Fucking Cola

Fucking Cola
A Short film by Sophie van de Pol
Crowdfunding teaser: 
funded project
123
104%
€6.276
donated of €6.000
0
days to go
46
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEen korte fictie film over de stotterende Stef (17) die tijdens zijn oma's verjaardag in Zuid-Limburg iedereen versteld doet staan.

Stef is zeventien en stottert. Op zijn oma’s verjaardag in Zuid-Limburg wil hij het goede nieuws over zijn studie vertellen, alleen komt hij zoals altijd niet aan het woord. Nu hij bijna volwassen is, is hij hier helemaal klaar mee. Tot ieders verrassing laat hij deze keer wel zijn eigen stem horen.

Het idee - Het idee voor deze film is ontstaan vanuit een fascinatie voor de neef van regisseur Sophie van de Pol. Hij stottert. Op een familiefeestje was Sophie aan het fantaseren hoe het zou zijn wanneer hij opstaat en alles zegt wat hij denkt. Zonder barrière. 

Sophie: Ik stelde me voor hoe het is om gevangen te zitten in een lichaam dat moeilijk kan communiceren. Hoe eenzaam en verkrampt dat moet voelen. Zeker als je echt graag iets wil zeggen.

Het is voor veel mensen vanzelfsprekend om vloeiend te spreken, maar met deze film wil Sophie onderzoeken wat het met iemand doet als dit niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk heeft iedereen weleens een moment heeft gehad waarbij je belemmerd werd om te praten. Maar hoe is het als dit altijd zo is?

Toon van de film 
In Fucking Cola   wordt   een serieus onderwerp op  een lichte manier verteld. In deze 'dramady' zal het ongemak van familiefeestjes voor veel mensen herkenbaar zijn, soms grappig en soms ook pijnlijk. Stotteren hoeft geen groot probleem te zijn, als je omgeving er op een fijne manier mee omgaat. In deze familie wordt Stefs stotteren onnodig zwaar gemaakt, omdat eigenlijk niemand weet hoe hij ermee om moet gaan.

 

Limburg - De film Fucking Cola speelt zich af in Zuid-Limburg, in een klein dorpje ver weg van de Randstad. Hoewel Sophie van de Pol geen geboren Limburger is, studeerde zij regie aan de Toneelacademie Maastricht en heeft zij een sterke band met de provincie opgebouwd en heeft zij zich voor Fucking Cola laten inspireren door de kenmerkende huizen, het prachtige haast on-Nederlandse landschap en de gezellige Bourgondische sfeer met het vele praten, lekkere eten, wijntjes en grote tafels gevuld met lekkernijen.

Samenwerking met regionale opleidingen - IJswater werkt graag met nieuw talent en wil lokaal talent in Limburg stimuleren. Daarom streven we ernaar om film studenten van verschillende Limburgse opleidingen stageplaatsen aan te bieden. Hierbij valt te denken aan: studenten van de regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht voor regieassistentie en/of scriptcontinuïteit en studenten van de kostuumopleiding voor kleding op set. Studenten van het Arcus College (opleidingen evenemententechniek, audiovisuele techniek en evenementen organisatie) voor camera, licht of productie-assistentie. En studenten van de kappers/visagie opleiding van het Leeuwenborgcollege voor het assisteren van de key make-up artist.

Samenwerking - Deze film wordt mede mogelijk gemaakt met steun van:

 

Provincie Limburg

Cinesud

Nederlandse Federatie Stotteren

Del Ferro Instituut 

Amsterdams Fonds voor de Kunst

Stichting Kannunik Salden Nieuwenhof

 

 

Cinecrowd filmpje: 
Camera: Jasper Schöpping
Editor: Maaike Steenstra & Sophie van de Pol 
Logo: Maarten Janssen

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds.

Quote that inspired the maker

Mensen die niet stotteren, zijn zich er vaak niet van bewust hoe desastreus het leven kan zijn van iemand die stottert. En diegene die niet uit zijn woorden kan komen, kan dit niet vertellen.
Ingrid Del Ferro (Del Ferro-docent en directeur van het instituut)
This project was successfully funded on 21-12-2017

Fund Project