Eten van eigen hof

Eten van eigen hof
A Documentary by Barend Hazeleger
Crowdfunding teaser: 
52
12%
€1.235
donated of €10.000
0
days to go
23
supporters

Project Information

About the project
LOCKLINEEten van eigen hof biedt een kijkje in de ziel van herenboeren, burgers die hun eigen voedsel gaan verbouwen, en verkent de kracht van deze beweging

Eten van eigen hof

Wat bezielt mensen die zelf weer betrokken willen raken bij de productie van hun voedsel? Wat drijft hen, waar halen ze hun voldoening uit? En biedt het herenboerenconcept een alternatief voor of naast de industriële landbouw? Eten van eigen hof zoekt antwoorden bij drie herenboeren die een jaar lang gevolgd zullen worden en bij een aantal experts uit wetenschap, beleid en politiek.

Eten van eigen hof is een documentaire over samen dingen aanpakken, op een natuurlijke wijze voedsel verbouwen en over goed eten.

De herenboerenbeweging

Een herenboerderij is een door burgers opgezet kleinschalig gemengd landbouwbedrijf. Mensen die hun eigen voedsel willen verbouwen zoeken gelijkgestemden en vormen een gemeenschap van 150-200 huishoudens. Elk huishouden investeert eenmalig 2.000 euro in grond, werktuigen en andere bedrijfsmiddelen. Samen bedenken ze wat ze willen eten, en wat er op hun bedrijf verbouwd gaat worden en samen trekken ze een boer aan die dat voor hun gaat doen. Is de boerderij eenmaal operationeel dan betalen ze nog een bedrag voor het voedsel dat ze wekelijks afnemen.

De eerste herenboerderij staat in Boxtel en gaat het vierde productiejaar in. Het bedrijf houdt varkens, koeien en kippen voor vlees en eieren, teelt 8 soorten peren, 4 soorten pruimen en 12 soorten appels en verbouwt 55 soorten groenten. De deelnemende huishoudens, ongeveer 500 monden, betrekken ongeveer 60 procent van hun voedsel van de eigen boerderij. De rest wordt in de supermarkt of elders aangevuld.

De belangstelling voor het herenboerenconcept is groot. Er liggen inmiddels 300 adviesaanvragen, en in tien gemeenten zijn de plannen om een herenboerderij te starten in een vergevorderd stadium. Het vinden van een geschikte locatie is in de praktijk echter nog niet zo eenvoudig en zorgt voor vertraging van de initiatieven. De verwachting is dat in 2019 herenboerderijen in Weert en Loenen en mogelijk ook in Ede zullen starten.

Waarom dit verhaal verteld moet worden

Het industriële landbouwmodel van voortdurend meer produceren voor steeds lagere prijzen, loopt tegen grenzen aan. Denk aan stikstof- en fosfaatemissies, achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland en de inkomenssituatie van veel boeren. Er wordt dan ook volop geëxperimenteerd met natuurlijker manieren van voedselproductie, zoals natuurinclusieve landbouw. En ook de consumentenkant verandert. De vraag naar pure en eerlijke producten, liefst onverpakt, neemt toe. Consumentern willen kortere ketens en meer direct contact met de producent. De Nederlandse keuken krijgt een herwaardering. Het herenboerenconcept sluit perfect aan bij deze trends, en voegt ook iets nieuws toe: consumenten die zelf alternatieven ontwikkelen voor de industriële manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt. En als die aanslaan zou er echt iets kunnen veranderen in de manier waarop we met plant en dier, met bodem, landschap en natuur omgaan. Dat plus het enthousiasme dat de herenboerenbeweging losmaakt, ook in beleidskringen, maakt dat ik de opkomst van die beweging een tijd lang wil volgen. Zijn een duurzame voedselproductie, goed eten en een leefbaar platteland binnen handbereik?

We gaan het zien. Met uw hulp.

Eten van eigen hof wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Boxtel en Ede. Omroep Gelderland en Omroep Brabant hebben een uitzendintentie voor deze documentaire afgegeven.

 

Quote that inspired the maker

Als we echt iets in de landbouw willen veranderen, waarom beginnen we dan altijd bij de boer en waarom niet bij onszelf?
Geert van der Veer