LEONIE - actrice en dubbelspionne

LEONIE - actrice en dubbelspionne
A Documentary by Annette Apon
Crowdfunding teaser: 
funded project
1111
100%
€12.360
donated of €12.360
0
days to go
82
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEDocumentaire over Leonie Brandt, actrice en dubbelspionne in de jaren dertig en veertig, die een onontwarbaar web van intriges wist te weven.

LEONIE - actrice en spionne

een 70 minuten film van Annette Apon

 

Leonie Brandt: spionne tussen 1936 en 1947

 

Als mijnwerkersdochter droomde Leonie ervan een actrice te worden. Die droom kwam uit, toen ze in 1925 debuteerde in de Amsterdamse Stadschouwburg. In de jaren daarna ontwikkelt ze zich tot een veelzijdig actrice.

Rond 1936 komt ze er toevallig achter dat het in het Victoria Hotel in Amsterdam wemelt van de spionnen.

Dat triggert al haar ambities en talenten. Haar leven neemt een radicale wending. Binnen de kortste keren opereert ze als Nederlandse dubbelspionne in nazi Duitsland. In een roes van luciditeit en overmoed speelt ze de rol van haar leven. Dat de inzet bij dit spel heel hoog is, een kwestie van leven of dood zelfs, maakt het voor haar alleen maar interessanter.

Ze wordt met een doodvonnis naar Ravensbrück gedeporteerd, maar overleeft het kamp. Na de oorlog maakt ze deel uit van het team dat Duitse oorlogsmisdadigers verhoort. Ze kent ze allemaal en ze zijn als de dood voor haar. Maar ook een aantal prominente Nederlanders vrezen Leonie om wat ze weet over hun doen en laten tijdens de bezetting.

Moedwillig heeft Leonie een waas van mysterie om zich heen gecreëerd. Haar leven heeft de meest onwaarschijnlijke episodes gekend. Hoe ‘echt’ of hoe ‘fictief’ die zijn is niet altijd duidelijk. Over die scheidslijn gaat de film. Als je haar leven wilt vertellen stuit je steeds weer op de vraag: wie was Leonie Brandt eigenlijk?

Er zijn maar enkele foto’s van haar bewaard gebleven, maar het lijkt of we haar leven terug kunnen zien in allerlei oude filmscènes, gespeeld door verschillende filmactrices uit die tijd. EYE Filmmuseum heeft zijn volledige medewerking al toegezegd voor deze bijzondere aanpak, die gecombineerd wordt met nieuw op te nemen scènes.

De film over Leonie Brandt vormt het derde deel van een trilogie van Annette Apon. De eerdere delen zijn portretten van Henriette Roland Holst en Fien de la Mar. Alle drie sterke, onafhankelijke vrouwen, die met tomeloze energie alles uit het leven gepeurd hebben dat erin zat. Henriette Roland Holst was afkomstig uit een beschermd, rijk bourgeois milieu. Dichteres worden was al uitzonderlijk, voorvechtster van de socialistische beweging worden was echt uniek. Fien de la Mar  daarentegen groeide op in een toneelfamilie. Dat ze actrice werd lag helemaal in de lijn der verwachtingen. Uniek was haar immense talent, waarmee ze een zaal kon hypnotiseren, of dat nou met een liedje was, een tragische rol of een komische act. Ze was een heel complexe persoonlijkheid, wat haar spel een onnavolgbare intensiteit gaf. En Leonie tenslotte is wellicht de meest raadselachtige vrouw in deze trilogie. Een vrouw met vele geheimen.


bron: Het Vrije Volk, 4/11/78

We hopen met de crowdfunding actie deze film mogelijk te maken om zo een breed publiek kennis te laten maken met een Nederlandse dubbelspionne die misschien wel gevaarlijker was dan Mata Hari: Leonie Brandt.

Quote that inspired the maker

‘Hoe meer identiteiten iemand aanneemt, hoe meer die iets zeggen over de persoon die daar achter schuil gaat.’
John le Carré
This project was successfully funded on 17-03-2018

Fund Project