Het leven is niet kort genoeg

Het leven is niet kort genoeg
A Documentary by Joey Benistant
Crowdfunding teaser: 
funded project
232
115%
€6.905
donated of €6.000
0
days to go
115
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEMijn beste vriend Matthijs kampt met zelfdestructieve impulsen en laat mij op zijn 17de al weten van plan te zijn niet ouder te worden dan 30.

Mijn beste vriend Matthijs overlijdt op zijn 27ste aan een overdosis. Reden voor mij om terug te kijken op de relatie met Matthijs, ook omdat hij mij heeft verteld niet ouder te willen worden dan 30.

Mijn film gaat over mijn vriendschap met Matthijs.Waarom ik deze film wil maken

Op de avond van 2 april 2019 tref ik mijn beste vriend levenloos aan in zijn woning. Zijn middelenverslaving is hem fataal geworden. Hij is dan 27 jaar oud. Zijn dood is onverwacht en komt keihard aan.

Ik ontmoet Matthijs op de middelbare school, ik ben 17 jaar oud en hij 15. Op dat moment weet ik nog niets af van de trauma’s uit zijn kindertijd en de depressie en angstklachten die daaruit voortkomen. Hij beschouwt zichzelf daardoor als waardeloos.

Terwijl onze vriendschap groeit, ontdekt Matthijs een manier om zijn problemen te ontvluchten. Eerst raakt Matthijs verslaafd aan alcohol en later ook aan o.a. benzodiazepinen en amfetamine. Hij sloopt zijn lichaam, maar blijft vechten tegen zijn verslaving en lijkt daardoor nooit helemaal verloren.

Ik film 13 jaar lang onze vriendschap. Matthijs worstelt de hele tijd met zelfdestructieve impulsen. Afwisselend omarmt of verwerpt hij zijn verslaving aan alcohol en harddrugs. De film laat zien hoe zijn verslaving en de onderliggende problematiek onze relatie beïnvloeden.

Ik heb alles gefilmd, ook intieme beelden van goede vrienden die elkaar in alles vertrouwen, afgewisseld met fragmenten van de maffe comedy video’s die wij samen maken en persoonlijke observaties en bespiegelingen. De film laat zien hoe ik langzaam maar zeker besef wat Matthijs beweegt en wat dit betekent voor onze vriendschap.


 

Waarom heb ik jouw bijdrage nodig?

Ik heb 13 jaar aan filmmateriaal dat de basis vormt voor mijn documentaire. Dit materiaal vul ik aan met nieuwe opnames.

Dit wordt een persoonlijke documentaire en daarom heb ik een crew samengesteld van vrienden die zich sterk betrokken voelen bij Matthijs. Ze zijn beginnende professionals die voor een deel de audio en grafische vormgeving voor hun rekening nemen. Deze crew vul ik aan met andere - door de wol geverfde - professionals voor ondersteuning tijdens opnames en voor de nabewerking. Dit brengt extra kosten met zich mee.

De opbrengst van de crowdfunding is voor die extra kosten. Word jij ook een vriend van mijn project?

Het is hartverwarmend dat wij snel ons streefbedrag behaald hebben! Toch gaan we door met deze campagne omdat we net gehoord hebben dat een fonds waar we op rekende, onze aanvraag niet heeft gehonoreerd. Wij hebben met een extra impuls, ook het ontbrekende bedrag te behalen. 

Dit project heeft een ANBI status. 

Dat betekent dat de bijdrage aftrekbaar is voor de belasting.

Quote that inspired the maker

Als niemand zich om mij kan bekommeren, dan kan ik mijzelf zo slecht mogelijk behandelen.
Matthijs