes over het strand met zijn blokart, twee uur lang. Hij komt thuis en is weer een ander mens, hij kan er weer tegen aan. Hoe komt dat? Waarom is die sport zo belangrijk? Wat doet de sport met hem?

Ik vind het een must en een eer om over dit mooie verhaal een film te maken. Ik stel het gebruik van de documentaire ter beschikking voor een goed doel, want dat is het minste dat ik kan doen voor deze bijzondere man met een geweldige passie.

De film LOSLATEN gaat in april 2020 in première tijdens het SportFilmFestival Rotterdam.

De film zal na de première ingezet worden om geld in te zamelen voor de CliniClowns en de KWF Kankerbestrijding. Indien er met deze Cinecrowd actie meer geld ingezameld wordt dan het vastgestelde streefbedrag, zal de meeropbrengst - na aftrek van de kosten - ook aan deze goede doelen geschonken worden.

Alle ontwikkelingen omtrent de film zijn te volgen via onze facebookpagina.

 

 

 

Quote that inspired the maker

Doe gewone dingen ongelofelijk goed.
Alfred de Jong
This project was successfully funded on 23-09-2019

Fund Project