Lading 200

Lading 200
A Documentary by Masha Novikova
Crowdfunding teaser: 
funded project
31
101%
€10.105
donated of €10.000
0
days to go
77
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEDagelijks sneuvelen Russische militairen in de niet-verklaarde oorlog in Oekraïne, hun lichamen worden in vrachtauto’s heimelijk teruggebracht.

Lading 200     -  Volg ons op Facebook   

Lading 200, deze term kent elk Rus. Het is de term voor gesneuvelde soldaten. Er vallen dagelijks doden aan de frontlinie van de niet-verklaarde oorlog in het Zuid-Oosten van Oekraïne. Het aantal slachtoffers onder burgers, en onder Russische  en Oekraïense soldaten loopt in de duizenden. Wie zijn die dienstplichtige jongens, huursoldaten en officieren, die voor Rusland in Oekraïne vechten en omkomen? Waarom worden zij in het geheim begraven? Waarom worden journalisten die erover berichten in elkaar geslagen? En waarom is de situatie in het door de oorlog geteisterde Oekraïne totaal anders, en krijgen geïdentificeerde Oekraïense soldaten daar wel een eervolle begrafenis?

Slavansk januari 2015

Voor Russen is deze oorlog heel dichtbij: velen hebben (familie)banden in Oekraïne. Maar officieel praten ze er niet over. De Oekraïeners proberen ondertussen om te overleven. Mannen én vrouwen uit alle lagen van de bevolking vechten in het Zuid-Oosten. In de steden grenzend aan het oorlogsgebied organiseren vrijwilligers zich op indrukwekkende wijze om de gevolgen van de oorlog het hoofd te bieden.

In Europa kijkt men het liefst weg van dit conflict, dat nog vaak een 'burgeroorlog' wordt genoemd. Toch is ook voor Europa de oorlog niet ver weg.

Het aantal slachtoffers onder Russische en Oekraïense soldaten loopt in de duizenden. De Oekraïeners worden in eigen land eervol begraven. Maar wat gebeurt er met de lichamen van de Russen? Slechts een deel wordt  teruggebracht naar Rusland en heimelijk begraven. Journalisten die berichten over Gruz (Lading) 200, worden bedreigd en in elkaar geslagen. Op Facebook proberen groepen als Gruz 200 informatie  te verzamelen.

Lading 200 is ook de naam van de documentaire van Masha Novikova en Margreet Strijbosch. Vindt u het ook belangrijk dat deze film gemaakt wordt? 

Soldatenmoeders-comittee Moskou

Foto: Laatste en extra draaidag in Soldatenmoederscomité Moskou. Valentina Melnikova vertelt haar verhaal.Motivatie filmmaker

Masha Novikova heeft diverse films en reportages gemaakt van conflicten in de voormalige Sovjet-republieken. Nu is Oekraïne het strijdtoneel. Rusland voorziet de separatisten van Russische mankracht en materieel, waardoor de oorlog zich steeds verder over het Oekraïense grondgebied verspreidt. Door de machtige staatspropaganda beseffen veel Russen nog steeds niet dat er uit hun naam in het buurland een oorlog wordt gevoerd. Helaas is er ook in de westerse media weinig aandacht voor de oorlog in Oekraïne, voor het lot van de Oekraïense burgers of voor de Russische dissidenten die zich tegen de inmenging van hun land in Oekraïne verzetten. In Nederland beperkt de berichtgeving over deze oorlog zich vrijwel volledig tot de ramp met de MH17, die in door de separatisten gecontroleerd gebied plaatsvond.  

Mede mogelijk gemaakt door het AFK

Quote that inspired the maker

Rusland ontkent officieel dat zijn soldaten in Oekraïne vechten en doet zijn uiterste best om gesneuvelde soldaten te verdonkeremanen. Pas als het regime valt zal blijken hoe groot de verliezen zijn.
Lev Schlossberg
This project was successfully funded on 07-03-2015

Fund Project